superstitii botez
Botez / Creștinare

Superstiții legate de botez – ce nu ai voie să faci în ziua botezului

Există o mulțime de superstiții legate de botez, în funcție de fiecare zonă a țării. Fiecare mare eveniment din viața unui om, indiferent că este vorba despre nuntă sau botez, este privit ca un moment de răscruce. Conform credinței populare, ceea ce se întâmplă în acea zi, dictează viitorul omului.

Mai jos vei găsi o listă cu cele mai răspândite superstiții legate de botez. Indiferent dacă crezi sau nu în superstiții, ar fi bine să le cunoști, pentru că este posibil ca un membru al familiei tale să-și dorească cu ardoare să ții cont de ele.

Cele mai răspândite superstiții legate de botez

Credința populară spune că fașa de mir, care face parte din trusoul de botez al copilului, trebuie să aibă o lungime de aproximativ un metru. Dacă este prea lungă, înseamnă că bebelușul se va căsători prea târziu. În schimb, dacă este prea scurtă, înseamnă că micuțul proaspăt creștina se va căsători prea devreme.

După ce copilul a fost botezat și până a doua zi, când este scăldat de către nașa, copilul nu trebuie să fie pupat de nimeni, pentru că altfel i se ia mirul. De asemenea, din același motiv, pruncul nu trebuie nici să fie strigat pe nume. Chiar dacă acestea sunt doar superstiții, ar trebui să se țină cont de ele. După toată agitația de la biserică, bebelușul are nevoie de liniște, deci ar trebui lăsat să se odihnească.

Superstiții legate de băița de a doua zi

Există multe superstiții legate și de băița de a doua zi, denumită și „scoaterea din mir”. Sub balia sau cădița în care este scăldat copilul se așază o carte pentru a ajunge un om inteligent.

botez traditii si obiceiuriDe asemenea, în apă în care este îmbăiat copilul se pun următoarele obiecte:

  • Flori pentru ca pruncul să fie frumos;
  • Bănuți din aur sau argint pentru ca bebelușul să ajungă un om bogat;
  • Apă sfințită, pentru a avea un suflet pur;
  • Pietre, pentru a fi puternic;
  • O potcoavă, pentru a avea noroc;
  • Un ou, pentru a fi sănătos;
  • O pană pentru a fi ușor;
  • Miere de albine pentru a fi dulce la vorbă;
  • Inel pentru a avea părul cârlionțat.

Tot în apa în care este scăldat copilul, a doua zi după botez, în unele zone se mai adaugă lapte, sare, orez și alte lucruri care aduc noroc și prosperitate.

Dacă vrei să ții cont de această superstiție, îți recomand să dezinfectezi obiectele înainte de a le pune în apă. De asemenea, asigură-te că acestea nu irită pielea bebelușului. În loc să adaugi în apă o potcoavă adevărată, veche de câțiva ani, care este probabil ruginită, ai putea să adaugi un mărțișor în formă de potcoavă.

Superstiții strămoșești amuzante

Artur Gorovei, un mare folclorist român care a trăit între anii 1864 și 1951 a scris în cartea „Credinți și superstiții ale poporului român” mai multe superstiții legate de botez. Am citit și noi această carte și am selectat câteva dintre cele mai amuzante superstiții.

La fel de norocos ca oaia

„Întorcându-se cumătrul cu finul deja botezat de la preot și intrând cu el în casă, îl pune pe masă, pe lâna unui cojoc de oaie, ca copilul crescând mare să aibe cinste cum are masa în casa omului, să aibă noroc la oi, să aibă atâta noroc la toate, câtă lână are oaia și să fie așa de norocos ca și ea”.

Lumânarea de botez îl ajută pe copil să doarmă mai bine

Artur Gorovei a vorbit în cartea sa și despre lumânările de botez frumos decorate, cu petale și flori „Dintre aceste flori nu se poate să ieie cineva vreouna, căci se crede că i se ia respectivului copil somnul.”

superstitii botez si motMoale și slab toată viață

„Copilul, până la botez, nu trebuie lăsat singur în casă, căci vine dracul și-l înlocuiește cu unul ce este moale, și crește până la bătrânețe, tot moale, de trebuie alăptat și legănat toată viața.”

Botezul copilului – obiceiuri și tradiții

Creștinii ortodocși, respectă cu sfințenie anumite tradiții legate de botez. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile pe care unii oamenii țin neapărat să le respecte.

