haine de botez materiale și culori
Botez / Creștinare

Haine de botez – cum alegi mărimea potrivită?

Atât părinții, cât și nașii, fac eforturi mari pentru a-i organiza pruncului mult iubit un botez de poveste. Aceștia trebuie să cumpere haine de botez cât mai frumoase, dar în același timp confortabile, în care cel mic să se simtă bine. În rândurile de mai jos vom vorbi despre mărimea hainelor pentru bebeluși.

Dacă ești mămică sau viitoare nașă sigur vrei să afli ce haine sunt cele mai potrivite pentru botezul copilului.

Haine de botez și accesorii – cum le alegem pe cele potrivite?

Când alegem hainele de botez pentru copilul ce urmează a fi creștinat trebuie să ținem cont de mai multe lucruri, precum:

  • Lungimea corpului copilului – trebuie măsurat din creștet până în talpă. Din moment ce copilul încă nu stă în picioare, nu putem folosi termenul „înălțime”;
  • Lungimea tălpii – măsurăm talpa de la călcâi până la vârful degetelor pentru a ști ce mărimea poartă copilul la încălțăminte;
  • Greutatea copilului;
  • Circumferința capului – folosind un centimetru de croitorie, măsurăm în jurul capului, chiar deasupra sprâncenelor.

Potrivit statisticilor făcute de Organizația Mondială a Sănătății, copiii cu vârsta până la 6 luni cescu cu 2.5-3 cm pe lună, în timp ce copiii care au între 6 luni și 1 an cresc cu 1-1.5 cm pe lună.

În ceea ce privește circumferința capului, aceasta crește cu aproximativ 1.2 cm pe lună în prima jumătate de an. După 6 luni,, circumferința capului crește cu aproximativ 0.6 cm pe lună, până la un an. Cu toate acestea, fiecare copil se dezvoltă diferit, deci părinții nu trebuie să se îngrijoreze dacă bebelușul lor crește într-un ritm diferit.

haine de botez marimeTabel mărimi haine și încălțăminte pentru copii:

Criterii Copii 0-3 luni Copii 3-6 luni Copii 6-9 luni Copii 9-12 luni
Lungime 62 cm 68 cm 74 cm 80 cm
Greutate 6.5 km 7,5 kg 9 kg 10.5 kg
Lungimea tălpii 9 cm 10 cm 11 cm 12 cm
Circumferința capului 49 cm 42 cm 44 cm 46 cm

Îți recomandăm ca atunci când mergi la cumpărături să nu alegi haine care îi vin copilului doar 1-2 săptămâni. Alege o mărime mai mare, pentru a fi sigur că bebelușul, va purta hăinuțele mai mult timp, chiar dacă pentru o perioadă îi vor fi largi.

Cum să fii sigur că alegi mărimea potrivită dacă alegi să cumperi haine de botez de pe internet?

După vrei să plasezi o comandă pe internet, ar fi bine să suni la numărul de telefon afișat pe site și să te consulți cu operatorul în privința mărimii hainelor pentru copii pe care vrei să le cumperi. Spune-i acestuia ce vârstă are copilului tău, care sunt dimensiunile lui și peste cât timp vei face botezul. Împreună, veți putea face calculele potrivite pentru a alege hainele de botez perfecte pentru bebelușul tău.

Când știi exact ce mărimea trebuie să comanzi, nu-ți mai rămâne decât să alegi modelul potrivit. Copilul trebuie să arate minunat în ziua botezului și, de asemenea, trebuie să se simtă confortabil.

Costumașele de botez pentru băieți cu croială elegantă îi fac pe aceștia să arate ca niște prinți adevărați. Alege costume confecționate din materiale de calitate, plăcute la atingere care nu irită pielea sensibilă a bebelușului.

Fii atent și la accesoriile și aplicațiile de pe costum. Acestea trebuie să fie prinse bine, pentru a nu putea fi desprinse de cel mic.

haine de botez vara si iarnaÎn cazul fetelor, nașii ar putea alege o rochiță de prințesă confortabilă și elegantă. Trebuie însă să fie atenți ca toate materialele folosite la confecționarea rochiei să fie moi și să nu irite pielea. De asemenea, rochia trebuie să-i permită fetiței să se miște în voie.

