Obiecte botez semnificatie
Botez / Creștinare

Obiecte folosite la botezul copilului – ce semnifică fiecare obiect?

Probabil te întrebi și tu care este semnificația obiectelor folosite la botezul unui copil. În rândurile de mai jos, vei găsi răspunsul la această întrebare. Pentru botez, atât părinții cât și nașii se pregătesc din timp. Aceștia cumpără tot felul de obiecte necesare pentru botez și așteaptă cu nerăbdare ziua cea mare. Ar fi bine ca părinții să se relaxeze și să doarmă bine înainte de botez. Astfel le va fi mai ușor să reziste la slujba încărcată de emoții.

Botezul se desfășoară în două etape: slujba de botez și petrecerea de după care are acasă sau la restaurant. Slujba de botez se desfășoară la biserică și este săvârșită de un preot. Acesta știe exact ce să facă și cum să se comporte cu micuțul tău.

La petrecerea de la restaurant, oamenii se distrează, mănâncă și conversează cu cei din jur. La plecare, aceștia nu vor ezita să te felicite pentru modul în care ai decis să organizezi petrecerea de botez.

A doua zi, are loc scoaterea din mir sau băița de a doua zi. Această băiță se face respectând tradițiile românești, deoarece nu are nicio legătură cu biserica, este doar un obicei laic.

Acestea fiind spuse pentru a organiza un botez de basm, părinții trebuie să se ocupe din timp de toate pregătirile. De asemenea, trebuie să cunoască semnificația fiecărui obiect folosit la slujbă.

Obiecte folosite la botezul copilului – ce reprezintă fiecare obiect utilizat în timpul slujbei

Când utilizezi un obiect, ar trebui să știi ce semnifică, mai ales când este vorba despre un obiect folosit în cadrul unei ceremonii religioase.

Lumânarea de botez

Lumânarea de botez reprezintă lumina veșnică pe care micuțul botezat o primește în suflet și care îl călăuzește pe noul drum spiritual. De obicei lumânarea de botez este decorată cu flori care simbolizează puritatea și frumusețea darurilor pe care copilul le primește de la Duhul Sfânt.

obiecte botez petrecere si slujbaFiecare lumânare de botez ar trebui să fie decorată cu o crenguță de brad, floarea miresei și flori albe de trandafir. Crenguța de brad face referire la puterea copacului din care este ruptă, floare miresei îl ajută pe copil să-și construiască o căsnicie de succes, iar florile albe de trandafir semnifică puritatea.

În magazinele specializate în articole de botez vei găsi o gamă variată de lumânări de botez. Alege una care să se potrivească cu tematica botezului.

Mirul

Uleiul sfințit folosit de preot pentru a unge copilul la încheieturile mâinilor și picioarelor, pe frunte și pe spate simbolizează belșugul. În trecut, mirul era considerat a fi unul dintre cele mai importante daruri pe care Dumnezeu le oferea omului prin intermediul naturii.

Deoarece prin intermediul mirului se transmite lucrarea Duhului Sfânt, acesta este folosit în majoritatea ritualurilor creștin. Mirul folosit de preot la ungerea pruncului înainte de a fi scufundat în cristelniță este, de fapt, ulei de măsline cumpărat de nași și sfințit de preot în timpul slujbei.

Nașii toarnă uleiul de măsline într-o sticluță pentru mir care face parte din trusoul de botez al bebelușului. De obicei, această sticluță este decorată sau ornată cu diferite flori sau fundițe.

obiecte botez simbolisticaPânza de mir

Pânza de mir, denumită și crasmă are o semnificație profundă. Această pânză albă simbolizează puritatea împărăției Domnului. Pânza de mir care nu este finisată face referire la primele momente ale creștinismului, atunci când oamenii nu aveau o viață tocmai ușoară.

Fașa

La înfășarea copilului după scufundarea în cristelniță se folosește și o fașă. Această panglică mai lată are de obicei, culoare roz sau albastră în funcție de sexul bebelușului.

Conform tradiției populare, fașa nu trebuie să fie nici prea lungă, nici prea scurtă, ci să aibă o lungime de 1 metru. Dacă fașa este prea lungă, există riscul ca pruncul să se căsătorească prea târziu, iar dacă este prea scurtă, acesta s-ar putea să se căsătorească mult prea devreme.

Haine pentru botez

Prin botez copilul renaște, deci trebuie să poarte haine noi. Acesta este motivul pentru care nașii îi cumpără un set de haine nou copilului botezat. Scrierile care fac referire la primele ceremonii de botez specifică faptul că pruncul era îmbrăcat într-o pânză.

obiecte botez lumanarePe măsură ce timpul a trecut, lucrurile s-au schimbat. Astăzi, copiii sunt îmbrăcați în cele mai frumoase haine, deoarece ei sunt vedetele în ziua botezului. Nașii pot cumpăra pentru bebeluși un costum sau o rochiță. Există o mulțime de costume drăguțe pentru băieței și rochițe de prințese.

