Slujba de botez sfaturi parinti
Botez / Creștinare

Slujba de botez – informații utile pentru părinți și nași

Dacă tocmai ai născut primul copil, probabil nu știi prea multe despre slujba de botez. Nu te îngrijora, sunt mame care nu știu ce să facă nici la botezul celui de-al doilea copil, pentru că există în jurul lor persoane care își dau cu părerea, amestecându-le astfel ideile.

Dacă vrei ca slujba de botez să decurgă normal, fără incidente, trebui să știi ce presupune. De asemenea, trebuie să știi ce este bine să faci și ce nu. Preoții sunt înțelegători, dar uneori nu sunt de acord cu unele cerințe ale membrii familiei.

Pentru că am vrut să venim în ajutorul tău, am discutat cu câțiva oameni ai bisericii care ne-au dat toate detaliile legate de slujba de botez.

perechi nasi botezEtapele botezului

Slujba de botez este alcătuită din două părți: slujba de dezlegare și slujba de botez. În prima parte, copilul este așezat cu fața la apus și afirmă de trei ori, prin intermediul nașului, că se leapădă de satana și de toată trufia lui.

După aceea, copilul este așezat cu fața la răsărit și afirmă, tot prin intermediul nașului, de trei ori, ca se unește cu Hristos. Apoi, nașul rostește Crezul.

În cea de-a doua parte a botezului, apa este sfințită și turnată în cristelniță. Pruncul este scufundat în cristelniță de către preot, în timp ce preotul rostește „Se botează robul lui Dumnezeu (și spune numele copilului), în numele Tatălui, Amin, și al Fiului, Amin, și al Sfântului Duh, Amin.”

Copilul botezat este înfășurat apoi într-o pânză albă pe care o pregătește nașa. Preotul mai rostește câteva rugăciuni, apoi unge trupul copilului cu mir.

Slujba de botez sfaturi nasiSlujba de botez se săvârșește doar în biserică

Slujba de creștinare a pruncului se face doar în biserică, nu și în alte locuri. Doar în situații excepționale, atunci când viața bebelușului este pusă în pericol, slujba de botez se poate oficia în spital. Persoanele cu copii care trăiesc în străinătate și nu au nicio biserică ortodoxă prin apropiere, trebuie să ia legătura cu un preot ortodox care se află cât mai aproape de ele.

Totuși, chiar dacă biserica se află la o distanță de sute de kilometri nu îi poți cere preotului să vină acasă să oficieze slujba de botez.

În timpul botezului, preotul scufundă pruncul în cristelniță

În calitate de proaspătă mămică, este normal să ai grijă de bebelușul tău și să încerci să-l ferești de rele. Cu toate acestea, nu trebuie să-i ceri preotului să nu scufunde pruncul în cristelniță în timpul botezului. Apa în care este botezat pruncul nu este apa normală, pe care o folosim noi când facem baie, ci agheasmă mare.

La botez, copilul este scufundat în cristelniță de 3 ori, în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Prin urmare, nu este indicat să-i spui preotului să nu-l scufunde pe copil în cristelniță, ci doar să-i toarne puțină apă pe cap.

Dacă îi zici preotului că ți-e frică să nu pățească pruncul ceva în timp ce este scufundat în cristelniță, acesta va crede că nu ai suficientă încredere în Dumnezeu. Preotul trebuie să respecte rânduiala bisericească și să aibă grijă de bebeluș, cât timp este în mâinile lui.

În apa din cristelniță nu se adaugă „aditivi”

După cum spuneam și în rândurile anterioare, apa în care este botezat pruncul nu este apă obișnuită și agheasmă mare. Apa din cristelniță are puterea de a purifica, sfinți și binecuvânta. În cazul în care una dintre persoanele care participă la botez, insistă să tonare în cristelniță un anumit lichid (despre care ea crede că îi aduce noroc pruncului) cere-i să înceteze și să nu intre în polemici cu preotul.

Slujba de botez sfaturi importanteUită de superstiții și nu încerca să adaugi în cristelnița cu apă bani, flori sau bijuterii. Pe acestea le poți folosi la băița de a doua zi. Este important ca preotul să fie lăsat să-și facă treabă și să respecte rânduielile bisericești.

Cum se aleg nașii de botez ai copilului?

Părinții trebuie să aleagă pentru copilul lor, nași care să-i fie alături toată viața. Aceștia trebuie să fie capabili să-l îndrume pe copil de-a lungul vieții, să-i ofere sfaturi și să-l susțină chiar și după ce devine adult. Părinții pot alege un cuplu din familie sau din cercul de prieteni care pot fi alături de copilul lor toată viața.

