Petrecere de botez organizare sfaturi
Botez / Creștinare

Cum să organizezi o petrecere de botez reușită

Indiferent dacă îți dorești să organizezi o petrecere de botez restrânsă sau una cu mulți invitați, trebuie să știi că în centrul atenție va fi copilul tău. Așadar, asigură-te că acesta este îmbrăcat frumos și se simte confortabil în hainele de botez.

După ce devii mamă, viața ta se schimbă complet. Nu mai ai prea mult timp liber, iar toată atenția ta este îndreptată asupra pruncului nou-născut. Pentru a veni în ajutorul tău, am decis să scriu acest articol în care găsești toate detaliile necesare pentru o petrecere de botez reușită.

Atenția la detalii și planificarea riguroasă sunt două elemente de bază în organizarea unei petreceri reușite.

Citește acest ghid de botez și pregătește-te din timp pentru primul mare eveniment din viața copilului tău.

Planificarea unui petreceri de botez reușite

Rezervarea sălii

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când te hotărăști să organizezi o petrecere de botez este să găsești o sală potrivită pentru acest eveniment. Încearcă să rezervi sala pentru petrecere cu cel puțin 2 luni înainte. Tot atunci trebuie să:

  • Stabilești ora la care va începe petrecerea
  • Creezi o listă cu invitați
  • Stabilești meniul, decorul sălii
  • Stabilești programul evenimentului
  • Rezervi o formație sau un Dj și un fotograf

Până în ziua marelui eveniment, te vei putea ocupa și de alte lucruri precum rezervarea camerelor pentru oaspeți, ținuta ta și a copilului.

Petrecere de botez sfaturi pentru parintiTrimiterea invitațiilor de botez

Invitațiile de botez trebuie trimise cu cel puțin 30 de zile înainte. Cu cât oamenii primesc mai din timp invitațiile, cu atât au mai mult timp la dispoziție să se pregătească pentru eveniment. Dacă trimiți invitațiile prea târziu, este posibil să fii refuzat de unii care și-au făcut alt program.

În plus, nu este deloc politicos să inviți oamenii la eveniment cu 1-2 săptămâni înainte. Probabil vor crede că i-ai invitat așa târziu, doar pentru că alții mai importanți nu au putut ajunge la petrecerea de botez.

Este recomandat să oferi invitațiile personal. Cu toate acestea, dacă unii stau prea departe de tine, le poți trimite invitațiile prin curier sau prin poștă. Ai putea, de asemenea, să-i anunți la telefon despre evenimentul la care vor fi invitați, chiar și cu câteva luni înainte.

Colaborează cu oameni cu care ai mai lucrat și înainte sau pe care ți-i recomandă persoane de încredere

Încearcă să apelezi la o florărie specializată pentru decorul meselor de la restaurant. Dacă vecina sau colega ta îți spune că se poate ocupa ea de decorul sălii de petrecere, nu-ți pune toată baza în ea pentru că se poate întâmpla orice în acea zi.

Dacă i se îmbolnăvește copilul sigur nu va putea să se mai ocupe de decorul sălii. Așadar, trebuie să ai întotdeauna un plan de rezervă sau să apeleze la firme specializate.

Dacă nu vrei formație la petrecere, ci doar un Dj vorbește cu cineva care se ocupă de asta. Nu te baza pe colegul sau prietenul tău cel mai bun care știe să pună muzică pe calculator.

Este foarte posibil ca acesta să fie trimis într-o delegație în ziua respectivă și să nu mai poată participa la eveniment. Sigur nu îți dorești să rămâi fără muzică la petrecere.

Petrecere de botez rezervare salaSună-i pe toți cei care se participă la petrecere cu câteva zile înainte

Pentru a fi sigură că toți invitații se prezintă la petrecere, sună-i cu cel puțin o săptămână înainte pentru confirmare. În cazul în care unul dintre ei nu poate veni, poți vorbi cu cei de la restaurant să facă mai puțin meniuri.

Verifică dacă Dj-ul, fotograful și cei care se ocupă de decorul sălii sunt pregătiți pentru eveniment. Sună-i cu 2-3 zile înainte și asigură-te că aceștia nu au uitat de evenimentul tău.

Fii atent la detaliile importante dacă vrei să organizezi o petrecere de botez memorabilă

Deși petrecerea de botez trebuie să fie pe placul familiei, este important ca părinții să se gândească și la invitați. Aceștia își rup din timpul lor pentru a fi alături de părinți la petrecerea de botez a copilului, deci trebuie respectați.

Oferă invitațiile personal 

Când oferi  o invitație personal, îi arăți omului respectiv că este important pentru tine. Cu siguranță acesta va încerca să ajungă la eveniment și să fie alături de tine. Poți alege un model de invitație mai deosebit, pe care invitații să nu-l arunce imediat după ce-l primesc ci să-l păstreze ani la rând.

