hainute pentru bebeluși sfaturi
Botez / Creștinare

Sfaturi pentru alegerea hăinuțelor de botez

Botezul este Taina prin care credinciosului i se șterge păcatul strămoșesc, dar și celelalte păcate săvârșite până atunci. De obicei, copilul este botezat după 40 de zile de la naștere, dar nu mai târziu de 4 luni. În anumite situații, copilul poate fi botezat și mai devreme, dar și la maturitate. Părinții, împreună cu nașii trebuie să se pregătească, din timp, pentru botezul pruncului, cumpărând toate lucrurile necesare, inclusiv hăinuțe de botez.

Hăinuțe de botez – sfaturi pentru alegerea hainelor potrivite

Bebelușul va purta, în ziua botezului, două rânduri de haine. Când copilul este dus la biserică, este îmbrăcat în hainele cumpărate de părinți. Însă, după ce este scufundat în cristelniță, este îmbrăcat în hainele cumpărate de nași.

Dacă urmează să devii nașă pentru prima oară, sigur vrei să afli ce lucruri trebuie să cumperi pentru botez. În calitate de nașă, trebuie să-i cumperi finuțului/finuței un set de haine, botoșei, o păturică, o lumânare de botez și un trusou.

Dacă nu știi ce obiecte să alegi pentru botez, ține cont de sfaturile noastre:

Cere părerea mamei copilului

Este normal ca mama să-și dea cu părerea despre hainele pe care le va purta copilul ei în ziua botezului. Ar fi bine să o întrebi pe aceasta dacă vrea să-i cumperi copilului un anumit model de rochiță sau costumaș.

De asemenea, înainte de a comanda sau cumpăra setul de hăinuțe, este indicat să-i trimiți mamei un link sau câteva poze cu hainele respective. Împreună vă va fi mai ușor să faci alegerea corectă.

haine de botez sfaturiAlege haine comode, confecționate din materiale naturale

În unele magazine, se găsesc haine pentru copii, confecționate din materiale de cea mai bună calitate. Acestea nu irită deloc pielea bebelușului și nu provoacă alergii. Nu trebuie să fii atentă doar la felul în care arată hainele, ci și la modul în care sunt confecționate. Verifică cu atenție fiecare cusătură și vezi cât de delicat este materialul cu pielea bebelușului.

Ține cont de anotimpul în care va avea loc botezul

Dacă botezul copilului va avea loc în luna august, poți începe să-l planifici, încă din mai. Amintește-ți însă, că în august este posibil ca temperaturile să fie foarte ridicate, deci copilul trebuie să poarte haine răcoroase. De asemenea, dacă botezul va avea loc în anotimpul rece, bebelușul trebuie îmbrăcat în haine călduroase.

Dacă botezul are loc iarna, ar fi bine ca nașii să-i cumpere acestuia și o geacă sau o jachetă, dar și o păturică mai groasă.

Recomand să citești și acest ghid de botez – pentru a afla cum să te pregătești pentru botezul copilului.

Hainele ar trebui cumpărate cu câteva zile înainte de botez

Bebelușii cresc foarte repede și, de multe ori, nici nu apucă să poarte toate hainele pe care i le cumpără părinții. Pentru ca nașii să fie siguri că hainele pentru botez îi vor veni perfect copilului, ar fi bine să le cumpere cu câteva zile înainte. Hainele pentru copii cu vârsta cuprinsă între o-3 luni sunt mult mai mici decât cele pentru copiii de 3-6 luni.

haine de botez materiale naturaleCuloarea potrivită pentru hainele de botez

Mai întâi, copiii disting formele. și abia apoi culorile. Se pare că prima culoare pe care o percep bebelușii când ajung la vârsta de aproximativ 12 săptămâni, este roșu. Apoi, pe măsură ce timpul trece, aceștia încep să perceapă și celelalte culori.

Bebelușii sunt atrași, în general, de culorile calde, precum roșu, galben și portocaliu. Gri, maro, crem și alte culori neutre, nu atrag atenția copiilor. În schimb, culorile reci au efect liniștitor asupra lor.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca bebelușul să se uite la botoșeii, bentița sau căciulița pe care o are în cap. Culorile care îi vor atrage atenția vor fi cele din zona pieptului și mâinilor. S-ar putea ca un copil activ să se joace foarte mult cu mâinile dacă este îmbrăcat într-o bluză cu mâneci de culoare roșie.

Pentru că în ziua botezului, se întâmplă foarte multe lucruri noi, este posibil ca bebelușul să fie agitat, indiferent de culoarea hainelor pe care le poartă. Așadar, ar fi bine ca nașa să aleagă hainele copilului pentru botez, în funcție de gusturile ei și ale mamei.

