cum-sa-ne-laudam-copilul
Viața cu bebe

Cum Sa Ne Laudam Copilul Eficient?

Lauda reprezinta una din cele mai puternice modalitati de a cladi increderea copiilor nostri in ei, de a le intari acele comportamente pe care le consideram importante pentru ca ei sa reuseasca in viata. Mai jos am enumerat cateva recomandari despre modul in care va puteti lauda copilulul pentru ca acestea sa fie eficiente.

Laudati neconditionat

Laudati fara sa adaugati “dar …; „De ce nu esti asa tot timpul?”. Copilul se va bucura de ceea ce-i spuneti si se va simti increzator in el.

Exemplu:

„Mi-a placut mult cum ai ordonat jocurile.”

„Ai strans frunzele, ai maturat prin curte.

Laudati proactiv

In momentul in care ii spuneti copilului ce comportamente asteptati de la el atunci cand mergeti in vizita, in public, in magazine, in calatorie, la joaca, copilul va stii ce comportamente se asteapta de la el si cum poate sa atraga atentia parintilor.

despre-laudatul-copilului

Exemplu:

„Cand mergem la magazin imi doresc sa faci…….”

„Cand mergem in calatorie mi-ar placea ca tu sa…….”

Laudati comportamente si nu aspecte generale ale personalitatii copiilor

Copilului i se ofera informatii explicite despre ceea ce a fost demn de lauda, stie concret pentru ce comportament a fost laudat.

Exemplu:

„Te-ai jucat foarte frumos cu sora ta” fata de “Esti un copil bun”.

“Ai folosit culori calde in desenul tau.” fata de „Esti o adevarata artista.”

Laudati comportamentele pe care le doriti de la copiii dumneavoastra. Cautati ocazii de a le pune in practica si de a lauda.

Copilul este dependent de atentie si va cauta sa atraga atentia prin comportamentele pe care le doriti

Exemplu:

„Imi place cum va jucati impreuna, cum impartiti jucariile intre voi.”

Atunci cand laudam sunt importante doua lucruri: ce le spunem copiilor si ce isi spun copiii in sinea lor referitor la lauda facuta.

O lauda de genul “Ce copil bun esti!” poate starni proteste din partea copilului pentru ca el stie ca mai devreme a ciupit-o pe sora lui.

Exemplu:

„Tatal: Ai folosit culori calde. Ai desenat copaci si flori.

Baiatul: Si masini!

Tatal: Poti pune desenul la expozitia ta personala.

Baiatul se simte mandru de el.

lauda-copilului

Laudati-l cand doarme

Cand doarme ii puteti sopti copilului calitatile pe care doriti sa le aiba: sa fie frumos, destept, vesel, sa aiba incredere in el, sa fie bun si intelept etc. Ii transmiteti astfel gandurile bune si luminoase pe care le aveti legate de el. Inconstientul lucreaza in favoarea copilului si i se imprima aceste lucruri.

Lauda-l cand te asculta

Atunci cand cedeaza un obiect pentru a-l lasa altui copil care doreste sa se joace cu respectivul obiect, laudati-l. A facut un lucru extraordinar pentru varsta lui: a dat altui copil jucaria.

Fii generos cu laudele! Lauda-l de cate ori ti se ofera ocazia. Te asiguri astfel ca vei avea un copil care te asculta.

Lauda-l cand te imparte

Atunci cand cedeaza un obiect pentru a-l lasa altui copil care doreste sa se joace cu respectivul obiect, laudati-l. A facut un lucru extraordinar pentru varsta lui: a dat altui copil jucaria.

Fii generos cu laudele! Lauda-l de cate ori ti se ofera ocazia. Te asiguri astfel ca vei avea un copil care te asculta.

Incurajeaza-i independenta, lauda-l

Atunci cand doreste sa faca anumite lucruri de unul singur este bine sa-l lasati. Chiar daca se murdareste atunci cand mananca, chiar daca e posibil sa cada atunci cand merge sau cand alearga, lasati-l sa guste independenta, sa se simta bine. Orice lucru pe care doreste sa-l faca singur si nu este periculos pentru siguranta si sanatatea lui, lasati-l si incurajati-l. Laudati orice progres! Laudati-l atunci cand a reusit sa faca ceva singur!laudatul-bebelusului

Cuvinte de spus

“Bravo!”, “Foarte bine!”, “Nu-i nimic, mai incerci si data viitoare!”, “Uraaa!”

Fiti generos cu laudele de cate ori se poate. Copilul infloreste cand le aude.

Laudati si incurajati orice achizitie

Atunci cand joaca puzzle-uri simple sau alte jocuri specifice varstei, atunci cand spune un cuvant nou sau observati ca a inteles ceva, incurajati-l si laudati-l. cuvintele “Foarte bine” si “Bravo” fac minuni pentru ei si le faciliteaza invatarea si le stimuleaza dorinta de a invata. Chiar si atunci cand nu reuseste sa faca un anumit lucru, nul certati. Spuneti-i doar: “Nu-i nimic. Data viitoare vei reusi”.

Jucati jocul: Ce mi-a placut si ce nu mi-a placut

Dupa ce mergeti intr-un anumit loc, in parc, la cumparaturi, intr-o vizita puteti face impreuna un fel de evaluare a comportamentului prin acest joc. Puteti incepe cu ce nu v-a placut si cum ati fi dorit sa se comporte copilul si continuati cu ce v-a placut. Este bine sa gasiti mai multe lucruri placute in comportamentul copilului, chiar daca facand o boacana tindeti sa neglijati si lucrurile bune. Utilizand acest joc va puteti trezi la un moment dat ca sunteti intrebat de catre copil: „Ce ti-a placut?”. Ii intariti astfel comportamentele pozitive.