botez-ghid-lista-produse
Botez / Creștinare

Ghid Botez – Tot Ce Trebuie Să Știi Când Botezi Un Copil

Botezul este Taina prin intermediul careia cel care va fi botezat va scapa de pacatul stramosesc si va incepe o viata noua, spirituala. Noul botezat se leapada de satana si se uneste cu Iisus primind harul Duhului Sfant.

Aceasta Taina se savarseste doar de episcop si de preot, dupa 40 de zile de la nastere. In cazul in care pruncul este bolnav, botezul ar trebui sa aiba loc imediat, la spital, acasa, sau acolo unde se afla cel mic. Slujba Botezului, in cazul copiilor sanatosi se face in pronaos, pridvor sau intr-o incapere din curtea bisericii.

Ce trebuie pentru un botez?

In momentul in care parintii trebuie sa isi boteze pruncul isi pun tot felul de intrebari, mai ales daca sunt la primul botez. Ce nasi aleg? Ce lucruri imi trebuie? Ce trebuie sa fac eu ca parinte? etc. Prima data va trebui sa alegi nasii care iti vor boteza copilul.

Puteti alege nasii care v-au cununat, sau puteti opta pentru o alta pereche. Nasii au un rol foarte important in viata copilului, de aceea trebuie sa ii alegeti cu atentie. Acestia sunt parintii spirituali ce ghideaza copilul in viata.

Parintii trebuie sa aleaga biserica la care se va oficia botezul si vor discuta cu preotul pentru a fixa ziua in care pruncul va primi Taia Botezului. In mod normal, parintii trebuie sa se ocupe de locul in care are loc botezul, iar nasii trebuie sa cumpere trusoul (aici puteți vedea trusourile pe care le-am pregătit noi și pe care le puteți comanda online) si restul lucrurilor de care pruncul are nevoie in ziua botezului, dar si in ziua urmatoare.

Primul eveniment important ce are loc in viata bebelusului presupune, pe langa biserica, nasi si petrecere si anumite obiecte necesare pentru acea zi deosebita precum lumanarea (vezi aici catalogul cu lumanari pentru botez), trusoul complet, accesoriile si hainutele bebelusului (aici am pregătit costumase de botez pentru baieti si rochite pentru botez pentru fetite).

Notă informativă: daca aveti nevoie de orice fel de informatii cu privire la hainutele si accesoriile necesare copilului pentru botez, va rugam sa ne sunati la 0746993371. Va putem ajuta cu sfaturi, informatii si in plus, avem pe stoc tot ce este necesar pentru botez si va putem livra produsele oriunde in tara in 1 – 2 zile lucratoare.

Cu ce se imbraca parintii la botezul copilului?

Tinuta parintilor trebuie sa se incardereze in tabloul evenimentului, de aceea, acestia trebuie sa acorde o atentie deosebita vestimentatiei. La fel cum se intampla si in cazul nuntilor, botezurile sunt ocazii speciale, formale la care trebuie sa participi in cea mai frumoasa tinuta.

Puteti apela la aceesorii festive insa nu trebuie sa exagerati, deoarece intr-un astfel de moment predomina delicatetea. Mama bebelusului ar trebui sa opteze pentru pantofi cu toc mediu deoarece la un astfel de eveniment, vin, de obicei, multi copii si, cu siguranta, nimeni nu isi doreste sa alerge dupa cei mici in tocuri.

Ce trebuie sa faca parintii la botez?

Exista anumite lucuri pe care parintii trebuie sa le stie inainte de a-si boteza copilul. Iata ce ar trebui sa faca parintii la botezul bebelusului lor:

  • sa ia cu ei certificatul de nastere la biserica
  • sa le cumpere nasilor un cadou
  • sa cumpere bomboane pentru servit invitatii in biserica
  • sa aiba cu ei o foarfeca si o cutiuta in care vor pune parul copilului taiat de parinte la botez
  • sa pregateasca un sapun si un prosop pentru a doua zi
  • dupa baita, parintii vor opri petalele de flori din cadita si le vor pastra in cutia in care au pus firele de par taiate la botez.

