despre-gradinita
Viața cu bebe

Gradinita – Cand si Cum Se Merge la Gradinita?

Unele gradinite primesc copiii de la 2 ani. In general la aceasta varsta copilul este prea imatur pentru a sta intr-un grup toata ziua. Este dependent de parinti si se poate inchide in sine, mai ales daca este timid fata de alti copii. O problema in acomodare ar fi si daca este foarte agresiv si/sau negativist. Ar trebui sa aiba parte de un educator foarte competent care sa stie cum sa-l “calmeze” fara a-i dezvolta sentimente de vinovatie si cu atat mai putin ideea ca este “rau”. Daca copilul este suficient de indraznet si independent, daca grupa este redusa numeric si cadrele manifesta dragoste, prietenie si intelegere astfel incat copilul sa se simta in siguranta si mearga cu placere, atunci ar putea fi un lucru bun. Avand copii in jur este posibil sa-si depaseasca dependenta.

In situatia in care din diferite motive gradinita ar putea fi o solutie pentru copilul tau si nu esti sigur daca e o alegere buna, discuta problema cu un educator. In general ingrijirea copilului intre 2-3 ani ar fi bine sa fie facuta in familie. Ideal ar fi ca mama si tata sa-si poata aranja programul de lucru astfel incat sa poata ingriji copilul cel putin o jumatate din perioada cat acesta este treaz. O alta solutie ar fi baby-sitter-ul. Uneori chiar si copilul de 3 ani refuza gradinita la inceput, dar fiind mai independent, puterea lui de adaptare este mai mare. Am putea spune ca la varsta de 4 ani copilul se duce la gradinita ca albina la stup.

Prima zi de gradinita

Este bine ca inainte de a incepe gradinita, copilul sa fie “pregatit” de catre parinti ca sa-si doreasca aceasta experienta. Pentru un copil de 3 ani foarte atasat de parinti s-ar putea ca adaptarea sa fie mai grea. Copilul de 4 ani se va simti foarte repede in elementul sau.

cum-alegem-gradinita-pentru-copilul-nostru

Prima zi de gradinita este interesanta si pentru copil si pentru parinti. Unii se detaseaza imediat, privesc curiosi interioarele, desenele, jucariile, analizeaza copiii din jur si educatoarea. Altii se simt inspaimantati si “se incolacesc” in jurul parintelui. Pot reactiona violent cand simt “ca-i lasi acolo”, sau raman mai mult sau mai putin convinsi si de cele mai multe ori vor refuza sa mai mearga zilele urmatoare.

“Desfacerea” cu forta a copilului din bratele mamei nu este una dintre cele mai bune solutii. Daca adaptarea lui este grea, mama poate sa ramana in apropierea lui si sa-l lase perioade scurte pana se obisnuieste. Copilul isi va forma treptat atasamentul fata de educatoare si ceilalti copii si va dobandi un sentiment de siguranta care ii va permite sa se detaseze de parinte. Daca esti convins ca gradinita aleasa este un mediu bun pentru copilul tau, cu educatori de calitate, incepe munca de “convingere” a copilului. Imaginatia ta va gasi solutia.

Am sa va dau un exemplu:

Fetita refuza cu inversunare sa mearga la gradinita. Intr-o seara mama, tata si fratele comploteaza ca sa o ajute. Ei pregatesc culori de apa, coli si … deseneaza cu degetele. Fetita, captivata de ce vede, vrea si ea. Mama o opreste si-i spune: “Ca sa poti desena asa trebuie intai sa inveti cateva lucruri la gradinita. Vei desena cu noi dupa ce vei veni acasa”. Ce credeti ca va face fetita a doua zi?

Unii copii obosesc foarte tare in primele saptamani de gradinita. Grupul de copii, jucariile noi si atatea lucruri de facut ii extenueaza si ii agita. Solutiile ar putea fi discutate cu educatoarea. Poate mersul mai tarziu ar fi o idee mai buna decat plecatul mai devreme. O alta situatie poate fi cea in care copilul se stapaneste la gradinita , dar se dezlantuie in familie. Fii rabdator si sfatuieste-te cu educatorul.

In general nu ezita sa comunici cu educatoarea problemele copilului. Ea priveste lucrurile dintr-o alta perspectiva si cu siguranta a mai intalnit situatii similare anterior.

Gradinita ideala

Indiferent unde si cand decizi sa mearga copilul tau la gradinita vei avea o serie de intrebari, emotii, suspiciuni. Vor fi intotdeauna lucruri care iti plac mai mult sau mai putin. Este normal, este o etapa noua in viata copilului tau, dar si a ta si a familiei. Ti-ai dori sa fii capabil sa faci cea mai buna alegere, dar pentru a alege este bine sa studiezi oferta.

