Nașii de botez indatoriri fata de fin
Botez / Creștinare

Nașii de Botez – Ce Lucruri Trebuie să Cumpere Aceștia și Care Este Rolul Lor?

Te pregătești să botezi un copil, dar nu știi ce trebuie să cumperi pentru ca totul să iasă ca la carte? În rândurile următoare vei găsi o listă cu toate lucrurile pe care trebuie să le cumpere nașii de botez.

Probabil cu câteva luni în urmă prietena ta cea mai bună ți-a dat vestea că va fi mămică. De curând a venit în viața lor cel mai frumos bebeluș, cel mai cuminte și mai iubit om de pe pământ. Dacă părinții bebelușului, ți-au propus să devii nașa micuțului, sigur ai acceptat cu bucurie acest nou rol.

Față de acest om micuț ai o mare responsabilitate de acum înainte. Trebuie să-i fii alături toată viața, așa cum ai fost și de mama lui până acum.

În calitate de nașă trebuie să te ocupi de multe lucruri pentru botez, deci nu este de mirare dacă te simți puțin copleșită, la început.

Ce faci după ce accepți să fii nașa de botez a unui copil?

Probabil primul lucru pe care îl vei face după ce vei accepta propunerea părinților de a le boteza copilul, va fi să cauți pe internet articole necesare pentru botez. Vei găsi o mulțime de articole despre botez, dar și magazine online cu lucruri esențiale pentru creștinarea unui copil.

Dacă în urmă cu câțiva ani trebuie să umbli prin magazine pentru a găsi toate cele necesare pentru botez, acum toate aceste lucruri sunt la un click distanță. Poți comanda tot ce ai nevoie dintr-un singur magazin, iar toate lucrurile vor ajunge la tine în câteva zile.

Nasii de botez indatoririRecomand să citești acest ghid de botez să vezi cum trebuie să pregătești pentru creștinarea unui copil.

Ce trebuie să cumpere nașii de botez?

Este obligatoriu ca nașii să cumpăere următoarele articole pentru slujba de botez:

Haine de botez

Rochiță de Botez cu Imprimeu Floral și Bentiță

Pentru botez, copilul are nevoie de două rânduri de haine, unul cumpărat de părinți și unul de nași. În hainele cumpărate de părinți va fi îmbrăcat pruncul când va fi adus la biserică, iar în hainele cumpărate de nași va fi îmbrăcat după încheierea slujbei.

Ar fi bine ca nașa și mama copilului să se consulte când aleg hăinuțele, astfel încât să fie pe placul amândurora. Există o mulțime de hăinuțe drăguțe pentru botez, de la costume de albinuță, marinari și buburuze, până la rochițe de prințese.

Când cumperi hainele pentru bebeluș, verifică dacă materialele din care sunt confecționate sunt de calitate. Este foarte important ca materialul respectiv să nu irite pielea sensibilă a micuțului.

Lumânarea de botez

Această lumânare trebuie să fie cumpărată de nași. Lumânarea de botez este aprinsă în timpul slujbei și reprezintă lumina pe care copilul o primește în sufletul lui atunci când intri în împărăția Domnului.

Nasii de botez rolul nasilorPoți alege o lumânare simplă, sau una decorată cu flori, materiale textile sau jucării din pluș. Ar fi bine ca nașii să cumpere o lumânare făcută din ceară albă de bună calitate, pentru a nu se îndoi cu ușurință și a nu se topi la temperaturi înalte.

Lumânarea de botez poate fi personalizată cu numele pruncului sau inițialele și data naștere a acestuia. În cazul în care copilul botezat este un băiat, iar tema aleasă pentru botez este „Mickey Mouse”, lumânarea, hainele copilului și trusoul pot fi personalizate cu acest personaj din desene animate.

Trusoul de botez

Tot nașii trebuie să cumpere și trusoul de botez, pentru a-și arăta dragostea față de copilul botezat. Există trusouri mai scumpe și mai ieftine, dar toate sunt frumoase. Fiecare trusou trebuie să fie compus din prosop pentru bebeluș, prosop pentru preot, o pânză de mir sau crasmă, o sticluță de mir, un săpun și o fașă.

