inotul-pentru-copii
Viața cu bebe

Inotul Pentru Copii – Ce Trebuie sa Stii

Poate fi grozav sa inoti alaturi de bebelusul tau, dar inainte sa te uzi considera urmatoarele

 • Este apa curata? Este bebelusul in siguranta? Toti bebelusii vor inghiti inevitabil putina apa atunci cand inoata, de aceea trebuie sa te asiguri ca apa este curata si nu prezinta riscuri.
 • Este apa suficient de calda pentru bebelus? Bebelusii nu isi pot regla temperatura in acelasi fel precum copii mai mari de aceea le poate fi frig sau cald daca temperatura nu este potrivita.
 • Va fi bebelusul supravegheat in mod adecvat in timp ce este in apa? Daca iei copilul in apa, trebuie sa fii in contact fizic cu el/ea tot timpul. Bebelusul nu are abilitatea de a se salva de aceea trebuie sa fi capabil sa scoti copilul din piscina in orice moment.
 • Poate bebelusul sa imparta piscina cu ceilalti? Deoarece temperatura se schimba si bebelusul se va relaxa in apa, este posibil ca bebelusul sa faca treaba mica sau treaba mare in apa. Asigura-te ca poarta scutece potrivite pentru inot si ia in considerare sa eviti apa daca a fost bolnav/a in ultima perioada – infectia poate fi usor transmisa prin apa daca este inghitita.

pericolele-inotului-pentru-bebelusi

TINE MINTE!

Nici un bebelus, chiar si cei care se bucura sa fie in apa, nu se poate salva de la inec.

Siguranta copiilor in apa

Mai multi copii mor in fiecare an ca rezultat al inecarii decat ca rezultat al accidentelor de masina.

Un copil se poate ineca datorita:

 • Unei supravegheri deficitare
 • Varstei copilului – nu te poti bizui pe copiii mici pentru a lua decizii in ce priveste siguranta in apa!
 • Mediului- exista o lipsa de imprejmuiri de siguranta in jurul piscinelor sau zonelor de genul baraje, pârâie, cariere, iazuri cu pești.

Exista cazuri in care copiii s-au inecat in piscina familiei in timp ce erau “supravegheati” de adulti. Cu toate ca inotul este bun pentru copii si bebelusi, trebuie sa fiti mereu atenti la cel mic.

Adu-ti aminte!

Copii mici se pot ineca in apa adanca de 5 cm, foarte repede si in liniste. Cel mai potrivit tip de protectie pentru copii in jurul apei este atenta supraveghere.

inotul-pentru-bebelusi

Ce inseamna supraveghere atenta?

 • Supravegherea presupune contactul vizual constant cu copilul. 70% dintre bebelusi se ineaca datorita lipsei de supraveghere directa din partea unui adult.
 • Ar trebui sa fii mereu aproape de copil si pregatit/a sa reactionezi rapid in caz de necesitate. Nu poti sa adormi, sa citesti o carte sau sa pregatesti pranzul in timp ce supraveghezi copilul aflat in apropierea apei. Trebuie sa ramai cu atentia 100% indreptata catre copil.
 • Daca trebuie sa parasesti piscina – ia copilul cu tine. Nu lasa copilul nesupravegheat – chiar si pentru un minut – in jurul piscinei. Nu este suficient sa ii ceri copilului sa iasa din piscina in timp ce tu intrii in casa.
 • Copiii mai mari nu trebuie sa fie lasati sa supravegheze copiii mai mici. Nu lasa copilul mai mic in grija copiilor mai mari in apropierea apei. Copiii mai mari nu au abilitatile necesare (pentru primul ajutor) sau maturitatea de a raspunde unei urgente.

Ce trebuie sa verifici:

 • Ai tot ce este necesar – prosoape, crema de protectie, echipamente de plutire – cu tine in timp ce supraveghezi copilul?
 • Esti in costumul de baie sau pregatit/a sa te uzi? Nu supraveghea copilul in timp ce inoata daca nu esti pregatit/a sa intri in apa pentru a acorda ajutor in caz de necesitate.
 • Ai la indemana telefonul? Parasirea zonei din apropierea piscinei pentru telefon este o actiune foarte periculoasa.
 • Esti in contact vizual cu copilul?
 • Faci mai multe treburi in timp ce supraveghezi copilul in apa? Cu cat ai mai multe distrageri, cu atat te vei concentra mai putin asupra copilului. Incearca sa acorzi atentie 100% catre supravegherea copilul aflat in apa.

Acestea fiind spuse, inotul la bebelusinu trebuie sa fie privit ca ceva malefic. Poate fi foarte benefic pentru copii, doar ca trebuie sa aveti mare grija.

beneficiile-inotului

10 motive pentru inot iarna

10 motive pentru a participa la cursurile de inot pe perioada sezonului rece

 1. Inotul pentru este un aliat puternic in dezvoltarea fizica si psihica a copiilor si a bebelusilor, dezvoltandu-le capacitatile psihomotorii si psihosociale
 2. Practicarea pe tot parcursul anului maximizeaza beneficiile acestui sport (reduce riscul bolilor cardiovasculare, stimuleaza circulatia sangvina, intareste rezistenta cardio-pulmonara)
 3. Sistemul de aparare al organismului se intareste prin practicarea constanta a inotului pe perioada sezonului rece
 4. Iarna mai putina lume se gandeste la inot, si din acest motiv grupele de inot sunt mai restranse, copiii primesc mai multa atentie si invata mai repede tehnicile de inot
 5. Cei care practica inotul pe tot parcursul anului vor avea rezultate mult mai bune decat practicantii sezonieri
 6. Temperatura apei este constanta (28-30 grade Celsius) la fel ca si vara. Temperatura aerului in piscina si in vestiare este de 30-32 grade Celsius
 7. Inotul modeleaza musculatura si postura corpului fara riscul accidentelor sau leziunilor la nivelul muschilor si ligamentelor
 8. Exercitiile fizice in apa sunt cea mai buna metoda de a consuma energie (in medie cca 500 kcal/ ora)
 9. Inotul este una dintre cele mai distractive activitati sociale, atat adultii cat si copiii se pot bucura de noi prietenii, de jocuri de echipa si de activitati alaturi de familie
 10. Exercitiile fizice constante sunt secretul unei vieti sanatoase. Pentru copii, inotul pe toata durata anuluI poate fi inceputul unei vieti sportive