Cei mai pretențioși pot da comandă de un set de haine realizat special pentru proaspătul botezat.

Cruciulițe

Cruciulițele pe care nașa le pune în piept celor care participă la slujba de botez reprezintă implicarea acestora în viața comunității. Cruciulița este, de fapt, un talisman, care ne apără de cel rău. De obicei cruciulițele de botez sunt legate cu o fundiță în aceeași culoare ca lumânarea de botez.

Elementele de decor pentru cristelniță

De ceva timp, oamenii au început să decoreze cristelnița în care este scufundat copilul cu flori, tull, sau alte materiale. Aceste elemente de decor sunt folosite pentru a mai îndulci puțin ceremonia religioasă care este atât de solemnă.

Obiecte folosite la restaurant – ce semnificație au lucrurile pe care părinții le pregătesc pentru botez

Când vine vorba de petrecerea de botez, lucrurile sunt cât se poate de simple, deoarece acestea nu au semnificații ascunse.

Invitații de botez

obiecte botez lucruri necesareÎn trecut doar aristocrații trimitea invitații la evenimente. Acestea erau trimise membrilor boierimii din secolulul al XVI-lea care știau să scrie și să citească. În acele vremuri, persoanele care știau să citească erau foarte bogate iar faptul că o anumită persoană trimitea o invitație, arăta faptul că are un anumit statut social.

Chiar și după ce a fost inventat tiparul, invitațiile au fost scrise, în continuare, manual, deoarece nu era de bun gust să trimiți aceeași invitație tipărită la toată lumea. Chiar și astăzi, o mare parte dintre invitațiile tipărite imită scrisul de mână.

În ziua de azi, este un lucru normal ca toată lumea să trimită invitații la botez, nuntă sau alt eveniment important. Este foarte important ca în aceste invitații să se menționeze data, ora și locul în care se va desfășura evenimentul.

Cardurile de masă

La fel ca invitațiile, și cardurile de masă erau folosite, în trecut, doar de către cei care făceau parte din înalta societate. Din dorința de a evita eventualele conflicte care ar fi putut apărea între două persoane care nu se suportă, dar sunt nevoite să participe la același eveniment, gazdele puneau pe masă carduri cu numele fiecărui invitat. Astfel, oamenii se așezau doar acolo unde exista un card de masă cu numele lor.

Gazdele aveau întotdeauna grijă să așeze persoanele mai agresive sau mai certărețe doar lângă prietenii apropiați cu care se înțelegeau bine. Astfel, pe toată durata evenimentului, exista o atmosferă plăcută.

obiecte botez semnificatie și simbolisticaÎn ziua de astăzi, cardurile de masă sunt folosite pentru a așeza la aceeași masă persoane care au interese comune, fac parte din aceeași familie sau au aproximativ aceeași vârstă.

Cutia de dar

Cutia de dar a apărut odată cu obiceiul de a-i dărui copilului la botez bani în plic. Există o mulțime de modele diferite de cutii de dar, deci ai de unde alege. Dacă vrei să cumperi o cutie de dar specială, alege una personalizată cu numele micuțului.

Mărturii

Și mărturiile erau folosite, în trecut, de persoanele care făceau parte din înalta societate. Și atunci, dar și astăzi, acestea erau oferite în dar participanților la un eveniment. Având aceste mărturii, invitații își puteau aminti toată viața de evenimentul la care au participat. Pe vremuri, mărturiile erau sub formă de cutii mici confecționate din materiale prețioase. Aceste cutii erau umplute cu zahăr rafinat sau fructe confiate, alimente foarte scumpe pe vremea aceea.

Astăzi oamenii aleg să ofere mărturii sub diferite forme, de la borcane cu miere de albine, până la biberoane în miniatură umplute cu bomboane sau rame foto cu fotografia bebelușului.

obiecte botez baita de a doua ziSemnificația lucrurilor folosite la băița de a doua zi

La băița de a doua zi participă, în general, prietenii apropiați ai părinților, rudele și nașii copilului. Deși băița de a doua zi nu are nicio legătură cu biserica, preoții nu se opun acestui ritual laic. Pentru băița de a doua zi părinții trebuie să cumpere două prosoape noi. Un prosop trebuie să-l ofere nașei pentru a se șterge pe mâini după ce scaldă pruncul, iar unul trebuie să-l ofere moașei.

Pruncul trebuie scăldat într-o apă proaspătă, care la final este vărsată la rădăcina unui pom sau într-un râu pentru ca bebelușul să aibă parte de o viață minunată. Conform tradiției populare, în această apă se pun diferite obiecte care au puterea de a influența viața copilului.

De obicei, în apa în care este scăldat pruncul se pun petale de flori pentru ca acesta să fie frumos, bijuterii și bani pentru a fi bogat, o creangă de busuioc pentru ca bebelușul să aibă o pielea frumos mirositoare și multe alte obiecte.