Sunt cateva lucruri care merita verificate pentru a te simti linistit, multumit si in siguranta fata de locul in care iti vei lasa copilul 4, 8, sau mai multe ore, cu asteptarea sa-i fie bine, sa-i placa, sa invete lucruri noi, sa se dezvolte cognitiv, emotional si relational. Dupa ce ai verificat daca programul gradinitei este compatibil cu al tau si al copilului, dupa ce te asiguri ca varsta micutului se incadreaza in inscrieri si indeplineste cerintele gradinitei iti sugeram sa observi si sa ceri amanunte care sa te ajute in decizia ta:

  1. Calitarea umana si profesionala a personalului in general si a educatoarei in special

Ar fi bine sa fie o persoana pregatita, preocupata de perfectionarea actului instructiv-educativ, cu maiestrie didactica si initiativa, comunicativa, blanda dar si autoritara. Daca lucreaza cu pacere si daruire vei observa imediat dupa felul in care isi apropie copiii, dupa cum lucreaza cu ei, dupa zambet si expresia fetei. Este important numarul de copii la grupa, dar si numarul de educatoare (asistent educatie) pentru ca fiecare copil sa poata beneficia de atentia necesara.

gradinita-ideala

  1. Securitatea copiilor

Devine din ce in ce mai utilizat sistemul video care este cu atat mai interesant cu cat si parintii au acces sa-si vada copiii. In lipsa acestuia vedeti daca exista paznic, daca intrarile sunt securizate etc.

  1. Conditiile de igiena

Este important sa exista spatii specializate, dotate corespunzator. Unii educatori/directori invita parintii sa vada toate sectoarele: primirea/pastrarea/pregatirea/servirea alimentelor, spatiile de toaleta, dormitoarele, spatiile de joaca si studiu. Verificati daca exista suficient personal de ingrijire si curatenie si atributiile acestora.

  1. Baza materiala

Cu cat sunt mai complexe dotarile, cu atat posibilitatea diversificarii activitatilor creste. Salile de grupa ar fi bine sa aiba mobilier modular, sa fie destul de mari ca sa permita activitatea pe grupe (centre de interes), individuala sau colectiva, cu material didactic atractiv, aparatura audio-video si multe jocuri si jucarii. Este important cum arata sala de mese, dormitorul, spatiile de joaca.

  1. Servirea mesei

Bucataria proprie reprezinta un avantaj. Parintii sunt informati despre meniu, pot cere sa vada conditiile in care se pregateste hrana. Unii copii doresc supliment, altii nu mananca un anumit tip de aliment, etc.

  1. Serviciile medicale

Este ideal intr-o gradinita sa existe serviciu medical permanent si un cabinet specializat. Triajul zilnic poate depista la timp copiii bolnavi pentru a fi izolati de colectivitate. Diferitele tratamente pe care copiii trebuie sa le ia se vor derula sub supraveghere medicala.

  1. Atmosfera generala

Relatiile dintre copii si educatoare, dintre copii, dintre cadrele didactice si alte categorii de personal vorbesc despre calitatea institutiei. Vezi cum ti se raspunde la intrebari si daca ti se permite sa vizitezi ceea ce doresti. Verifica daca promisiunile sunt puse in practica.

  1. Programa educationala

Modul in care este structurata activitatea instructiv-educativa, imbinarea activitatilor recreative, varietatea jocurilor si timp suficient destinat acestora, alaturi de oferta optionala si extracurriculara, ofera informatii despre cum isi petrece timpul copilul tau. Sunt de preferat activitatile scurte si variate si existenta activitatilor practice. Este important sa se lucreze colectiv, dar si individual si sa se aplice, unde este cazul, un curriculum diferentiat (sub sau peste nivelul mediu) pentru a ajuta fiecare copil dupa capacitatile lui. Proiectele, programele si parteneriatele gradinitei vorbesc de asemenea despre varietatea implicarii.

  1. Legatura cu familia

Exista multe gradinite care au “inventat” diferite modalitati de a realiza un contact permanent si constructiv cu familia. Fie ca vorbim de “caiete de legatura”, de fise de observatie, de “zile deschise”,acestea permit parintelui sa cunoasca evolutia si eventualele probleme ale copilului, dar si educatoarei sa afle situatiile speciale si feed-back-ul parintilor.

  1. Judecatorul deciziei tale

Daca ai facut o alegere buna sau nu vei afla in mod obiectiv prin copilul tau. Vrea la gradi? Este fericit, entuziast, nerabdator? Inseamna ca ai facut cea mai buna alegere!

Gradinite de stat vs. Gradinite particulare

Ca parinte este normal sa iti doresti sa faci alegerea cea mai buna pentru copilul tau. Oferta educationala s-a dezvoltat mult in ultimii ani.

Criteriile de alegere ale parintilor sunt variate si in acelasi timp conditionate de cativa factori externi: programul lor de lucru, distanta dintre casa si gradinita, locatia fata de locul de munca, costurile etc. Este greu, daca nu imposibil, sa afirmi ca sunt mai bune gradinitele de stat sau gradinitele particulare. Acest subiect poate naste destule controverse. Fiecare alegere poate avea si avantaje si dezavantaje.

La gradinitele de stat exista o mai mare stabilitate a personalului si o mai mare siguranta a calificarii cadrelor didactice si a experientei lor. Acest lucru nu inseamna ca nu poti gasi educatoare “plictisite”.

