prima suvita semnificatie
Botez / Creștinare

Prima șuviță – de ce se taie o șuviță de păr la botez?

Nu toată lumea știe care este semnificația șuviței de păr tăiate la botez. Prima șuviță este tăiată de preot și deseori, părinții și nașii sunt uimiți să vadă că preotul nu le-o oferă loc. Pentru ca micuțul tău să aibă parte de un botez minunat, informează-te cu privire la tot ceea ce se întâmplă în timpul slujbei de creștinare a copilului.

Prima șuviță – de ce se taie la botez?

La botez, copilul este dezbrăcat și apoi băgat în cristelniță, de către preot. Părul, pe care Dumnezeu l-a lăsat pe capul copilului pentru a-l apăra de frig este tăiat de preot.

Acesta taie 4 șuvițe din părul bebelușului, în semnul crucii și le pune în apa din cristelniță. În timp ce preotul taie părul copilului rostește: „Se tunde robul lui Dumnezeu, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.”

În momentul în care pune părul copilului în cristelniță,preotul rostește următorul pasaj: „Miluiește-ne pe noi, Dumnezeule, după mare mila Ta, rugându-ne Ție, auzi-ne și ne miluiește. Încă ne rugăm pentru acest nou botezat (și rostește numele bebelușului), pentru sănătatea și mântuirea lui. Încă ne rugăm pentru robii tăi (pronunță numele nașilor de botez), care au primit pe pruncul acesta, pentru sănătatea și mântuirea lor.

După slujbă, apa din cristelniță este aruncată de către preot lângă temelia bisericii.

Părinții nu trebuie să întrerupă preotul în timpul slujbei, cerându-i acestuia să le ofere loc șuvițele tăiate din părul copilului. Șuvițele rămân bisericii, deoarece reprezintă tributul pe care copilul îl „oferă” pentru că a fost primit în Biserica Domnului.

prima suvita simbolisticaTotuși, dacă familia își dorește cu ardoare să păstreze prima șuviță tăiată din părul bebelușului, trebuie să vorbească cu preotul înainte de botez. Când merg să la biserică să stabilească data botezului, părinții pot vorbi cu preotul și despre acest aspect.

Aceștia ar trebui să-l roage pe preot să mai tundă o șuviță în plus pe care să le-o ofere lor. De cele mai multe ori, preoții le respectă dorințele enoriașilor.

Cum să alegi cutia potrivită pentru prima șuviță?

Nașa ar trebui să cumpere o cutie pentru prima șuviță și să o aducă la biserică. De obicei, aceasta este inclusă în trusoul de botez. În timpul slujbei un membru al familiei ar trebui să deschidă cutiuța și să o întindă preotului, pentru a introduce șuvița de păr înăuntru.

Este foarte important ca părinții să-l anunțe pe preot din timp că vor să păstreze o șuviță, pentru că este posibil ca acesta să fie luat prin surprindere când vede cutiuța.

Când alegi o cutie pentru prima șuviță ține cont de următoarele criterii:

  • Dimensiuni mici – cutia nu trebuie să fie foarte mare, deoarece în ea vor fi păstrate doar câteva fire mici de păr, nu o întreagă coadă. Așadar, nu trebuie să ocupe prea mult spațiu în casă.
  • Material de calitate, rezistent – unii nași aleg să cumpere un plic sau o cutie din carton, însă acestea nu sunt foarte rezisente, iar în timp se pot deteriora sau rupe. Cutiuțele din metal sunt cele mai potrivite, deoarece rezistă toată viața.
  • Design elegant sau copilăresc – cutia pentru prima șuviță poate avea un aspect elegant, sau poate fi asortată cu celelalte obiecte din trusou și cu lumânarea de botez. De obicei, cutiuța este decorată cu flori, animăluțe, inimoare sau păsări.

prima suvita botezDacă vrei să păstrezi și primul dinte care-i va cădea copilului, poți alege un set de două cutii asortate, una pentru prima șuviță și una pentru primul dințișor.

De ce este scufundat copilul în cristelniță la botez?