În unele momente, copilul nu va putea primi sprijin de la părinți, iar atunci intervin nașii. De multe ori, copilul refuză să le vorbească părinților despre problemele care îl apasă, iar atunci nașii ar trebui să fie alături de el. În plus, chiar dacă copilul vorbește cu părinții despre tot ce are pe suflet, nu-i strică o a doua părere din partea nașilor.

Ar fi bine ca părinții să aleagă o pereche de nași care să-i poată acorda finului lor dragostea pe care i-o oferă propriului lor copil.

Nașii de botez trebuie să fie căsătoriți?

Potrivit legilor Bisericii, dacă două persoane care nu sunt căsătorite botează același copil, acestea devin rude spirituale. Ambii au același rol în viața copilului, de a-l sprijini și a-i fi alături pentru tot restul vieții.

Biserica nu permite căsătoria dintre două persoane care sunt înrudite. Așadar, fii foarte atent atunci când aleși nașii copilului, pentru a nu fi nevoit să-i schimbi în ultimul moment.

Un copil poate avea mai multe perechi de nași?

Slujba de botez doua partiBiserica nu spune câte perechi de nași ar trebui să aibă un copil, însă părinții trebuie să fie conștienți de rolul pe care nașii îl au în viața pruncului. Părinții pot alege pentru copilul lor un cuplu de oameni căsătoriți, 2 cupluri sau chiar 5.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca pruncul să se poată baza pe toți, la nevoie. Unii nași uită că trebuie să-i fie alături copilului toată viața și cred că rolul lor în viața finului s-a încheiat odată cu petrecerea de botez.

Moașa copilului are vreun rol în timpul slujbei de botez?

Pentru părinți, moașa este o persoană specială care a ajutat la aducerea pruncului pe lume, însă slujba de botez nu este despre medicină ci despre credință. În unele regiuni din țară, în special în Moldova, părinții o roagă pe moașă să dezbrace bebelușul înainte ca acesta să fie scufundat în cristelniță, însă acest rol îi revine nașei.

Moașa poate ajuta la dezbrăcarea copilului a doua zi, la băiță, unde toți cei prezenți pot fi creativi, deoarece băița de a doua zi este un eveniment laic și nu are nicio legătură cu Biserica.

Ce trebuie să faci înainte și după slujbă?

Atât părinții, cât și nașii trebuie să se pregătească din timp pentru slujba de botez. Pentru ca nimeni să nu deranjeze slujba ar fi bine ca nașa să împartă cruciulițele invitaților înainte de a intra în biserică.

După ce s-a încheiat slujba de botez, mama poate împărți participanților bomboane sau prăjituri.

Nu întrerupe slujba dacă pruncul plânge

Cristelnita botez apa sfintitaCând vezi că bebelușul plânge probabil te gândești că-i este foame. Pentru ca micuțul să nu plângă de foame, ar fi bine să-l hrănești înainte de a veni la botez. Dacă copilul este botezat după ce a împlinit deja 2 luni, este posibil să plângă și din alte motive. Acesta vede oameni noi, aude voci pe care nu le-a mai auzit până atunci sau este deranjat de blitz-uri.

Nu întrerupe slujba de botez, chiar dacă bebelușul plânge, pentru că din cauza emoțiilor, lucrurile se pot complica.

Prima șuviță se păstrează ca amintire?

La botez, bebelușului i se taie câteva șuvițe, în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Aceste șuvițe sunt tunse din părul copilului pentru a fi oferite drept tribut bisericii. Șuvițele sunt puse în cristelnița cu apă sfințită, iar după botez, apa era vărsată lângă temelia bisericii.

În cazul în care dorești să păstrezi și tu o șuviță, roagă-l pe  preot să mai tundă una. Preotul nu-ți va oferi șuvițele pe care le-a tăiat pentru a le oferi ofrandă Bisericii.

Copilul poate purta bijuterii când este scufundat în cristelniță?

Copilul trebuie să fie scufundat în cristelniță așa cum a venit pe lume, gol-goluț. Singura sa podoabă este părul, iar preotul va tunde câteva șuvițe din el pentru a le oferi în dar Bisericii. Copilul nu trebuie să poarte bijuterii atunci când este botezat, însă după slujbă, atât părinții cât și nașii îi pot oferi acestuia orice podoabă doresc.

De multe ori, nașii aleg să le ofere copiilor la botez o bijuterie din aur, o pereche de cercei, un lanț sau o brățară.

Slujba de botez bijuterii permisePentru a nu fi luat prin surprindere, vorbește cu preotul din timp. Întreabă-l pe acesta cum trebuie să te pregătești pentru slujba de botez, astfel încât totul să decurgă ca la carte.