In general aceste gradinite au bucatarie proprie si cabinet medical cu personal permanent, ceea ce reprezinta avantaje. Nu sunt foarte costisitoare desi unele percep tot felul de “fonduri”. Spatiile sunt adecvate activitatii si vietii prescolarului, dar uneori din lipsa de spatiu aceleasi sali sunt folosite pentru instructie, educatie, recreere, masa si somn. Pot fi mai slab dotate decat cele particulare si unerori trec multi ani de la ultima renovare. Majoritatea accepta copii dupa ce au implinit varsta de 3 ani si se asigura ca au formate cateva deprinderi: mananca singuri, folosesc olita, etc. Un dezavantaj ar putea fi numarul mare de copii la grupa, dar si programul prelungit care este de obicei mai scurt decat la gradinitele particulare.

gradinita-de-stat-sau-particulara

In “cautarile” pe care le vei face vei urmari lucrurile care te intereseaza in alegerea gradinitei. Exista gradinite de stat foarte bune, moderne, competitive, cu cadre didactice dedicate.

Parintii prefera gradinitele de stat, dar marea lor problema este numarul de locuri. Daca vrei sa-ti inscrii copilul este bine sa te interesezi din timp si sa ocupi locul copilului tau. In anul in care vrei sa incepi gradinita este posibil sa nu mai poti sa-l inscrii.

Gradinitele particulare sunt in general constructii noi, moderne, cu spatii bine impartite si dotate. Exista si unele care adapteaza spatii inchiriate.

Numarul mic de copii la grupa reprezinta un avantaj ca si faptul ca unele organizeaza grupe de copii sub 3 ani. Optiunile de program sunt mai largi, iar programul prelungit poate sprijini mai bine nevoia parintilor in functie de programul lor de munca. Unele asigura transporul copiilor si dispun de mijloace moderne de supraveghere si securitate. Si in gradinitele particulare trebuie sa te preocupi din timp sa ocupi un loc pentru copilul tau. Numarul mic de copii la grupa se completeaza si cu un an inainte la gradinitele considerate foarte bune. Dintre dezavantajele gradinitelor particulare cele mai mari sunt fluctuatia personalului si situatiile in care se formeaza grupe de copii cu varste diferite prin necompletarea de locuri.

Unele gradinite au bucatarie proprie, dar majoritatea apeleaza la serviciile unei firme de catering. Este bine sa va asigurati ca exista cabinet si personal medical permanent. Marea piedica pentru cei mai multi parinti este costul gradinitei. Copilul tau va fi parte dintr-o singura colectivitate. Merita efortul sa studiezi oferta gradinitelor, sa analizezi gradinita care te intereseaza si sa-ti inscrii din timp copilul. Tu il cunosti cel mai bine, stii ce i se potriveste si in functie de buget si de alti factori vei face o alegere buna.

Vei intalni gradinite unde vei vedea doar avantaje sau dezavantaje in functie de asteptarile si dorintele tale, atat intre cele de stat cat si intre cele particulare. Nu uita insa – sunt importante conditiile, baza materiala, spatiul de joaca, igiena, etc.,dar cel mai important este factorul uman. Omul care iti va educa si forma micutul, dragostea pentru copii, munca realizata cu placere si pasiune, buna pregatire, ar putea fi hotarator in alegere.

Alegerea gradinitei

Ce crezi ca ar conta cel mai mult in alegerea gradinitei? Bineinteles ca o multime de factori pot influenta aceasta decizie. Multi parinti aleg dupa apropierea de casa pentru a-si usura munca si pentru a creste securitatea copilului. Daca m-ati intreba, as spune fara rezerve – dupa pregatirea profesionala a educatorilor. Modul in care educatorii trateaza copiii este elementul esential.

la-ce-varsta-poate-merge-la-gradinita

Inainte de a lua o decizie viziteaza cateva gradinite, gaseste locul unde simti ca educatorul se bucura de prezenta copiilor, ii intelege si ii poate conduce. Observa spatiul din incaperi si din curte, calitatea echipamentelor, posibilitatea unor spatii linistite de joaca, unde 1-2 copii se pot retrage daca simt nevoia. Cea mai importanta este atitudinea educatorilor si modul cum le raspund copiii (observa daca educatorii tin “predici” colective si se arata enervati sau petrec timp individual ajutand si incurajand fiecare copil cu zambetul pe fata). Fac activitatea din placere sau pentru ca trebuie?

Apoi observa copiii. Sunt relaxati? Au incredere in educatoare si se indreapta spre ea pentru ajutor? Coopereaza? Acum, in sfarsit, tu ca parinte te simti binevenit in cadrul gradinitei? Iti sunt permise vizitele? Da, stim ca unii veti zice ca este o mare problema sa-ti inscrii copilul intr-o gradinita. Sunt copii ramasi in afara datorita lipsei de locuri. Asa este, dar sunt si copii in interiorul ei. Verifica-ti din timp gradinita si asigura-te ca ocupi loc copilului tau acolo unde iti doresti, unde este cel mai bine pentru el, nu unde gasesti loc.