Sticluta pentru mir trusou de botez
Botez / Creștinare

Sticluța pentru mir din trusoul de botez – la ce este folosită?

Dacă te întrebi și tu ce rol are sticluța pentru mir din trusoul de botez a copilului, vei găsi răspunsul în rândurile de mai jos. Am primit multe întrebări legate de obiectele ce alcătuiesc trusoul de botez, de aceea am decis să scriu acest articol. Pentru a le oferi cititorilor răspunsul cât mai precise am discutat cu câțiva preoți.

La ce se folosește sticluța pentru mir din trusoul de botez?

Dacă ai cumpărat trusoul pentru botezul bebelușului, probabil te întrebi ce rol are sticluța pentru mir. În această sticluță, fie părinții, fie nașii trebuie să toarne ulei de floarea-soarelui sau de măsline. În momentul în care părinții sau nașii aduc sticluța pentru mir la biserică și intră în casa Domnului, preotul sfințește uleiul, iar acesta devine ulei sfânt.

Cu toate acestea, părinții trebuie să știe că uleiul din sticluța respectivă nu este Sfântul Mir. Cu uleiul sfințit de preot, copilul este uns înainte de a fi scufundat în cristelniță. Sticluța cu uleiul rămas este luată de familia copilului și este folosită și a doua zi la băița pe care i-o face nașa pruncului.

De asemenea, preoții le recomandă părinților să ungă copilul cu ulei sfânt în fiecare zi, în cele 40 de zile care urmează după botez. Aceștia susțin că este important ca părinții să ungă copilul cu acest ulei mai ales în acele momente în care pruncul plânge mult sau nu poate dormi.

Dacă te pregătești de botezul copilului, citește acest ghid de botez – vei afla o mulțime de lucruri interesante despre creștinarea pruncului.

Ce este Sfântul Mir?

După ce copilul este scos din cristelniță, este uns cu Sfântul Mir de către preot. Ungerea pruncului cu Sfântul Mir reprezintă Taina Mirungerii, fără de care botezul ortodox nu se poate săvârși. Sfântul Mir este folosit, de asemenea, la sfințirea bisericilor și altarelor.

Sticluta pentru mir mod utilizareAcesta este uleiul sfințit la Patriarhie de către Sfântul Sinod, în Săptămâna Mare. După ce uleiul a fost sfințit, este distribuit în toate bisericile ortodoxe române și este folosit la botezuri.

Sfântul Mir reprezintă „materia necesară administrării Tainei Mirungerii obținută prin co-liturghisirea tuturor ierarhilor, într-o zi de maximă intensitate spirituală a Săptămânii Mari. Slujba de sfințire a Sfântului și Marelui Mir reunește Biserica în deplinătatea ei, formată din soborul episcopilor, ceata preoților și a diaconilor și totalitatea credincioșilor, descoperind că lucrarea mântuitoare săvârșită de Hristos este continuată de cea sfințitoare a Duhului Sfânt prin Sfintele Taine. Momentul sfințirii Marelui Mr este o afirmare a unității Bisericii noastre în comuniunea de dreaptă credință și viață în Hristos, cu Sfinții Apostoli și cu Sfinții Părinți din toate timpurile. Împreuna-slujire a tuturor ierarhilor la acest eveniment constituie un prilej de manifestare a sinodalității și a consensului eclesial. Din punct de vedere teologic, acest eveniment subliniază prin ritualul săvârșit unitatea Tainelor de inițiere, Botez, Mirungere și Euharistie și rolul lucrării tainice a Harului Sfântului Duh în cadrul acestor Taine”.

Trusoul de botez – ce conține?

De la slujba de botez nu trebuie să lipsească trusoul bebelușului. Un trusou complet conține:

  • Prosop mare pentru bebeluș
  • Prosop mic pentru preot
  • Fașă de mir
  • Pânză de mir
  • Sticluță pentru mir
  • Săpun pentru preot
  • Cutie pentru trusou

Îți recomand să optezi pentru un trusou ce poate fi personalizat cu numele bebelușului. Părinții vor păstra multă vreme obiectele de la botez și sigur se vor bucura să vadă numele copilului inscripționat pe ele. Prosopul pentru bebeluș trebuie să fie confecționat din bumbac, pentru a nu irita pielea sensibilă a bebelușului.

Cutia pentru trusou îți va fi foarte utilă, deoarece te va ajuta să transporți mai ușor obiectele la biserică și înapoi. După botez, cutia poate fi folosită în continuare, pentru depozitarea fotografiilor, jucăriilor sau a altor obiecte.

Sticluta pentru mir utilizareFiecare obiect ce compune trusoul are un rol important în cadrul slujbei. În afară de prosopul mic și săpunul care se oferă preotului să se spele și să se șteargă pe mâini înainte și după ce va scălda copilul în cristelniță, restul obiectelor sunt folosite de către copil.

