lumanarea de botez semnificatie
Botez / Creștinare

Lumânarea de botez – cum o alegi pe cea mai frumoasă? Ce seminifică lumânarea de botez?

Când se pregătesc să boteze un copil, viitorii nași, își fac o listă cu toate lucrurile pe care trebuie să le cumpere. Unul dintre cele mai importante obiecte de la botez, este lumânarea. Uneori, nașii se consultă cu părinții când aleg lumânarea, trusoul și hăinuțele, pentru a se asigura că obiectele pe care le cumpără sunt și pe placul lor.

Așadar, indiferent dacă ești părinte sau naș, ai nevoie de câteva sfaturi pentru a face alegerea corectă. De obicei, femeile sunt cele care merg la cumpărături, deci probabil, nașa și mama vor să afle mai multe despre alegerea lumânării de botez.

Cum alegi cea mai frumoasă lumânare de botez?

Cei mai mulți aleg o lumânare decorată cu flori naturale, deoarece aceasta arată minunat și poate fi asortată cu hăinuțele bebelușului. Poți alege dintre lumânări cu flori într-o singură culoare sau mai multe nuanțe, în funcție de preferințe. Pe lângă flori, unele lumânări mai sunt decorate și cu diferite figurine sau jucării din pluș.

Dacă ai de gând să alegi o lumânare cu flori naturale, alege una confecționată de maeștri florali care nu folosesc flori ce pot provoca alergii. Cu siguranță nimeni nu ar vrea să audă în timpul slujbei de botez, cum oamenii din jur strănută.

Pentru a fi sigur că primești modelul de lumânare mult dorit, ar fi bine să plasezi o comandă cu minimum o săptămână înainte. Doar așa poți sta liniștită, știind că în ziua marelui eveniment, vei merge la biserică cu o lumânare superbă.

Dacă nu ești adepta lumânărilor decorate cu flori, poți opta pentru una decorată cu accesorii textile. Acestea sunt puțin mai practice și rezistente la transport, deci nu trebuie să-ți faci griji dacă le comanzi online.

lumanarea de botez modeleDe obicei, lumânările decorate cu accesorii textile sunt asortate cu hăinuțele sua trusoul bebelușului. Unii nași și părinți atenți la detalii care vor ca totul să iasă perfect, asortează lumânarea de botez inclusiv cu cristelnița.

Ar fi bine ca nașii să cumpere atât lumânarea de botez, cât și celelalte obiecte de la un magazin specializat în articole de botez. De obicei, produsele care se vând într-un astfel de magazin, sunt realizate din materiale de înaltă calitate.

Ce semnifică lumânarea de botez?

Lumânarea care arde în timpul slujbei de botez, reprezintă lumina care se coboară din cer asupra pruncului creștinat și asupra celorlalte persoane aflate în biserică. Aceasta stă aprinsă pe durata botezului, pentru ca micuțul botezat să își înceapă drumul în viață cu lumină.

Lumânare de botez îi arată copilului calea luminată și îl ferește de rele, de aceea trebuie păstrată toată viața.

Se spune că această lumânare este un cadou foarte valoros pe care bebelușul îl primește la botez. Deoarece este sfințită, unii părinți o folosesc în momentele grele din viața copilului, pentru a-i alunga acestuia durerea.

Conform tradiției creștine, lumânarea trebuie aprinsă și la băița de a doua zi, când copilul este „scos din mir”. De asemenea, lumânarea de botez poate fi aprinsă de fiecare dată când copilul își sărbătorește ziua de naștere. Pentru a putea fi folosită mai mult timp, lumânarea trebuie învelită într-o cârpă curată din bumbac. Aceasta se păstrează într-o cutie, alături de câteva crenguțe de busuioc sfințit.

Tradiții și obiceiuri legate de lumânare de botez

lumanarea de botez simbolÎn trecut, lumânarea de botez era folosită de fiecare dată când copilul se îmbolnăvea. Mama copilului aprinde lumânarea în apropierea unei icoane și apoi se ruga la Domnul să-i vindece copilul cât mai repede. În anumite locuri din România, partea de jos a lumânării era oferită nașei. Aceasta trebuie să o pună la icoană și să o aprindă când voia să descânte de deochi.

În credința populară se spune că atunci când mor și ajung pe lumea cealaltă, nașii văd lumina lumânării în întuneric și o urmează pentru a ajunge în Împărăția Domnului.

Lumânare de botez poate fi folosită de fete și când ajung mari și își doresc să se mărite. Acestea trebuie să pună lângă ea câteva crenguțe de busuioc și să o aprindă de Paște sau Crăciun. Fetele pregătite de măritiș trebuie să se roage să aibă un soț iubitor și copii sănătoși.

