Păturica de la botez copil mic
Botez / Creștinare

Păturica de la botez – obiectul preferat al copilului

Copiii se atașează cu ușurință de lucrurile confortabile și moi, pentru că alături de ele se simt ca în brațele mamei. Păturica de la botez devine, de multe ori, obiectul preferat al copiilor, mai ales dacă este confecționată dintr-un material moale, plăcut la atingere.

Dacă copilul primește la botez o păturică confortabilă și călduroasă, se poate atașa rapid de ea. Dormind cu ea, va avea un somn liniștit și odihnitor. Păturica se poate transforma în cel mai bun prieten al copilului, un prieten care este alături de el în fiecare zi.

De obicei, copilul vrea să ia cu el lucrurile dragi oriunde merge, indiferent dacă merge la grădiniță, în vacanță sau în vizită la bunici. Asigură-te că alegi pentru bebeluș o pătură de calitate, pe care să o îndrăgească de la început.

Cum alegi cea mai bună păturică pentru bebelușul tău?

Pentru a fi sigur că bebelușul se va atașa de păturica de la botez, alege una călduroasă care să-i țină de cald în zilele friguroase și să-l ferească de frig când este adus de la biserică acasă.

De asemenea, trebuie să te asigură că materialul din care este confecționată pătura este moale și plăcut la atingere. Cu cât pătura este mai pufoasă și mai moale, cu atât copilul se simte mai confortabil în ea.

Dacă alegi o pătură cu aplicații, verifică să nu irite pielea și să fie bine lipite. Sigur nu vrei ca unele accesorii să se desprindă de pe pătură și să ajungă în mâna bebelușului. Copiii mici sunt tentați să bage în gură toate lucrurile pe care le au în mână.

Păturica de la botez moale și confortabilaAlege o pătură care este suficient de mare încât să acopere copilul în totalitate. Totuși, ar fi bine să nu alegi o pătură foarte mare, pentru că l-ar putea incomoda în anumite situații.

Nu opta pentru o pătură grea, pentru că nu este deloc confortabilă. Cu cât pătura este mai ușoară, cu atât mai bine.

Verifică eticheta și asigură-te că pătura este lavabilă. Îți va fi mult mai ușor să o speli la mașina de spălat rufe decât la mână. În plus este mai igienic.

Păturica copilului trebuie să se usuce rapid, pentru ca bebelușul să nu aibă timp să-i simtă lipsa atunci când o speli.

Ținând cont de aceste lucruri, vei reuși să-i cumperi bebelușului o păturică care-i va fi de folos atât la botez, cât și după aceea.

Cum să păstrezi păturica de la botez în stare bună mai mult timp?

Dacă vrei ca micuțul tău să se bucure de pătura de la botez mai mult timp, ține cont de următoarele sfaturi:

 •  Respectă întotdeauna instrucțiunile de spălare de pe etichetă – produsele confecționate din materiale non-alergenice, precum fleece, trebuie spălate la temperaturi mai mici decât cele confecționate din bumbac.
 • Pune pătura într-un sac de pânză și leagă-l la gură înainte de a-l băga în mașina de spălat – astfel poți fi sigură că pătura nu se uzează și nu se decolorează, deoarece nu se freacă de tamburul mașinii.  În plus, dacă are aplicații, nu se desprind de pe pătură în timpul spălării.
 • Spală pătura de câte ori se murdărește – copilul va fi tentat să poarte pătura cu el peste tot și să o târâie pe jos, apoi să o bage în guriță. Este recomandat să speli pătura săptămânal sau chiar mai des, dacă este nevoie.
 • Nu usca pătura în bătaia directă a soarelui – după ce speli păturica, pune-o la uscat într-un loc în care razele soarelui nu pot pătrunde, pentru a preveni decolorarea materialului.

paturica de la botez criterii de alegereEste foarte important să respecți recomandările noastre dacă vrei ca micuțul tău să se bucure de păturica lui preferată cât mai mult timp. Cu siguranță nu îți dorești ca acesta să plângă și să fie supărat pentru că „jucăria” lui preferată a dispărut sau s-a deteriorat. Părinții vor să le ofere tot ce e mai bun copiilor și fac tot posibilul să le aducă zâmbete pe față.

Alte lucruri necesare pentru botez

Creștinii ortodocși obișnuiesc să-și boteze copiii după 40 de zile de la naștere. După slujba de botez, aceștia se întâlnesc cu rudele și prietenii pentru a sărbători intrarea copilului în Biserica Domnului. Atât părinții, cât și nașii se pregătesc intens pentru acest eveniment și cumpără toate cele necesare.