După ce este scufundat în cristelniță, pruncul este înfășat de nașă în pânza și fașa de mir. Apoi este șters cu prosopul și îmbrăcat în noile hăinuțe, pe care le cumpără nașa. La botezul, copilul are nevoie de două rânduri de haine. Un rând de haine îl cumpără mama și îmbracă copilul când îl aduce la biserică, iar un rând de haine îl cumpără nașa și îmbracă pruncul după ce este botezat.

Cine cumpără trusoul de botez?

Trusoul de botez trebuie să fie cumpărat de nașii copilului. Tot aceștia trebuie să achiziționeze și o lumânare de botez, o icoană pentru copil, un rând de haine, cruciulițe pe care să le pună în piept invitaților la eveniment și o cutiuță pentru șuviță.

Rolul nașilor nu este doar acela de a cumpăra câteva lucruri pentru copil, ci de a fi alături de el toată viața. Ei trebuie să-l învețe să se apropie de Dumnezeu, să-l ferească de probleme și să-l îndrume pe calea cea dreaptă. Nașii trebuie să fie capabili să ia locul părinților în viața copilului, dacă aceștia pățesc ceva.

Lumânarea de botez – ce reprezintă?

Lumânarea de botez este simbolul luminii și al sfințeniei, se spune că ea îl reprezintă pe Iisus Hristos. Se aprinde în timpul botezului pentru ca bebelușul să fie călăuzit în viață de lumină. De asemenea, lumânarea reprezintă și viața veșnică.

Sticluta pentru mir sfaturiCopilul are nevoie de lumânare la botez pentru ca drumul lui în viață să înceapă cu lumină.

După ce preotul sau diaconul aprinde luminarea, i-o dă nașului, iar acesta trebuie să o țină în mână toată slujba. Ținând această lumânare în mână, nașul își asumă rolul de părinte spiritual al copilului. El are datoria de a-l feri pe copil de obstacole și de a-l îndruma pe drumul cel bun. El devine pentru copil o lumină călăuzitoare.

Lumânarea de botez trebuie să fie făcută din ceară curată, pentru că este o jertfă adusă lui Hristos. Totuși, astăzi, cei mai mulți nași preferă să cumpere lumânări de botez de diferite forme sau lungimi, decorate cu tot felul de flori, materiale textile sau jucării de pluș.

Lumânarea poate fi folosită și după botez ca obiect decorativ.

Cruciulițele de botez – ce semnificație au?

Când își botează copiii, părinții țin cont de o mulțime de tradiții și obiceiuri. O tradiție veche spune că toți cei care participă la slujba de botez a unui copil trebuie să poarte în piept o cruciuliță.

Trusoul de botez componenteCruciulițele sunt obiecte religioase, iar cei care le poartă arată că se încred în mântuirea prin Hristos. La slujba de botez, nașii prind în pieptul invitaților cruciulițe legate cu fundiță. Faptul că invitații la botez poartă aceste cruciulițe în piept arată că sunt prezenți în viața comunității.

Cruciulițele purtate la botez sunt considerate a fi arme împotriva diavolului. Acestea sunt păstrate ca amintire, de toți cei care au participat la botez. Nașii trebuie, de asemenea, să-i ofere în dar pruncului proaspăt botezat un lanț cu cruciulliță din argint care să-l apere de duhurile rele.

Copilul trebuie îmbrăcat după botez în haine albe?

La botez, nașii obișnuiau să îmbrace copiii în haine albe, deoarece albul simbolizează puritatea. Astăzi însă, lucrurile s-au mai schimbat, iar micuții proaspăt botezați sunt îmbrăcați în haine de diferite culori în funcție de preferințele nașilor și părinților. Este totuși recomandat ca nașii să nu îmbrace copilul în haine negre.

Hainele în culori pastelate sunt cel mai des cumpărate pentru botez. De obicei, nașii cumpără pentru finuții lor hăinuțe în nuanțe de roz, galben, piersică, bleu sau verde.

Cu toate acestea, unele biserici, cer ca pruncul proaspăt botezat să fie îmbrăcat doar alb, așa că ar fi bine să te asiguri în ce culori poți îmbrăca copilul înainte de a cumpăra hăinuțele.

Haine de botez culoriPentru botez copilul are nevoie de ținută completă, de la scutec și body până la botoșei și bentiță sau pălărie. Este foarte important ca hainele în care este îmbrăcat copilul să fie confecționate din materiale de cea mai bună calitate, pentru a nu-i irita pielea.

De asemenea, ar fi bine ca hainele să nu-i stea fixe pe corp, pentru că s-ar putea să-l incomodeze.