De cele mai multe ori, fetițele poartă haine în nuanțe de roz, iar băieții poartă haine în nuanțe de albastru. Există o mulțime de modele de haine pentru botez, de la costume pentru pirați, regi și marinari până la rochițe de prințesă.

haine de botez bebelușCare este costumul potrivit pentru botezul copilului?

Dacă ai ajuns până aici, înseamnă că ți-ai făcut deja o idee despre hainele pe care trebuie să le alegi pentru botezul copilului. Nu-ți mai rămâne decât să alegi modelul potrivit. Ține cont de faptul că bebelușii au tendința de a băga în gură toate lucrurile pe care pun mâna. Așadar, alege haine cât mai confortabile, care nu sunt accesorizate cu elemente care se pot desprinde cu ușurință.

În cazul în care alegi un costum cu nasturi, verifică să fie bine cusuți, astfel încât să nu poată fi scoși de către copil. De asemenea, ar fi bine să alegi un costum sau o rochie care să se potrivească cu tema botezului.

Asortează hainele cu trusoul de botez

Dacă vrei ca totul să arate minunat, asortează hainele cu obiectele din trusou și cu lumânarea de botez. Găsești în magazinele de specialitate, mai multe articole care se pot combina cu ușurință.

De asemenea, ai putea asorta hainele copilului și cu decorul din biserică. Consultă-te cu mama copilului pentru a face cele mai bune alegeri!

hainute de botez sfaturiAlte lucruri pe care trebuie să le cumpere nașa la botez

Nașa nu trebuie să cumpere doar hăinuțele de botez ci și alte lucruri necesare în timpul ceremoniei. Iată care sunt acestea:

Lumânarea de botez

Lumânarea de botez poate fi decorată cu flori sau materiale textile. De asemenea, aceasta poate fi personalizată cu numele pruncului ce urmează a fi botezat. Lumânarea cumpărată de nași, care se aprinde în timpul slujbei de botez, reprezintă lumina pe care copilul o primește în suflet în momentul în care este încreștinat.

Trusoul de botez

Botezul nu poate avea loc dacă nașa nu aduce trusoul, deoarece acesta conține lucruri necesare în timpul slujbei. Trusoul este compus din 2 prosoape, unul pentru preot și unul pentru copil, un săpun pentru preot, o fașă, o sticlă pentru mir și o păturică.

Cruciulițe pentru cei care participă la slujba de botez

Nașa trebuie să aleagă și cruciulițele care se pun în piept invitaților la botez. Acestea trebuie să fie confecționate dintr-un material inoxidabil și să fie legate cu o fundiță.

Cutiuță pentru șuvița de păr

Deși nu este obligatoriu, ar fi bine ca nașa să pregătească și o cutiuță pentru șuvița  care preotul o va tăia din părul bebelușului. Părinții vor păstra această șuviță toată viața.

haine copii mici modeleRolul nașilor în viața copilului

Principalul rol al nașilor nu este acela de a cumpăra anumite lucruri pentru botez, ci de a fi alături de finul lor toată viața. Ei devin părinții spirituali ai copilului și au responsabilitatea de a-l veghea și de a-l ajuta să creeze o legătură strânsă cu Dumnezeu. Nașii sunt cei care trebuie să-l învețe pe copil prima rugăciune.

Este foarte important ca nașii și părinții să aibă o legătură strânsă, pentru ca relația dintre dintre nași și copil să fie una de lungă durată. Nașii, trebuie să fie alături de finul lor la toate evenimentele importante din viața și, dacă este posibil, să-i ofere acestuia ceea ce părinții nu-i pot oferi.

Cu toate acestea, părinții nu trebuie să aleagă nașii pentru copilul lor, în funcție de averea pe care o au aceștia. Cel mai important este ca nașii să fie oameni cu credință în Dumnezeu, oameni de la care copilul să aibă ce învăța.

Înainte de botez, nașii ar trebui să-și viziteze viitorul fin. Cu cât copilul îi vede de mai multe ori pe nași, cu atât se obișnuiește mai mult cu prezența lor. Nașii trebuie să se preocupe de viitorul finului lor și să-l iubească sincer. De asemenea, și finul trebuie să-și respecte, să-și iubească nașii și să-și asculte nașii.

Atât pentru părinți, cât și pentru nași și copil, botezul este un eveniment foarte important. Părinții împreună cu nașii se străduiesc să-i ofere copilului tot ce-i mai bun. Aceștia fac tot posibilul să organizeze un botez de poveste pe care toți cei prezenți să și-l amintească toată viața.