Nașii de botez indatoriri fata de fin
Botez / Creștinare

Nașii de botez – ce lucruri trebuie să cumpere aceștia și care este rolul lor?

Te pregătești să botezi un copil, dar nu știi ce trebuie să cumperi pentru ca totul să iasă ca la carte? În rândurile următoare vei găsi o listă cu toate lucrurile pe care trebuie să le cumpere nașii de botez.

Probabil cu câteva luni în urmă prietena ta cea mai bună ți-a dat vestea că va fi mămică. De curând a venit în viața lor cel mai frumos bebeluș, cel mai cuminte și mai iubit om de pe pământ. Dacă părinții bebelușului, ți-au propus să devii nașa micuțului, sigur ai acceptat cu bucurie acest nou rol.

Față de acest om micuț ai o mare responsabilitate de acum înainte. Trebuie să-i fii alături toată viața, așa cum ai fost și de mama lui până acum.

În calitate de nașă trebuie să te ocupi de multe lucruri pentru botez, deci nu este de mirare dacă te simți puțin copleșită, la început.

Ce faci după ce accepți să fii nașa de botez a unui copil?

Probabil primul lucru pe care îl vei face după ce vei accepta propunerea părinților de a le boteza copilul, va fi să cauți pe internet articole necesare pentru botez. Vei găsi o mulțime de articole despre botez, dar și magazine online cu lucruri esențiale pentru creștinarea unui copil.

Dacă în urmă cu câțiva ani trebuie să umbli prin magazine pentru a găsi toate cele necesare pentru botez, acum toate aceste lucruri sunt la un click distanță. Poți comanda tot ce ai nevoie dintr-un singur magazin, iar toate lucrurile vor ajunge la tine în câteva zile.

Nasii de botez indatoririRecomand să citești acest ghid de botez să vezi cum trebuie să pregătești pentru creștinarea unui copil.

Ce trebuie să cumpere nașii de botez?

Este obligatoriu ca nașii să cumpăere următoarele articole pentru slujba de botez:

Haine de botez

Pentru botez, copilul are nevoie de două rânduri de haine, unul cumpărat de părinți și unul de nași. În hainele cumpărate de părinți va fi îmbrăcat pruncul când va fi adus la biserică, iar în hainele cumpărate de nași va fi îmbrăcat după încheierea slujbei.

Ar fi bine ca nașa și mama copilului să se consulte când aleg hăinuțele, astfel încât să fie pe placul amândurora. Există o mulțime de hăinuțe drăguțe pentru botez, de la costume de albinuță, marinari și buburuze, până la rochițe de prințese.

Când cumperi hainele pentru bebeluș, verifică dacă materialele din care sunt confecționate sunt de calitate. Este foarte important ca materialul respectiv să nu irite pielea sensibilă a micuțului.

Lumânarea de botez

Această lumânare trebuie să fie cumpărată de nași. Lumânarea de botez este aprinsă în timpul slujbei și reprezintă lumina pe care copilul o primește în sufletul lui atunci când intri în împărăția Domnului.

Nasii de botez rolul nasilorPoți alege o lumânare simplă, sau una decorată cu flori, materiale textile sau jucării din pluș. Ar fi bine ca nașii să cumpere o lumânare făcută din ceară albă de bună calitate, pentru a nu se îndoi cu ușurință și a nu se topi la temperaturi înalte.

Lumânarea de botez poate fi personalizată cu numele pruncului sau inițialele și data naștere a acestuia. În cazul în care copilul botezat este un băiat, iar tema aleasă pentru botez este “Mickey Mouse”, lumânarea, hainele copilului și trusoul pot fi personalizate cu acest personaj din desene animate.

Trusoul de botez

Tot nașii trebuie să cumpere și trusoul de botez, pentru a-și arăta dragostea față de copilul botezat. Există trusouri mai scumpe și mai ieftine, dar toate sunt frumoase. Fiecare trusou trebuie să fie compus din prosop pentru bebeluș, prosop pentru preot, o pânză de mir sau crasmă, o sticluță de mir, un săpun și o fașă.

Unele trusouri mai conțin o batistă și o cutie pentru prima șuviță. Dacă vrei să-ți fie mai ușor să duci toate aceste lucruri la biserică, poți achiziționa și o cutie pentru trusou. Această cutie poate fi personalizată cu numele copilului sau cu un mesaj frumos din partea nașilor către fin.

Părinții vor păstra cutia și după botez, deoarece vor putea depozita în el, lucruri ale bebelușului, jucării sau chiar fotografii.