Deși Mântuitorul nostru Iisus Hristos nu a poruncit cum să se facă botezul, El ne-a oferit un exemplu atunci când a fost botezat el însuși de Ioan Botezătorul. Deși, Iisus nu a avut niciun păcat, el a cerut să fie botezat spunându-i lui Ioan următoarele cuvinte „Se cade să împlinim tot ce trebuie împlinit”.

Unii părinți nu vor ca pruncul lor să fie scufundat în apa din cristelniță și-l roagă pe preot să-l ude cu apă pe cap. Însă cuvântul botez ce vine din cuvântul grecesc „baptizo” înseamnă a scufunda. Cu toate acestea, începând cu secolul al XII-lea, în Biserica Catolică, botezul a început să fie săvârșit prin turnarea apei pe capul bebelușului, deoarece este considerat mai sigur decât prin scufundare.

De ce se cumpără haine noi la botez?

Botezul este format din două părți: slujba de dezlegare și slujba de botez. Dup slujba de dezlegare, începe slujba de botez, iar nașa dezbracă copilul. Pruncul este scufundat în cristelniță de 3 ori, apoi este pus pe brațele nașei, care îl primește într-o pânză de mir.

Nașa îmbracă pruncul în hainele cumpărate de ea, pentru ca acesta să devină un om nou, un om al lui Hristos. Hainele pe care le cumpără nașa ar trebui să fie albe, însă pot avea și diferite nuanțe pastelate.

botez copil prima suvitaDe obicei, nașii care botează băieți, optează pentru haine în nuanțe de bleu, în timp ce nașii care botează fetițe, aleg haine în nuanțe de roz.

De ce se aprinde lumânarea la botez?

Copilul proaspăt botezat trebuie să fie ocrotit de Dumnezeu și să pășească pe un drum luminat, de aceea la botez se aprinde o lumânare. Lumânarea de botez este cumpărată de nași și, de cele mai multe ori, este decorată cu flori naturale sau materiale textile.

În momentul în care un om aprinde o lumânare, se apropie de Hristos. Deoarece lumânarea de botez este sfințită, se spune că are puterea de a alunga grijile și durerile. În momentul în care pruncul este bolnav, părinții aprind lumânarea de botez și se roagă pentru sănătatea lui.

De asemenea, lumânarea de botez se aprinde și atunci când părinții sau nașii trec prin momente dificile. Aceștia aprind lumânarea și spun o rugăciune, sperând ca Domnul să-i scape de necazuri.

În unele zone ale țării, lumânarea de botez trebuie să rămână la biserică. În alte regiuni însă, preotul taie o parte din lumânare și o oferă părinților. Aceștia trebuie să o păstreze în camera pruncului și să o aprindă ori de câte ori copilul se îmbolnăvește. Unii aleg să aprindă lumânarea chiar și atunci când copilul înplinește ani.

Există mai multe modele de lumânări, cu design mai elegant sau mai jucăuș. Nașii, pentru că ei sunt cei care cumpără lumânarea, aleg, de cele mai multe ori, o lumânare personalizată cu numele copilului.

Copil botezat - tăiere șuvițăCe articole nu trebuie să lipsească de la botez?

Fiind un eveniment important, botezul trebuie pregătit în detaliu. Dacă urmează să botezi un copil, pregătește-ți carnețelul și notează-ți toate lucrurile pe care trebuie să le achiziționezi.

Ca nașă, trebuie să te asiguri că finuțului sau finuței tale nu-i lipsesc următoarele lucruri în timpul botezului: lumânarea de botez, un rând de haine, trusoul de botez, cruciulițe de botez, cutie pentru prima șuviță, cadou de botez, sticluță cu vin, scutec. De asemenea, tot nașii trebuie să plătească și taxa de botez.

Trusoul de botez conține mai multe obiecte precum: sticluța de mir, prosop pentru preot și prosop pentru copil, pânză de mir, fașă, săpun pentru preot și batistă.

Și părinții trebuie să cumpere anumite lucruri pentru botez, precum: un rând de hăinuțe pentru copil, bomboane pentru servit invitații în biserică, un cadou pentru nași.

Pentru ca micuțul să aibă parte de un botez reușit, atât părinții, cât și nașii trebuie să își dea silința să organizeze un eveniment de poveste.