Și încălțămintea pentru botez trebuie să fie confortabilă și atent finisată. Este recomandat ca încălțămintea să se asorteze cu costumul sau rochita copilului.

La ce trebuie să fii atent când alegi hainele pentru botez ale copilului?

Trebuie să ții cont de multe lucruri atunci când alegi hainele de botez ale copilului, pentru că acesta trebuie să se simtă confortabil în ziua marelui eveniment.

Optează pentru haine confecționate din materiale de bună calitate

Materialele care ating pielea sensibilă a copiilor trebuie să fie de calitate. Încearcă să eviți hainele confecționate din materiale supraelastice, deoarece acestea irită pielea bebelușului. Fii atentă și la croiala hainelor atunci când le cumperi, deoarece acestea trebuie să le permită copiilor să se miște după propriul plac.

Verifică cusătura hainelor

Cusăturile trebuie să fie finisate cu atenție, pentru că altfel pot zgâria pielea copiilor. Nu este suficient ca o haină să fie frumoasă, ci trebuie să fie și cusută atent. Fii atentă la detalii și alege piese de îmbrăcăminte prietenoase cu pielea sensibilă a bebelușilor.

hainute copii materiale calitateȚine cont de anotimpul în care va avea loc botezul și de temperatură

Dacă ai găsit o rochiță vaporoasă care îți place foarte mult, dar botezul va avea loc în anotimpul rece, probabil nu vei face cea mai bună alegere dacă o vei cumpăra. Rochițele vaporoase sunt potrivite pentru vară, în timp ce pentru iarnă sunt potrivite cele căptușite.

Ar fi bine să cumperi și o jachetă sau un pulover mai gros, deoarece este posibil ca în biserică să fie mai rece, chiar dacă este vară.

Ce culoare trebuie să aibă hainele de botez?

Majoritatea nașilor aleg să cumpere pentru botezul finilor, haine albe sau în culori pastelate. Albul reprezintă puritatea și este indicat ca pruncul să poarte haine de botez în această culoare. Însă, nu este nicio problemă dacă bebelușul este îmbrăcat în piese de îmbrăcăminte de altă culoare, important este ca el să se simtă confortabil.

De obicei, nașii aleg hainele copilului în funcție de tema botezului sau de propriile preferințe. Nu este obligatoriu ca un băiat să poarte un costum albastru, iar o fată să poarte o rochie roz. Fiecare copil poate purta orice culoare, atâta timp cât îl face să arate minunat. Ar fi bine însă ca micuțul să nu fie îmbrăcat în negru după botez.

hainute pentru copii culoriCine cumpără hainele de botez?

În ziua botezului, copilul trebuie să poarte două rânduri de haine, unul cumpărat de părinți și unul cumpărat de nași. Când este adus la biserică, copilul este îmbrăcat în hainele cumpărate de părinți. Abia după ce copilul este botezat, este îmbrăcat în hainele cumpărate de nași.

În afară de un rând de haine, nașii trebuie să mai cumpere un trusou de botez format din pânză de mir, fașă, sticluță de mir, 2 prosoape, unul pentru preot și unul pentru bebeluș și un prosop. Tot nașii trebuie să achiziționeze și lumânarea de botez, care poate fi decorată cu flori naturale sau materiale textile.

A doua zi după botez, i se face copilului băița de a doua zi, iar nașii trebuie să mai cumpere un set de haine. În plus, trebuie să aducă un șampon pentru bebeluși, un prosop, scutece și jucării pentru cel mic. Conform credinței populare, la băița de a doua zi, pot participa doar persoanele de sex feminin.

haine de botez culori potriviteÎn apa în care este scăldat copilul se pun diferite obiecte precum bănuț de argint, pană, bijuterii, busuioc, miere de albine etc pentru a-i aduce noroc copilului.

Ar fi bine ca nașii să se sfătuiască cu părinții atunci când cumpără hainele pentru copil. Nu este în regulă ca nașii să cumpere hainele de botez fără a se sfătui cu părinții, pentru că există riscul ca aceștia să se supere.

Cel mai important este ca bebelușul să se simtă confortabil în ziua marelui eveniment, iar părinții știu, cel mai bine, de ce are nevoie copilul lor. Așadar, cere-le sfatul!