botez zile interzise
Botez / Creștinare

Care este ziua ideală pentru botezul copilului? În ce zile sunt interzise petrecile de botez

Ai devenit părinte de curând și te pregătești de botezul copilului? Noi îți venim în ajutor și îți spunem când este bine să îți încreștinezi copilul. De asemenea, îți vom spune în ce zile sunt interzise petrecerile de botez.

Botezul este Taina prin care omului i se șterge păcatul strămoșesc și toate celelalte păcate săvârșite până atunci. Din momentul în care a fost botezat, credinciosul începe o viață spirituală nouă și devine membru al bisericii lui Hristos.

Când este bine să faci botezul copilului?

Preoții îi sfătuiesc pe părinți să își boteze copilul după aproximativ 40 de zile de la naștere, dar nu mai târziu de 4 luni. Cu cât copilul este botezat mai repede, cu atât mai bine, deoarece prin Taina Sfântului Botez, pruncul începe să formeze o relație cu Duhul Sfânt.

Preoții susțin că bebelușii care au 2 luni sau chiar mai mult, obișnuiesc să fie mai agitați în timpul slujbei, în timp ce copiii mai mici sunt mai liniștiți și mai cuminți. Acest lucru, se întâmplă, deoarece, pe la vârsta de 2 luni, bebelușul începe să reacționeze la zgomote și să perceapă culorile.

Ajută-ți copilul să-și dezvolte simțurile și să cunoască lumea – vezi ce trebuie să faci pentru a fi un bun părinte pentru micuțul tău.

De obicei, la botez participă mai multe persoane, rude sau prieteni ai părinților care vorbesc între ei sau fac fotografii. Nefiind obișnuit cu atât de mulți oameni în jur, uneori bebelușul se agită și începe să plângă.

botez zile permiseÎn ce zile nu se fac petreceri de botez?

Copilul poate fi botezat în orice zi a anului, însă petrecerea de botez nu poate avea loc oricând. Petrecerile nu sunt permise în zilele de post și nici în anumite sărbători religioase. În cazul în care părinții doresc să sărbătorească alături de cei dragi, după botezul copilului, trebuie să aleagă o zi în care se poate mânca orice și, de asemenea, se poate petrece.

Botezul este un motiv de bucurie și majoritatea părinților vor să fie alături de prieteni și rude atunci când își creștinează copilul.

Așadar, pentru a se putea distra în voie trebuie să evite următoarele zile de post și sărbătoare: Întâmpinarea Domnului, perioada de post care începe cu lăsata secului de carne, postul Paștelui, săptămâna luminată, înălțarea Domnului, Rusaliile, postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, postul adormirii Maicii Domnului, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, nașterea Maicii Domnului, Înălțarea Sfintei Cruci, postul Crăciunului,  de la Crăciun și până la Botezul Domnului Iisus Hristos.

Care este ziua ideală pentru botez?

Potrivit preoților, pruncul poate primi Taina Sfântului Botez în orice zi a anului, însă aceștia recomanda că micuții să fie încreștinați duminica, imediat după Sfânta Liturghie, deoarece pentru copil, se roagă în acel moment și ceilalți credincioși care se află în biserică.

Cu toate acestea, majoritatea părinților aleg să își boteze copilul într-o zi de vineri sau sâmbătă pentru a putea petrece mai mult alături de cei dragi. Cei mai mulți merg la serviciu lunea și nu pot sta prea mult la petrecere. Tocmai de aceea, mulți evită să-și boteze pruncul duminica.

Tot preoții le recomandă părinților să-și boteze copilul în orice zi, indiferent de anotimp. Cu toate acestea, unii părinți se feresc să își încreștineze pruncul pe timpul iernii, de frică să nu răcească.

botez pregatire nasiOamenii bisericii spun că micuțului nu i se poate întâmpla nimic rău, deoarece în timpul Tainei Sfântului Botez, copilul este sub protecția Domnului. Probabil, părinții care se tem ca pruncul să nu pățească ceva rău nu cred îndeajuns de mult în Dumnezeu.

Părinții trebuie să știe că micuțul lor nu va stea dezbrăcat prea mult, ci doar câteva minute. De asemenea, apa din cristelnița în care este scufundat copilul are o temperatură optimă.