Pentru a-i organiza bebelușului un botez de boteze, părinții trebuie să se ocupe de:

 • Rezervarea bisericii și a sălii în care va avea loc petrecerea
 • Decorul cristelniței, a bisericii și a sălii
 • Bomboanele pe care le oferă invitaților la biserică
 • Cadoul pentru nași
 • Rezervarea formației și a fotografului
 • Plicurile cu bani și invitațiile
 • Mărturiile, meniul și băuturile
 • Haine pentru copil (când este dus la biserică)

De asemenea, în ziua în care are loc creștinarea pruncului, copiii trebuie să aibă la ei certificatul de naștere al copilului.

paturica de la botez intretinereNașii de botez trebuie să se ocupe și ei de anumite lucruri, precum:

Pentru a fi siguri că pregătesc toate cele necesare, părinții și nașii trebuie să discute, din timp, cu preotul care va boteza pruncul. Obiceiurile diferă în funcție de fiecare regiune a țării.

Recomand să citești despre alegerea numelui copilului – vezi de ce trebuie să ții cont atunci când alegi numele pe care micuțul tău îl va purta toată viața.

Lucruri necesare pentru băița de a doua zi

Bebelușul trebuie scăldat a doua zi după botez, de către nași. Însă, în cazul în care aceștia nu pot veni la finul lor în ziua respectivă, băița poate fi amânată. Băița de a doua zi, numită și „scoaterea din mir” este un ritual prin care rudele îi urează bebelușului mult noroc în viață.

Nașa este cea care scaldă pruncul în această zi, însă mama îi dă indicații, pentru ca totul să iasă așa cum trebuie. În cada cu apă în care este scăldat bebelușul, nașa trebuie să pună petale de flori, bani, o verighetă, puțin orez, o creangă de busuioc, puțină apă sfințită și o fașă albă.

După ce spală bebelușul, nașa îl îmbracă în haine noi. Nașul trebuie să arunce apoi apa la rădăcina unui copac roditor.

bebelus botez lucruri necesareObiceiurile legate de băița de a doua zi diferă de la o regiune la alta. Este posibil ca nașa să vrea să facă ceva iar mama sau soacra să-i spună să facă cu totul altceva. Cei care participă la băiță nu trebuie să se certe între ei. Nu este niciun lucru care trebuie făcut obligatoriu, deci nu se va întâmpla nimic dacă nașa va face doar ce consideră ea că trebuie făcut.

Tot ce contează este ca pruncul să fie bine spălat, iar în casă să fie o atmosferă plăcută, de sărbătoare. Acest eveniment nu are nicio legătură cu practicile bisericești, este doar o tradiție românească ce are scopul de aduna membrii familiei împreună.

Citește despre superstițiile legate de botez și vezi ce nu au voie să facă părinții în ziua în care pruncul lor este creștinat.

Articole necesare la tăierea moțului

Românii obișnuiesc să taie moțul copilului când acesta împlinește vârsta de un an. Potrivit tradiției, petrecerea pentru tăierea moțului poate fi organizată fie la un an, fie la trei an, în funcție de preferințele părinților.

La acest eveniment, nașii și ceilalți invitați vin cu cadouri pentru copil. Nașa este cea care trebuie să taie moțul copilului, după ce acesta este așezat pe un scaun sau în brațele mamei. Înainte de a i se tăia moțul, copilului i se prinde șuvița de păr cu o panglică roșie. Șuvița tăiată se lipește de un bănuț de argint cu câțiva stropi de ceară și se păstrează într-o cutie specială.

bebelus patura confortabilaDupă ce copilului i s-a tăiat o șuviță din păr, i se întinde în față o tavă cu diferite obiecte. De obicei, pe tavă se pune un pix, o carte, chei, bani și bijuterii. Se spune că primele 3 lucruri pe care le va alege copilul, îl vor ajuta să-și aleagă meseria în viață.

Părinții trebuie să se ocupe de petrecerea care are loc odată cu tăierea moțului. Aceasta se poate organiza acasă sau la restaurant. Mulți părinți aleg să sărbătorească acest eveniment la restaurant alături de rude și de prietenii apropiați.

Pentru a-și aminti toată viața de petrecerea de moț a copilului, părinții cheamă la petrecere și un fotograf. Acesta va imortaliza cele mai frumoase momente din ziua respectivă. De asemenea, fotograful este nelipsit și de la petrecerea de botez.