trusou de botez complet articole utile
Botez / Creștinare

Ce conține un trusou de botez complet? Articole care nu trebuie să lipsească de la slujba de creștinare

Dacă tocmai ai născut sau ai primit vestea că vei deveni nașa unui copil, ar fi bine să începi să-ți faci o listă cu lucrurile esențiale pentru slujba de botez. Un lucru fără de care slujba de creștinare nu poate avea loc este trusoul de botez. Un trusou de botez complet este compus din mai multe articole, necesare atât pentru preot, cât și pentru bebeluș.

Tradiția românească spune că nașa este cea care cumpără trusoul de botez pentru bebeluș. De asemenea, tot ea trebuie să achiziționeze lumânarea, un rând de haine pentru bebeluș și cruciulițele pentru participanții la ceremonia religioasă. Opțional, nașa poate cumpăra și o bijuterie pentru copil pe care să i-o ofere în dar.

Ce conține un trusou de botez complet?

Dacă vrei să cumperi un trusou de botez complet, nu trebuie să cauți prea mult. Poți găsi un astfel de trusou în magazinele online specializate în articole pentru botez. Un trusou de botez complet conține următoarele produse:

  • Prosop mare pentru copil
  • Prosop mic pentru preot
  • Pânză albă de mir sau crasmă
  • Fașă
  • Sticluță pentru mir
  • Săpun pentru preot
  • Batistă

Unele trusouri mai conțin și alte articole precum o păturică sau o cutie pentru prima șuviță.

trusou de botez complet sfaturi pentru nasiCare este rolul fiecărui obiect din trusoul de botez?

Pe lângă faptul că trebuie să achiziționeze trusoul de botez, nașa trebuie să știe și pentru ce se folosește fiecare produs.

Prosopul pentru bebeluș este folosit pentru ștergerea copilului după scoaterea din cristelniță. Ar fi bine ca prosopul să fie confecționat din bumbac 100% pentru a nu irita pielea sensibilă a bebelușului.

Prosopul pentru preot este puțin mai mic și este folosit de preot pentru a se șterge pe mâini înainte și după ce va scufunda pruncul în cristelniță.

Pânza de mir denumită și crasmă este folosită la înfășarea pruncului după scoaterea lui din cristelniță. Tradiția spune că această pânză trebuie să fie albă și nefinisată. Ar fi bine ca nașa să achiziționeze un trusou care să conțină o pânză de mir confecționată dintr-un material moale, potrivit pentru pielea sensibilă a copilului.

Fașa este folosită împreună cu crasma la înfășarea pruncului, după scoaterea din cristelniță. Conform credinței populare, fașa nu trebuie să fie nici prea lungă, nici prea scurtă. Dacă fașa este prea scurtă, înseamnă că pruncul se va căsători prea devreme, iar dacă este prea lungă, înseamnă că se va căsători prea târziu.

Sticluța pentru mir trebuie umplută de acasă cu ulei de măsline. În timpul ceremoniei de botez, preotul va sfinți uleiul, iar acesta va deveni ulei sfânt (mir). Cu acest ulei sfânt, preotul unge pruncul înainte de a-l scufunda în cristelniță, atât pe frunte, cât și pe spate și la încheieturile mâinilor și picioarelor. După slujbă, părinții trebuie să păstreze sticluța cu mir. Această sticluță va fi folosită și la băița de a doua zi, când nașa va unge pruncul cu mir, pentru a avea o piele catifelată.

Săpunul este oferit preotului, iar acesta se spală cu el pe mâini înainte de a lua pruncul în brațe și a-l scufunda în cristelniță.

trusou de botez complet ce contineBatista este folosită pentru ștergerea pruncului pe față, dacă este necesar. Mama va păstra ca amintire atât batista cât și celelalte lucruri din trusou.

Sfaturi pentru alegerea trusoului de botez

Trusoul pentru bebeluș poate fi decorat în funcție de tematica botezului. Poți alege să personalizezi obiectele din trusou cu numele bebelușului sau inițialele și data nașterii. De asemenea, articolele din trusou pot fi decorate cu un personaj din desene animale, cu buburuze, flori, fluturi, mașinuțe etc.

Trusoul de botez va rămâne o amintire plăcută mulți ani, deci trebuie să fie cât mai frumos.  De asemenea, nașa poate opta și pentru o cutie pentru trusou. În această cutie poate pune toate obiectele din trusou, pentru a-i fi mai ușor să le transporte de acasă la biserică și înapoi.