Este important însă ca prosoapele și trusoul să fie pregătite din timp, pentru ca pruncul să fie șters și îmbrăcat cât mai repede, după ce este botezat. Ar fi bine ca nașii care aleg hainele de botez, să aleagă piese de îmbrăcăminte călduroase și confortabile, pentru ca micuțului să nu-i fie frig.

Cum te pregătești pentru petrecerea de botez?

Petrecerea de botez trebuie organizată din timp. Părinții trebuie să se ocupe cu cel puțin câteva luni înainte de rezervarea sălii în care va avea loc petrecerea de botez. De asemenea, trebuie să aleagă meniul, tortul, decorul sălii și să facă invitațiile pentru botez. Acestea din urmă se înmânează cu 1-2 luni înainte de prima petrecere importantă din viața copilului.

Pentru ca petrecerea să fie reușită, părinții trebuie să aleagă și o formație sau un DJ care să întrețină atmosfera. Un fotograf este, de asemenea, nelipsit de la o astfel de petrecere. Cu siguranță părinții vor să-și amintească toată viața de petrecerea de botez a copilului lor, deci nu vor ezita să aleagă un fotograf bun.

botez petrecere cu invitatiTot la petrecerea de botez, părinții trebuie să ofere invitaților, o marturie. Aceasta le va aminti, peste ani, de marele eveniment la care au participat.

Recomand să citești despre alimentația bebelușului – cu ce trebuie să hrănești copilul în primele luni.

După ce au pus la punct toate detaliile pentru petrecerea de botez, părinții pot sta liniștiți. Nu le mai rămâne decât să-și încreștineze pruncul și apoi să se distreze alături de cei dragi, sărbătorind acest eveniment atât de important din viața lor.

La petrecerea de botez, părinții primesc bani sau cadouri pentru copil. Unii aleg să aducă la petrecere și ursitoare, despre care se spune că au puterea de a croi destinul omului. Potrivit credinței populare, ursitoarele veneau în ziua a 3-a, a 5-a și a 7-a, după nașterea pruncului. Acestea veneau la prunc pentru a-i stabili destinul și drumul în viață.

Ce se face la băița de a doua zi după botez? Ce trebuie să cumpere nașii?

La români, a doua zi, după botez, copilul este scăldat sau „scos din mir”. Conform tradiției populare, la băița de a doua zi, bărbații nu au voie să stea în camera în care este îmbăiat pruncul. Copilul trebuie scăldat doar de persoane de sex feminin, moașă, nașă, mamă prietene sau alte rude.

Bebelușul este spălat într-o balie sau cădiță cu apă și alte obiecte. Cât timp copilul este scăldat lumânarea de la botez, trebuie să stea aprinsă. De obicei, în balia cu apă, nașa pune flori, bani, semințe, pietre, fire de păr de cal sau vită, inel, mărar, lapte, miere flori de mac, pene și alte obiecte. Fiecare obiect are o anumită semnificație, de exemplu, florile reprezintă frumusețea, banii reprezintă bogăția, oul semnifică sănătatea etc.

Apa în care a fost scăldat copilul  se aruncă fie la rădăcina unui copac (în cazul băieților), fie peste flori (în cazul fetelor), în funcție de sexul copilului.

baita nou nascut botezatDupă ce copilul a fost îmbăiat, trebuie uns cu mir pe la ochi, urechi, gură, mânuțe, piept, cau și picioare. De asemenea,  în anumite zone ale țării, pruncul trebuie descântat cu o crenguță de busuioc.

Copilul este îmbrăcat apoi cu hăinuțe noi, în care nașa pune bani. După ce copilul a fost scăldat și îmbrăcat, invitații stau la masă, apoi îi oferă pruncului mici cadouri. Cei mai mulți preferă să-i aducă micuțului hăinuțe.

Tradiții privind băița de după botez

În unele zone ale țării, se pun cărți sub balie sau cădiță, pentru ca pruncul să fie inteligent. De asemenea, pe lângă celelalte obiecte care se pun în balia cu apă, se mai adaugă și un măr. Acest fruct trebuie adus de moașă. Se spune că pruncul care este scăldat în apa cu măr crește mare și sănătos.

Toate persoanele de sex feminin care participă la băița de a doua zi trebuie să-i facă urări pruncului, luându-și rolul de ursitoare.

Deși băița care se face copilului a doua zi, este considerat un obicei păgân, românii continuă să o facă și chiar o planifică din timp, pregătind toate obiectele și mirodeniile necesare.