Alege meniul în funcție de oamenii care participă la eveniment

Dacă la petrecerea de botez a copilului tău participă multe persoane în vârstă, optează pentru un meniu care nu conține pește cu multe oase sau alimente foarte crocante. De asemenea, dacă printre invitați sunt mulți părinți cu copii, trebuie să dai comandă de meniuri și pentru ei.

Petrecere de botez invitatiiAr fi bine ca sala la care faci petrecerea să aibă și o cameră separată în care să poată sta copiii.

Momente artistice la petrecere

Adaugă în programul petrecerii, un moment artistic care să-i distreze pe invitați. Poți să aduci la petrecere ursitoare sau un grup de tineri care fac dansuri populare. Cu cât momentele artistice sunt mai spectaculoase, cu atât mai bine. Invitații nu vor uita prea curând această petrecere!

Programul muzical pe placul tuturor

Trebuie să știi că persoanele în vârstă nu s-ar simți bine dacă la petrecere ar cânta toată noaptea doar muzică rock. Pe de altă parte, nici tinerii nu s-ar simți prea bine dacă ar asculta doar muzică populară. Așadar, alege un program muzical care să fie pe placul tuturor.

Așază la mese oameni care se cunosc între ei

Grupează invitații în vârstă de vârstă și de pasiunile lor pentru a nu se plictisi cât timp stau la masă. Înainte de a sosi invitații, pune pe mese cartonașe cu numele lor pentru a ști unde să se așeze.

În cazul în care sunt prea multe mese și prea mulți invitați, pune la intrarea în restaurant un panou cu schema de plasare a meselor. De asemenea, ai putea ruga o prietenă sau o verișoară să stea la ușa și să conducă invitații la mese.

petrecere botez-sfaturi importanteBucură-te de fiecare cadou primit la botez

Arată-le oamenilor că apreciezi efortul lor de a veni la acest eveniment și bucură-te de fiecare cadou pe care ți-l aduc. Poți achiziționa o cutie de bani decorată frumos, în care invitații să pună plicurile înainte de a pleca acasă. Nu-i pune pe invitați să strige darul sau să noteze suma pe plic pentru că ai putea crea o situație neplăcută.

Oferă-le invitaților mărturii de botez

Alege mărturii de botez memorabile, pe care invitații să le păstreze mult timp. Peste câțiva ani, când le vor privi, aceștia își vor aminti de frumosul eveniment la care au participat. Comandă mărturiile din timp și personalizează-le cu numele bebelușului și data botezului.

Ar fi bine să cumperi câteva mărturii în plus pe care să le oferi persoanelor care nu se pot prezenta la eveniment. Poți opta pentru mărturii în formă de biberon, suzetă, cărucior etc.

Tradiții de botez în funcție de regiune

În multe regiuni din România, pruncul nu este schimbat de hainele cu care a fost îmbrăcat la botez până la apusul soarelui. De asemenea, acesta nu trebuie pupat până nu i se face băița de a doua zi. Se spune că cei care pupă copilul înainte de băița de a doua zi „îi iau mirul”.

Traditii botez in functie de regiuneTradiții în Transilvania

În Transilvania, copilul proaspăt botezat era adus acasă iar în fața lui se puneau câteva obiecte pe care trebuia să le atingă pentru a fi harnic și frumos. Băieții trebuiau să atingă o secure sau o unealtă agricolă în timp ce fata trebuia să pună mâna pe un ac și pe o floare.

După botez, cei din Transilvania faceau o masă mare pentru a arăta că sunt oameni gospodari. La petrecerea de botez veneau doar oamenii însurați și aduceau copilului daruri. Darurile constau în ouă, brânză și alte alimente din propria gospodărie.

Tradiții în Moldova

În Moldova, copilul este dus la biserică de către mamă și aduc acasă de către nașă. Când nașa înapoiază copilul mamei rostește de 3 ori: „Mi-ai dat un păgân, ți-am adus un creștin”.

Petrecere de botez muzica formatieÎn trecut, petrecerile de botez se făceau într-un cadru restrâns. Pe masă se puneau bucate tradiționale precum sarmale, tochitură, varză murată și mămăligă. De pe masă nu lipseau vinul și rachiul de prune.

Recomand să citești și despre superstiții legate de botez – vezi ce nu ai voie să faci în ziua botezului.

Tradiții în Muntenia

În Muntenia, în cea de-a 3-a zi de viață a pruncului, părinții făceau o masă mare pe care o umpleau cu bucate alese. La această masă erau invitați toți oamenii din sat.

Tot în Muntenia exista și obiceiul de a se face o cină a ursitoarelor. Acestea erau servite cu mâncare bună și plătite cu 3 bănuți pentru a-i ursi pruncului o viață bună.