Unele trusouri mai conțin o batistă și o cutie pentru prima șuviță. Dacă vrei să-ți fie mai ușor să duci toate aceste lucruri la biserică, poți achiziționa și o cutie pentru trusou. Această cutie poate fi personalizată cu numele copilului sau cu un mesaj frumos din partea nașilor către fin.

Părinții vor păstra cutia și după botez, deoarece vor putea depozita în el, lucruri ale bebelușului, jucării sau chiar fotografii.

Pânza de mir, denumită și crasmă , trebuie să fie albă și neprelucrată. Ar fi bine ca aceasta să fie făcută dintr-un material moale, care nu irită pielea sensibilă a copilului. Fașa, folosită împreună cu pânza de mir, la înfășatul copilului, trebuie să aibă o lungime de 1 metru. Conform credinței populare, dacă fașa este prea lungă, copilul se va căsători prea târziu, iar dacă este prea scurtă, se va căsători prea devreme.

Nasii de botez obiecte necesareSticluța pentru mir – este umplută cu ulei de către nași. Preotul sfințește uleiul, iar înainte de a scufunda bebelușul în cristelniță, îl unge cu acest ulei sfințiti, pe frunte, piept, la încheieturile picioarelor și mâinilor. Această sticluță cu mir este folosit și a doua zi, la băița pe care nașa i-o face copilului. La băița de a doua zi, nașa unge corpul copilului cu mir, pentru ca pielea acestuia să fie moale și catifelată.

Prosopul pentru bebeluș – poate fi cu capișon sau fără. De obicei, prosopul este inscripționat cu numele copilului și decorat cu fluturi, flori, păsări sau animăluțe. Acest prosop poate fi folosit și după botezul copilului. De obicei, părinții păstrează ani întregi lucrurile copilului de la botez. Celălalt prosop și săpunul se oferă preotului. Acesta își va spăla și șterge mâinile înainte de a scufunda copilul în cristelniță. De obicei, prosopul pentru preot este alb, simplu. Nașa ar trebui să aibă pregătită și cutia pentru prima șuvița la slujba de botez. În unele zone, preotul taie din părul copilului o șuviță în plus pentru ca părinții să o păstreze ca amintire.

Cruciulițe – Nașa trebuie să cumpere și cruciulițele care se pun în piept invitaților la slujba de botez. Aceste cruciulițe sunt legate cu o panglică în aceeași culoare ca lumânarea de botez.

Nasii de botez lucruri necesareCruciulițele sunt considerate talismane împotriva răului. Ele sunt purtate de toți cei care acceptă să participe la slujba de botez a copilului. Nașa poate să mai cumpere și o bijuterie pe care să i-o ofere în dar copilului. De obicei, pentru fetițe nașa cumpără o pereche de cercei, iar pentru băieți, un lanț sau o brățară.

Rolul nașilor în cadrul ceremoniei de botez?

Nașii devin părinții spirituali ai copilului. Pentru că bebelușii sunt prea mici pentru a putea vorbi, nașii sunt cei care trebuie să vorbească în numele lor, la botez. Ei trebuie să declare că se leapădă de Satana și că se unesc cu Iisus.

Pentru ca un om să poată boteza un copil trebuie să aibă aceeași religie, să cunoască învățăturile Bisericii și Crezul. Nașii, trebuie să fie oameni responsabili care să-l poată ghida pe copil pe drumul cel bun. Aceștia trebuie să participe în mod activ la educația lui.

Rochiță de Botez cu Fundiță Pink

Când o persoană devine nașul unui copil, se înrudește cu acesta și nu se poate căsători cu el. Așadar, finii și nașii nu pot ajunge să se căsătorească niciodată, pentru că acest lucru nu este permit. Este recomandat ca nașii să nu fie călugări. Aceștia trăiesc în mănăstiri nu pot avea grijă de finii lor așa cum trebuie.

O tradiție românească spune că nașul trebuie să ia copilul în brațe după ce a fost botezat, dacă pruncul este de sex masculin. În schimb, dacă copilul este o fetiță, trebuie să fie luată în brațe, după scufundarea în cristelniță, de către nașă.

