botezul copilului sfaturi importante
Botez / Creștinare

Se poate boteza copilul în post? Răspunsul preotului

Botezul este primul mare eveniment din viața unui om. Prin botez, copilului i se șterge păcatul strămoșesc și primește harul Duhului Sfânt. De asemenea, acesta primește confirmarea că părinții și nașii îi vor fi alături toată viața.

Părinții și nașii trebuie să se pregătească din timp pentru botez și să se asigure că toate lucrurile sunt puse la punct în ziua marelui eveniment. Dacă urmează să-ți botezi copilul, informațiile de mai jos îți vor fi de mare ajutor.

Pregătirile pentru botezul copilului

Pregătirile pentru botez ar putea să înceapă chiar înainte de nașterea pruncului. Nu este deloc ușor să găsești un restaurant liber pentru petrecerea de botez, mai ales în această perioadă. Ar fi bine să mergi la restaurantul la care dorești să organizezi botezul cu câteva luni înainte. Astfel, mai multe șanse să-l găsești liber în ziua în care vrei să faci petrecerea de botez.

De asemenea, trebuie să dai comandă de invitații și să-ți creezi o listă cu oamenii pe care dorești să-i chemi la eveniment. Însă, înainte de a face toate aceste lucruri, trebuie  să te asiguri că ziua în care organizezi petrecerea de botez, nu este o zi de post.

Majoritatea petrecerilor de botez se fac în afara posturilor, pentru ca oamenii să poată petrece în voie și să servească toate bucatele pe care le doresc.

botezul copilului informatii utileZile din an când nu se fac petreceri de botez

Dacă vrei să sărbătorești alături de cei dragi botezul copilului alege o zi în care nu se ține post. Iată când nu se fac petreceri de botez:

  • Postul Paștelui durează 40 de zile și este cel mai lung post din an.
  • Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, între 15 iunie și 28 iunie.
  • Postul Adormirii Maicii Domnului între 1 august și 15 august.
  • Postul Crăciunului, între 14 noiembrie și 24 decembrie.

De asemenea, se spune că petrecerea de botez nu ar trebui făcută între 25 decembrie și 6 ianuarie, deoarece este o abatere de la sfințenia zilelor respective. Ar fi bine să discuți cu preotul înainte să stabilești data, pentru a fi sigur că se pot face petreceri de botez în acea zi.

Se poate boteza copilul în zile de post?

Tradiția spune că botezul nu trebuie făcut în zilele de post. Acesta este un eveniment de bucurie și nu poate fi sărbătorit într-o zi de liniște sufletească.

Cu toate acestea, slujba de botez este permisă în orice zi, indiferent dacă este post sau nu. Cei care decid să-și boteze copilul într-o zi de post, trebuie să facă petrecerea într-o altă zi, deoarece nu se cuvine să petreci în post.

Unii părinți consideră că botezul nu are niciun farmec fără petrecere. Cu toate acestea, dacă copilul lor se naște înainte de un mare post, trebuie să accepte situația și să facă slujba de botez într-o zi și petrecerea într-o altă zi. Există și părinți care așteaptă să treacă postul pentru a-și creștina pruncul, însă reprezentanții bisericii recomandă ca bebelușul să fie botezat cât mai repede.

botezul copilului pasi importantiScrierile vechi recomandau ca botezul copilului să se facă până în cea de-a 40-a zi de viață a bebelușului pentru ca Dumnezeu să-i trimită cât mai repede un înger păzitor.

Mama nu are voie să intre în biserică în primele 6 săptămâni de la naștere. De aceea, majoritatea au încercat să găsească o zi potrivită pentru botez, astfel încât să poată participa și mama.

De ce trebuie scufundat copilul în cristelniță la botez?

Deși Iisus nu a poruncit cum să se facă botezul, acesta le-a oferit oamenilor un exemplu. Chiar dacă a fost curat și nu a avut niciun păcat, Iisus a cerut să fie botezat. Atunci când Iisus l-a rugat pe Ioan Botezătorul să-l boteze, acesta a întrebat: De ce?. Răspunsul lui Iisus a fost „Se cade să împlinim tot ce trebuie împlinit”.

Unii părinți le cer preoților să nu le scufunde copilul complet în cristelniță, de frică să nu pățească ceva. Preoții însă cred că părinții care fac asta nu sunt cu adevărat credincioși.

Cum te pregătești pentru botezul copilului?

Dacă vrei să faci și slujba de botez și petrecerea în aceeași zi, alege o dată în afară posturilor. De asemenea, trebuie să cumperi din timp toate lucrurile necesare.

