vacanta-cu-copiii
Viața cu bebe

Vacanţa Alături de Copii – Sfaturi, Sugestii, Informaţii

Se apropie vremea vacanţelor (de iarnă sau de vară), iar părinţii îsi pun mereu aceeaşi întrebare: „Ce facem cu copiii?“ Bineînţeles că în anumite cazuri îi puteţi trimite la una din multele oferte de tabere de vară sau de iarnă, sau ca o ultimă salvare puteţi cere ajutorul uneia dintre bunici sau mătuşi. Însa dacă faceţi parte din categoria părinţilor care nu se pot despărţi de copii nici pentru câteva zile – de ce să nu îi luaţi cu dvs?

Bineînţeles că este foarte important unde şi cu ce mijloc de transport doriţi să plecaţi în vacanţă. La prima vedere se pare că, dacă vă veţi folosi de câteva trucuri simple, totul va merge ca pe roate cu copiii şi veţi avea parte de o vacanţă minunată.

Cu maşina

Cu siguranţă, mulţi părinţi vă pot confirma că un drum mai lung cu maşina, cu copii mici, poate fi destul de neplăcut uneori. Bineînţeles că sunt copii care suportă bine drumurile lungi, însă sunt şi copii nerăbdători, care nici o clipă nu stau locului, iar in cel mai rău caz se pot supăra şi încep să ţipe. De aceea este de preferat să călătoriţi cu copiii pe timp de noapte, când sunt obosiţi şi dorm mai tot drumul. O altă sugestie înainte de drum este aceea de a-i obosi pe copii, ca să nu mai aibă energie pentru năzbâtii. Însa aveţi mare grijă ca până la urmă sa nu fiţi dvs. cei obosiţi, iar copiii să fie foarte vioi în continuare.

vacanta-cu-copii-cu-masina

Înainte de a pleca la drum, nu uitaţi să verificaţi scăunelul pentru copil – dacă este bine fixat şi dacă este pus bine, astfel încât copilul dvs. să se simtă confortabil în el – copiii care sunt nemulţumiţi sunt şi mai neascultători. În cazul în care aveţi copii mai mici, iar spaţiul din maşină vă permite, ar fi de preferat ca unul din părinţi să stea cu copilul în spate. Pe de o parte este bine că îl are sub observaţie tot timpul, şi pe de altă parte îi poate distrage atenţia şi va fi mai cuminte.

Ca ajutor, nu uitaţi să luaţi cu dvs. multe jucării, pentru ca, daca se plictiseşte de una, cu siguranţă va prinde bine o jucărie nouă. Sunt de ajutor nu numai suzetele şi zdrăngănitoarele, dar pentru copiii mai mari sunt bune jucării ceva mai avansate cu forme de maşinuţe sau păpuşi. Ar trebui să aveţi la îndemână ceva de băut şi de mâncare pentru eventualitatea în care i s-ar face sete sau foame copilului. Un alt avantaj este acela că de obicei după ce mănâncă ceva, copiii sunt mai adormiţi.

O altă sugestie, care de cele mai multe ori funcţionează, este să le citiţi poveşti. Dar nu trebuie neapărat să fiţi dvs. acea persoană care îi citeşte acele poveşti, ci este de ajuns să cumpăraţi un CD şi să i-l puneţi copilului. Şi poate cel mai important lucru este să nu uitaţi să luaţi pastile în cazul în care i se face rău de maşină. Mulţi copii mici suportă destul de greu drumurile lungi, din cauza serpetinelor şi balansării (şi asta si datorită calităţii autostrăzilor şi drumurilor noastre). Medicamentele pentru rău de maşină sunt cu siguranţă necesare în astfel de cazuri. În cazuri critice sunt binevenite şi şerveţelele. În orice caz, înainte de plecare, trebuie să aveţi grijă ce mănâncă. Cu siguranţă trebuie evitate mâncărurile grele şi grase.

Cu autocarul sau trenul

Situaţii similare cu cele in care aţi ales să călătoriţi cu maşina vă aşteaptă şi când alegeţi călătoria cu autocarul sau trenul – cu diferenţa că în ultimele menţionate vor fi mai mulţi călători. Şi aici vă recomandăm să aveţi la dvs. suficiente jucării, mâncare şi lichide de băut. Bineănţeles, în ceea ce priveşte lichidele nu trebuie să exageraţi, pentru că spre diferenţă de drumul cu maşina, autocarul nu va avea opriri atât de dese pentru a se merge la toaletă. Dar chiar şi aşa, este foarte important să profitaţi de acele pauze ce vi se pun la dispoziţie. Întrucât nu numai dvs. ci şi copiii dvs., după câteva ore bune de drum, vor să facă puţină mişcare, să se dezmorţească. Şi pe de altă parte, astfel îşi vor mai consuma din energia în plus pe care o au.

cu-bebe-in-tren-in-vacanta

Similar este şi atunci când vă decideţi să călătoriţi cu trenul, însa aici exista avantajul ca aveţi acces mai tot timpul la toaletă. Iar pentru un drum mai lung este de preferat trenul, pentru că beneficiaţi de ceva mai mult spaţiu.

Cu avionul

O situaţie ceva mai diferită este însă atunci când doriţi să călătoriţi cu avionul. Cel mai mare avantaj este faptul că este foarte rapid şi comod. Puţin dezavantajoase sunt însă, uneori, procedurile ceva mai dificile de la aeroport, ca spre exemplu aşteptarea la cozile pentru bagaje. Alte mici neplăceri apar în cazul în care aveţi cu dvs. şi un cărucior, care la fel ca celelate bagaje, trebuie dat la cală, şi pe care îl veţi putea lua abia când ajungeţi la destinaţie.

În avionul propriu zis nu sunt locuri speciale pentru copii mici (0-2ani), astfel încât copilul va fi nevoit să stea pe tot parcursul drumului în poala dvs. La decolare şi la aterizare nu uitaţi să îi daţi suzeta – astfel nu o să i se mai înfunde urechile.

cu-copilul-in-avion-in-vacanta