Nasii de botez rol in viata finuluiÎn trecut, nașii erau aleși din familie, însă astăzi, părinții pot alege și din cercul de prieteni o pereche de nași pentru copilul lor. Este foarte important ca părinții să aleagă cu grijă nașii copilului. Aceștia din urmă trebuie să fie capabili să devină părinții adoptivi ai pruncului, dacă părinții lui biologici părăsesc această lume.

Nașii trebuie să fie capabili să preia oricând îndaoririle părinților și să aibă grijă de finul lor toată viața. Trebuie să-l îndrume pe acesta pe calea cea dreaptă, să-l învețe rugăciuni și să-l ducă la biserică. Astfel, copilul va a crea o legătură strânsă cu Dumnezeu.

Rolul nașilor nu presupune doar cumpărarea anumitor obiecte necesare pentru slujba de botez. Aceștia trebuie să fie oricând pregătiți să-și ajute finul când acesta le cere ajutorul, indiferent dacă este copil, adolescent sau adult.

Botezul este un eveniment extrem de important atat in viata copilului ce urmeaza a fi crestinat, cat si in viata părinților și a nașilor. La un astfel de eveniment participă, de obicei, rudele și prietenii.

Este destul de dificil sa organizezi un botez, pentru ca sunt multe lucruri ce trebuie puse la punct. Părinții trebuie sa stabilească data la care va avea loc botezul, să caute nasi pentru copil și să închirieze un local. Acestea sunt principalele lucruri de care trebuie sa se ocupe părinții.

Apoi, împreuna cu nasii, trebuie sa aleagă hainutele pentru copil și alte lucruri necesare pentru botez. În ziua botezului, copilul trebuie sa primeasca doua seturi de hainute, unul de la părinți și unul de la nași. De asemenea, nasii trebuie sa mai cumpere trusoul de botez și lumanarea.

Pentru a-și ușura munca, nasii pot cumpara un trusou complet direct de pe site-ul teobebe.ro. Aici găsesc atât trusouri pentru fetite, cât și pentru baieti. De asemenea, acest magazin online pune la dispoziția clienților un consilier care îi ajuta sa faca cele mai bune alegeri.

Ce este trusoul de botez?

Trusoul de botez este un pachet ce contine cateva lucruri necesare pentru ceremonia botezului. Un trusou complet contine o panza de mir, de preferat alba si nefinisata, o fasa, o sticluta de mir, doua prosoape, unul pentru preot și unul pentru bebeluș, un săpun.

Panza, fasa și prosopul pentru bebelus trebuie sa fie confectionate din materiale de calitate, care sa absoarba umezeala si sa nu irite pielea bebelusului.

La teobebe.ro gasesti doar lucruri de calitate, la preturi accesibile. Trusourile sunt disponibile în diferite culori, însă majoritatea le prefera pe cele albe, pentru ca albul reprezinta puritatea si inocenta pruncului. Trusourile pot fi, de asemenea, personalizate cu numele sau inițialele copilului.

Rochiță de Botez cu Dantelă Roz

Ar fi ca bine ca elementele ce compun trusoul sa fie puse într-o cutie frumos decorata sau un cufar care sa se potrivească cu tematica botezului. Cutia poate fi apoi refolosita. În ea, se pot pune cele mai importante lucruri ale bebelusului, de la fotografii, pana la hainute preferate.

Care sunt celelalte lucruri necesare pentru ceremonia de botez?

La ceremonia de botez, nasii trebuie să aducă mai multe lucruri. Dintre acestea, amintim:

Lumanarea de botez

Lumanarea este simbolul luminii și al vieții veșnice. Aceasta este aprinsa la ceremonia de botez, pentru ca viața pruncului sa fie luminata. Lumina lumanarii va calauzi pruncul.

În trecut, lumanarile de botez erau făcute din doar din ceara curata, însă astăzi, cele mai multe lumanari de botez sunt decorate în diferite moduri și au tot felul de forme și lungimi.