De asemenea, lumânarea poate fi aprinsă de fiecare dată când părinții sau nașii copilului se confruntă cu anumite probleme și au nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Lumina lumânării le luminează sufletele, ajutându-i să aleagă calea corectă și să treacă peste momentele grele din viața lor.

Alte lucruri necesare la botez

Atât părinții, cât și nașii trebuie să se pregătească din timp pentru botezul copilului. Părinții trebuie să-i cumpere pruncului un rând de hăinuțe. Copilul este dus la biserică în hăinuțele cumpărate de părinții. De asemenea, aceștia trebuie să se asigure că au la iei buletinele lor și certificatul de naștere al copilului.

botez traditii si obiceiuriDeși nu este obligatoriu, unii părinți cumpără un cadou simbolic pentru nași. Acest mic cadou, este oferit nașilor în semn de mulțumire. Tot părinții trebuie să cumpere și bomboane cu car să servească invitații care participă la slujba de botez.

Tu știi care este ziua ideală pentru botezul copilului? Stabilește din timp ziua botezului pentru a nu avea surprize neplăcute.

Nașii trebuie să cumpere și ei câteva lucruri pentru botezul finului/finuței, precum trusoul de botez, lumânarea, un rând de haine, o sticlă de vin, o sticlă de ulei, o icoană și un cadou pentru copil. De asemenea, nașii trebuie să plătească taxa de botez la biserică.

Ce fac părinții și nașii înainte și după botez?

Înainte de a se îndrepta spre biserică, nașa trebuie să ia pruncul în brațe și să spună părinților: „Duc un păgân ca să aduc un creștin”. Când se întoarce cu bebelușul în casa părinților, după botez, nașa trebuie să rostească următoarele cuvinte: „Am dus un păgân și am adus un creștin”.

Înainte ca micuțul să fie botezat, nașa trebuie să-l sărute pentru a avea gropițe. După ce copilul a fost scufundat în cristelniță, nașa trebuie să-l îmbrace în hainele cumpărate de ea.

A doua zi, după botez, nașa scaldă copilul într-o balie sau cădiță cu apă. În apă, se pun diferite obiecte, despre care se spune că aduc noroc copilului, precum bănuți din argint, miere, orez, bijuterii, lapte, busuioc, semințe etc.

După ce scaldă copilul, nașa îl unge cu mir pentru a avea o piele catifelată. Înainte de a-l scălda, trebuie să-l descânte cu o crenguță de busuioc pe la ochi, urechi, gură, mâini, pe piept, picioare și cap.

botez relatie parinti nasiNașii trebuie să fie alături de copil toată viața, nu doar la botez, pentru că ei sunt considerați părinții spirituali ai pruncului. Aceștia trebuie să-l călăuzească pe drumul cel bun și să-l învețe doar de bine, oferindu-i sfaturi utile.

Când copilul împlinește un an, nașii trebuie să-i taie moțul, însă această tradiție nu este respectată în toate zonele țării. Mama pune copilul pe un scaun sau îl ține în brațe, iar nașa îi leagă o șuviță cu o fundă. Taie apoi șuvița de păr a copilului și o lipește cu ceară de un bănuț de argint.

În cazul fetițelor, înainte de a și se tăia șuvița de păr, li se rupe o turtă deasupra capului. După ce copilului i s-a tăiat moțul, i se pune în față o tavă cu mai multe obiecte. Acesta trebuie să aleagă 3 obiecte, despre care se spune că îi prevestesc viitorul.

De ce este bine ca nașii și părinții să aibă o legătură strânsă?

Este foarte important ca părinții să se gândească foarte bine înainte de a alege nașii de botez ai copilului. Aceștia trebuie să fie persoane apropiate, cu care au o legătură strânsă și pe care se pot baza.

Citește aceste sfaturi pentru părinți – și află cum să fii un părinte bun pentru copilul tău.

Nașii trebuie să fie alături de copil, întreaga viață, deci este esențial să aibă o relație bună și cu părinții lui, pentru a-l putea vizita cât mai des. Nașii, trebuie să-i vorbească copilului de Dumnezeu, să-l învețe rugăciuni și să-l ducă la biserică. Așadar, părinții ar trebui să aleagă pentru copilul lor, nași cu frica de Dumnezeu. Nași care să-l învețe pe cel mic să aleagă mereu calea cea dreaptă.

Un copil nu are nevoie de daruri de la nași, ci de sfaturi bune. Este foarte important ca acesta să găsească înțelegere la cei care l-au botezat. Să știe că poate avea încredere în ei și nu-l vor judeca niciodată, indiferent de ce alegeri va face de-a lungul vieții.