Nașii de botez fac parte din familie

Unii părinți aleg pentru copiii lor nași din familie. De obicei, nașii de cununie ai părinților sunt cei care botează și primul copil ai acestora. Nu toți părinții respectă această tradiție, unii aleg ca nași pentru copiii lor un cuplu de prieteni.

Lumânarea de botez trebuie să fie împodobită cu flori

Lumânarea de botez este cumpărată de nași. Potrivit credinței populare, lumânarea trebuie să fie decorată cu flori de crin (crinul este floarea Maicii Domnului), floarea miresei și ferigă. Floricelele din floarea miresei sunt folosite la împodobirea lumânării, pentru ca bebelușul să se poată căsători și să nu aibă cununiile legate.

Feriga se folosește la decoratul lumânării de botez, pentru ca micuțul botezat să fie sănătos.

superstitii botez cele mai cunoscutePânză albă, nefinisată

Tot nașii trebuie să aducă la botez, un trusou din care nu trebuie să lipsească pânza de mir. Aceasta trebuie să fie albă și nefinisată (pentru că și Iisus a fost înfășat într-o astfel de pânză) și să aibă o lungime de aproximativ 3 metri.

Pe vremuri, părinții nu organizau petreceri de botez. Acasă la ei veneau toți cei care doreau să-l vadă pe micuțul botezat, aducând cu ei mâncare și băutură. Mâncarea era adusă de femei, iar băutura era adusă de bărbați.

Ursitoare care prevestesc soarta copilului

De curând, părinții au început să aducă la petrecerea de botez a copilului ursitoare. Ursitoarele sunt ființe mistice care au puteri supranaturale și-i prevestesc copilului soarta.

Nou-născutul nu trebuie să primească vizite

După ce copilul s-a născut și a fost adus acasă, ar fi bine ca prietenii părinților să nu se grăbească să vină în vizită cu daruri. Doar membrii familiei pot veni să vadă copilul și să-i adugă mamei mâncare. Credința populară spune că lăuza nu trebuie să gătească nimic timp de 6 săptămâni.

Bani în scutec pentru un somn liniștit

În anumite zone, copilului i se pun bani în scutec pentru a dormi bine și a avea un somn liniștit. De asemenea, în unele regiuni, se obișnuiește să i se pună pruncului nou-născut, bani pe piept, pentru a avea noroc în viață.

Tăierea moțului la 1 an – tradiții

superstitii taierea motuluiUnii părinți aleg să nu tundă niciun fir de păr din capul copilului, până când acesta împlinește vârsta de un an. La tăierea moțului trebuie neapărat să participe copilul și nașii acestuia.  Împreună cu nașii, părinții stabilesc data la care va avea loc tăierea moțului.

La acest ritual, copilul este îmbrăcat în haine de sărbătoare. Pentru a i se tăia o șuviță din păr, copilul este așezat pe scaun sau în brațele mamei. Nașa leagă o șuviță din părul acestuia cu o panglică roșie, apoi îi taie șuvița respectivă.

În unele zone ale țării, fetițelor li se rupe o turtă deasupra capului, înainte de a li se tăia șuvița din păr. Conform credinței populare, copilul trebuie legat la ochi pentru a nu vedea când i se taie șuvița.

Șuvița de păr tăiată de unul dintre nași, este lipită cu ceară de un bănuț din argint. În unele zone șuvița nu se păstrează toată viața, ci se îngroapă într-un lan de grâu, chiar a doua zi.

Se spune că tăierea moțului nu se face în zilele de marți (aduce ghinion), miercuri, vineri, (zile de post) duminică și în zilele de sărbătoare sau post. Ar fi bine ca părinții să aleagă pentru tăierea moțului o zi însorită, pentru ca micuțul să aibă parte de o viață frumoasă și să fie sănătos.

taierea motului sfaturiDupă ce se taie taie șuvița din părul copilului, acestuia i se pune în față o tavă cu diferite obiecte. Primele 3 obiecte pe care le va alege copilul îi dictează viitorul.

Pe tavă, părinții și nașii aleg să pună, de obicei, bijuterii, o perie de păr, o icoană, cheile de la mașină, un ruj, o carte, bani și un pix. De cele mai multe ori, cel mic alege obiectele care sunt mai colorate și mai strălucitoare.