Tot nasii trebuie sa cumpere si lumanarea de botez și să o aducă la biserica în ziua ceremoniei. Preotul va aprinde lumanarea înainte să înceapă slujba de botez. Pe toata durata slujbei, unul dintre nași va tine lumanarea în mână.

Astfel, își va asuma rolul de a-l călăuzi pe copil pe drumul credinței. Nasii, trebuie sa fie alături de copil și sa-l ferească de obstacole.

Lumanarea pe care o cumpara nasii pentru botezul copilului trebuie sa fie rezistentă la temperaturi ridicate și să nu se indoaie. Majoritatea oamenilor aleg sa cumpere lumanari decorate cu panglici colorate, flori sau chiar animale de plus.

Conform traditiei, lumanarea de botez trebuie aprinsa si la baita de a doua zi. De asemenea, de fiecare data cand copilul se îmbolnăvește sau își sărbătorește ziua de naștere, se poate aprinde aceasta lumanare.

Hainute pentru botez

Nasii trebuie sa cumpere un set de hainute pentru bebelus. Ar fi bine ca nasii sa discute cu părinții copilului înainte de a alege hainutele pentru botez, pentru că și părinții trebuie sa cumpere un set de haine. Cu siguranță nimeni nu vrea ca cele doua seturi de hainute să fie identice.

Rochiță Albă de Botez, cu Imprimeu Floral

Materialul folosit la confecționarea hainelor trebuie sa fie unul de calitate, de preferat bumbac. Pielea bebelusului este foarte sensibilă și se irita cu usurinta. De asemenea, hainutele trebuie sa nu stea prea fixe pe corpul copilului, pentru ca-l vor incomoda. Copilul trebuie sa se poată mișca în voie, pentru ca altfel va fi agitat și va plange.

Hainutele de botez trebuie sa fie cat mai confortabile, pentru că vor fi purtate pana la finalul evenimentului.

Ce trebuie sa faca nasii?

Nasii de botez sunt părinții spirituali ai copilului, de aceea relația dintre ei și prunc trebuie sa fie una stransa. Nasii au anumite îndatoriri fata de finul lor, iată care sunt acestea:

Apropierea de copil

Nasii trebuie să își cunoască finutul înainte de botez, pentru ca cel mic sa se obișnuiască cu prezenta lor. La botez vor fi o mulțime de persoane necunoscute, deci pruncul va fi probabil destul de agitat din cauza asta. Dacă nasii își vor cunoaște finutul dinainte, vor reusi sa-l linisteasca.

De asemenea, nasii trebuie sa se preocupe de binele copilului intreaga viata. Aceștia au datoria de a-l proteja și de a-l feri de obstacole.

Achiziționarea lucrurilor necesare ceremoniei de botez

  1. Așa cum spuneam mai sus, nasii trebuie sa cumpere un set de hainute, trusoul de botez și lumanarea.
  2. Tot nasii ar trebui sa cumpere si cruciulitele care se pun in pieptul invitatilor la biserica, dar și o cutiuta pentru suvita de par. În timpul slujbei, preotul va tăia o suvita din parul copilului și i-o va dărui nasei.
  3. Ar fi bine ca nasa sa aiba pregatita o cutiuta mica. Exista o mulțime de modele frumoase de cutiute pentru suvita de par.
  4. Nasii plătesc și slujba de botez. De asemenea, aceștia trebuie să-i ofere copilului, la botez, o iconita.
  5. La ceremonia de botez, nasii trebuie sa spuna Crezul. Ar fi bine să-l știe pe de rost. Dacă însă nu l-au invatat, îl pot citi dintr-o carticica de rugaciuni.
  6. Nasii au destule îndatoriri, tocmai de aceea părinții ar trebui sa-i aleaga cu grija. Nu oricine poate îndeplini rolul de nas. În plus, nasii trebuie sa ramana alături de finutul lor întreaga viața, nu doar la botez.

Îi sfătuiesc pe părinții ce urmează să-și boteze copilul, sa aleaga ca nasi pentru pruncul lor, persoane apropiate de ei, cu credinta in Dumnezeu. Cu cat legatura dintre nasi si parinti este mai stransa, cu atat si legatura dintre nasi si fin va fi mai puternica.