Nașa este cea care cumpără trusoul de botez, lumânarea, un rând de haine, cruciulițele pentru invitați și o cutie pentru prima șuvița. Mama trebuie să cumpere și ea un set de hăinuțe, bomboane pentru invitațiile de la biserică și un dar pentru nași.

botezul copilului lucruri necesarePărinții copilului împreună cu nașii trebuie să stabilească detaliile pentru organizarea petrecerii: muzica, fotograful, momentele artistice, meniul etc. Vedeta petrecerii va fi, bineînțeles, copilul proaspăt botezat, deci trebuie să fie îmbrăcat cât mai frumos. Cu toate acestea, hainele lui trebuie să fie și comode, nu doar frumoase, pentru a-i oferi libertate de mișcare.

Ar fi bine ca părinții să aleagă pentru copilul lor haine confecționate din materiale de calitate. Acestea sunt plăcute la atingere și nu irită pielea sensibilă a bebelușului. Cele mai bune pentru copii sunt cele create din bumbac organic.

Desigur, copilul nu va sta prea multe ore la petrecerea de botez, pentru că va adormi la un moment dat și va avea nevoie de liniște. Mama trebuie să vorbească cu o persoană de încredere, fie cu mama ei fie cu soacra sau sora, să supravegheze copilul și să o cheme în cazul în care se întâmplă ceva.

Este foarte important ca pruncul să fie pe mâini bune atunci când nu este în prezența mamei. Pentru că după ce pruncul adoarme, părinții și nașii rămân în centrul atenției, trebuie să se îmbrace cât mai frumos.

Ar fi bine ca nașul și tatăl copilului să poarte un costum elegant și pantofi din piele, confortabili. De asemenea, nașa și mama pruncului trebuie să îmbrace ținute elegante și tocuri nu foarte înalte, care să le permită să stea danseze cât mai mult.

Ce fac părinții la botezul copilului?

Părinții trebuie să se asigure că au la ei certificatul de naștere al pruncului și buletinele lor. Doar dacă va primi aceste acte, preotul va putea nota în registrul parohial datele copilului și va emite certificatul de botez.

copil botezat relatie fin nasiMajoritatea lucrurilor necesare pentru botez sunt cumpărate de nași. Datoria părinților este de a cumpăra un rând de haine cu care să-l îmbrace pe copil înainte de a-l aduce la biserică. În cazul în care copilul are o moașă de botez, aceasta trebuie să cumpere hainele în locul părinților și tot ea trebuie să aduci și pruncul la biserică.

Părinții trebuie să cumpere fursecuri sau bomboane cu care să servească invitații după slujba de botez. Dacă nașii sunt de acord, pot cumpăra ei bomboanele și tot ei le pot servi celorlalți invitați.

Deși părinții nu participă activ la botezul copilului lor, pot interveni în cazul în care copilul plânge sau nașa are nevoie de ajutor. Dacă doresc, părinții pot cumpăra un cadou pentru nași, în semn de mulțumire pentru că au acceptat să le boteze pruncul.

Recomand să citești și acest ghid de botez – vei afla o mulțime de lucruri interesante despre botezul copilului.

Ce trebuie să facă nașii de botez?

În primul rând, cei care acceptă să boteze un copil, trebuie să-și ia în serios rolul de nași. Aceștia trebuie să-i fie alături copilului toată viața, nu doar în ziua botezului. În plus, ei trebuie să-l învețe pe copil prima rugăciune și să-l ducă duminica la biserică.

copil botezat lucruri necesareEste important ca nașii să cunoască Crezul, altfel se pot face de râs. De multe ori, pentru a evita situațiile neplăcute, preotul îi oferă nașului Cartea pentru a citi Crezul.

Nașii au datoria de a se preocupa în permanență de copilul pe care l-au botezat. Botezul este doar începutul unei relații între nași și fin, la fel cum nașterea reprezintă începutul vieții.

Nașii trebuie să aducă la botez lumânarea, trusoul, hainele, icoana pe care i-o va oferi finului după ce o va sfinți preotul și cutia pentru prima suvita. Tot nașii trebuie să plătească preotului și slujba de botez.

Ar fi bine ca nașii să-și viziteze finul înainte de botez, pentru ca acesta să se obișnuiască cu ei și să nu se simtă ca în brațele unor străini la biserică. Slujba de botez este destul de obositoare pentru bebeluș, dar dacă pruncul este obișnuit cu prezența părinților lui spirituali, aceștia vor reuși să-l liniștească.