Pânza de mir, denumită și crasmă , trebuie să fie albă și neprelucrată. Ar fi bine ca aceasta să fie făcută dintr-un material moale, care nu irită pielea sensibilă a copilului. Fașa, folosită împreună cu pânza de mir, la înfășatul copilului, trebuie să aibă o lungime de 1 metru. Conform credinței populare, dacă fașa este prea lungă, copilul se va căsători prea târziu, iar dacă este prea scurtă, se va căsători prea devreme.

Nasii de botez obiecte necesareSticluța pentru mir este umplută cu ulei de către nași. Preotul sfințește uleiul, iar înainte de a scufunda bebelușul în cristelniță, îl unge cu acest ulei sfințiti, pe frunte, piept, la încheieturile picioarelor și mâinilor. Această sticluță cu mir este folosit și a doua zi, la băița pe care nașa i-o face copilului. La băița de a doua zi, nașa unge corpul copilului cu mir, pentru ca pielea acestuia să fie moale și catifelată.

Prosopul pentru bebeluș poate fi cu capișon sau fără. De obicei, prosopul este inscripționat cu numele copilului și decorat cu fluturi, flori, păsări sau animăluțe. Acest prosop poate fi folosit și după botezul copilului. De obicei, părinții păstrează ani întregi lucrurile copilului de la botez.

Celălalt prosop și săpunul se oferă preotului. Acesta își va spăla și șterge mâinile înainte de a scufunda copilul în cristelniță. De obicei, prosopul pentru preot este alb, simplu.

Nașa ar trebui să aibă pregătită și cutia pentru prima șuvița la slujba de botez. În unele zone, preotul taie din părul copilului o șuviță în plus pentru ca părinții să o păstreze ca amintire.

Cruciulițe

Nașa trebuie să cumpere și cruciulițele care se pun în piept invitaților la slujba de botez. Aceste cruciulițe sunt legate cu o panglică în aceeași culoare ca lumânarea de botez.

Nasii de botez lucruri necesareCruciulițele sunt considerate talismane împotriva răului. Ele sunt purtate de toți cei care acceptă să participe la slujba de botez a copilului.

Nașa poate să mai cumpere și o bijuterie pe care să i-o ofere în dar copilului. De obicei, pentru fetițe nașa cumpără o pereche de cercei, iar pentru băieți, un lanț sau o brățară.

Rolul nașilor în cadrul ceremoniei de botez?

Nașii devin părinții spirituali ai copilului. Pentru că bebelușii sunt prea mici pentru a putea vorbi, nașii sunt cei care trebuie să vorbească în numele lor, la botez. Ei trebuie să declare că se leapădă de Satana și că se unesc cu Iisus.

Pentru ca un om să poată boteza un copil trebuie să aibă aceeași religie, să cunoască învățăturile Bisericii și Crezul. Nașii, trebuie să fie oameni responsabili care să-l poată ghida pe copil pe drumul cel bun. Aceștia trebuie să participe în mod activ la educația lui.

Când o persoană devine nașul unui copil, se înrudește cu acesta și nu se poate căsători cu el. Așadar, finii și nașii nu pot ajunge să se căsătorească niciodată, pentru că acest lucru nu este permit. Este recomandat ca nașii să nu fie călugări. Aceștia trăiesc în mănăstiri nu pot avea grijă de finii lor așa cum trebuie.

O tradiție românească spune că nașul trebuie să ia copilul în brațe după ce a fost botezat, dacă pruncul este de sex masculin. În schimb, dacă copilul este o fetiță, trebuie să fie luată în brațe, după scufundarea în cristelniță, de către nașă.

Nasii de botez rol in viata finuluiÎn trecut, nașii erau aleși din familie, însă astăzi, părinții pot alege și din cercul de prieteni o pereche de nași pentru copilul lor. Este foarte important ca părinții să aleagă cu grijă nașii copilului. Aceștia din urmă trebuie să fie capabili să devină părinții adoptivi ai pruncului, dacă părinții lui biologici părăsesc această lume.

Nașii trebuie să fie capabili să preia oricând îndaoririle părinților și să aibă grijă de finul lor toată viața. Trebuie să-l îndrume pe acesta pe calea cea dreaptă, să-l învețe rugăciuni și să-l ducă la biserică. Astfel, copilul va a crea o legătură strânsă cu Dumnezeu.

Rolul nașilor nu presupune doar cumpărarea anumitor obiecte necesare pentru slujba de botez. Aceștia trebuie să fie oricând pregătiți să-și ajute finul când acesta le cere ajutorul, indiferent dacă este copil, adolescent sau adult.