După botez, în cutia pentru trusou pot fi depozitate caietul de impresii de la petrecerea de botez, mărturiile rămase, jucăriile copilului pe care nu le mai folosește și alte articole pe care părinții vor să le păstreze ca amintire.

Recomand să citești despre superstiții legate de botez – vezi ce nu ai voie să faci în ziua botezului pentru ca totul să decurgă așa cum trebuie.

trusou de botez complet cutie trusouCe trebuie să mai cumpere nașa pentru botez?

Nașa trebuie să se asigure că aduce la biserică toate cele necesare ceremoniei de botez. În afară de trusoul de botez, nașa trebuie să cumpere și un rând de haine complet pentru bebeluș, de la șosețele, până la pălărioară sau bentiță. În plus, trebuie să achiziționeze lumânarea de botez și cruciulițele pentru invitați.

Ar fi bine ca nașa să cumpere toate aceste lucruri dintr-un singur loc. În magazinele specializate în articole de botez se găsesc toate articolele necesare pentru slujba de creștinare a unui copil.

Hainele cu care va fi îmbrăcat pruncul după scufundarea în cristelniță trebuie să fie confecționate din materiale de calitate, care nu irită pielea sensibilă a bebelușului. În cazul în care botezul are loc în sezonul rece, nașa trebuie să cumpere și o jachetă sau o geacă pentru bebeluș.

Este indicat ca nașa să se consulte cu mama copilului înainte de a cumpăra toate cele necesare pentru botez. Astfel, va fi sigură că hainele, trusoul, lumânarea și cruciulițele vor fi și pe placul mamei, nu doar al ei.

Dacă dorește, nașa poate cumpăra pentru micuțul ce urmează a fi creștinat și o bijuterie din aur. De obicei, fetele primesc la botez o pereche de cercei, iar băieții un lanț sau o brățară.

trusou de botez complet articole necesareCe fac nașii la slujba de botez?

Tradiția spune că nașii trebuie să intre primii în biserică, cu pruncul în brațe. În timpul slujbei, nașa trebuie să țină bebelușul în brațe, în timp ce nașul ține lumânarea de botez.

După ce preotul scufundă bebelușul în cristelniță, și-l oferă nașei, aceasta trebuie să-l înfeșe în pânza de mir. De asemenea, nașa va folosi și fașa la înfășatul pruncului.

Tot nașa este cea care trebuie să pună invitaților cruciulițe în piept. De obicei cruciulițele sunt legate cu o fundiță în aceeași culoare cu fundița de la lumânarea de botez.

Ar fi bine ca nașa să cumpere o icoană pe care să i-o dea preotului să o sfințească, apoi să i-o ofere pruncului în dar. După slujbă, nașii trebuie să plătească taxa de botez.

Dacă doresc, nașii se pot implica și în organizarea petrecerii de botez. De obicei, această petrecere se face fie acasă, fie la restaurant, în funcție de câți oameni sunt invitați și de preferințele părinților.

Rolul nașilor în viața copilului

Dacă accepți să devii părintele spiritual al unui copil trebuie să știi că îți asumi o mare responsabilitate. Rolul de naș/nașă nu se încheie odată cu slujba sau băița de a doua zi. De fapt, nașul și nașa trebuie să fie prezenți în permanență în viața pruncului.

trusou de botez complet modelePărinții trebuie să fie foarte atenți atunci când aleg nașii copilului. Aceștia trebuie să fie oameni cu credință în Dumnezeu care să fie capabili să îndrume copilul pe drumul cel bun. În plus, trebuie să fie oameni de încredere, pe care părinții se pot baza.

Nașii trebuie să facă parte din cercul de prieteni apropiați ai părinților și să-și viziteze finul cât mai des, nu doar la sărbători.

Ar fi bine ca o persoană să se gândească foarte bine înainte de a accepta rolul de naș. Când acceptă să boteze un copil își ia angajamentul de a deveni un model pentru acesta. Este foarte important ca nașii și finul să formeze o legătură strânsă, astfel încât copilul să se poate destăinui lor atunci când se confruntă cu o problemă.

În cazul în care se întâmplă ceva cu părinții copilului, nașii trebuie să fie capabili să ia locul părinților în viața finului lor. De aceea, părinții ar trebui să se gândească foarte bine atunci când aleg nașii copilului. Aceștia nu trebuie să fie alături de copil doar un an sau doi, ci toată viața.