Cand isi vor duce copilul la biserica, parintii il vor imbraca in hainutele cumparate de ei, sau de moasa, in cazul in care bebelusul are moasa.

Ce trebuie sa cumpere nasa pentru  botez?

Nasii vor trebui sa ii cumpere copilului un trusou complet, cercei, in cazul in care este fetita, sau lantisor, daca este baiat. De asemenea, pentru slujba, nasii vor trebui sa pregateasca o lumanare, ulei pentru mir, vin pentru impartasanie, cruciulite pe care le vor pune in piept invitatilor, o icoana ce va fi sfintita de preot si apoi daruita bebelusului.

Lumanarea de botez va trebui sa aiba o funda roz sau albastra, in functie de sexul copilului. Nasa va avea o crasma si o fasa pentru a primi copilul dupa ce preotul il baga in apa sfintita.

Crasma simbolizeaza puritatea sufletului copilului botezat si de aceea trebuie sa fie alba, nefinisata si necusuta. Fasa de legat va trebui sa aiba o dimensiune medie, deoarece se spune ca daca este prea scurta copilul se va casatori repede, iar daca este prea lungi se va casatori tarziu.

Tot nasii vor da bani si pentru slujba, iar la petrecerea de botez ii vor darui celui mic bani sau cadouri.

Cate lumanari trebuie la botez?

Pentru botez, nasii trebuie sa cumpere o lumanare ce poate fi ornata cu voal, jucarii sau flori naturale.  Aceasta se aprinde in timpul ceremoniei si simbolizeaza lumina pe care bebelusul o primeste in suflet atunci cand intra in imparatia Domnului.

Desigur, lumanarea poate fi simpla, alba, insa, exista o multime de modele, pentru cei care vor ceva special. Lumanarile din ceara alba, sculptate cu diferite modele nu se rup, nu se indoaie si nici nu se topesc cu usurinta. Lumanarea pentru botez se personalizeaza cu tull de diferite culori si se decoreaza in functie de tema botezului.

Ce trebuie sa faca nasii la botez?

Nasa va trebui sa sarute copilul inainte de botez pentru ca bebelusul sa aiba gropite, iar cand duce copilul acasa, aceasta il va da mamei, dar doar dupa ce va intinde bratele peste prag si va repeta de 3 ori „ti-am luat un pagan, ti-am adus un crestin”.

Nasii platesc biserica si aduc o sticla cu ulei si una cu vin, si, de asemenea, vor pune in piept invitatilor o cruciucilta cu o funda ce va avea aceeasi culoare cu voalul lumanarii. De asemenea, tot nasii se vor ocupa si de baita de a doua zi si vor cumpara haine noi, prosop, sampon, ulei pentru bebelusi, paturica, scutece, jucarii si o pernuta.

Dupa ce va spala copilul, nasa va trebui sa il strige pe nume si sa il unga cu mir pe la calcaie, incheieturi si pe tot corpul. In timpul baitei, lumanarea de la botez va trebui sa fie aprinsa.

In cadita se vor pune:

  • fasa
  • petale de flori
  • bani
  • verigheta
  • orez
  • busuioc
  • fasa alba
  • apa sfintita

Apa in care i s-a facut baie bebelusului se va turna intr-o galeata, iar apoi nasul va trebui sa o rastoarne la radacina unui pom.

Cu ce trebuie sa se imbrace nasii la botez?

Ceremonia are loc intr-o biserica si de accea, tinuta trebuie sa fie decenta in care sa va simtiti confortabil si in acelasi timp, eleganti. Nasii la fel ca parintii sunt personajele principale, de aceea ar trebui sa investiti in rochii si costume de ocazie pe care le veti purta mai tarziu si la o nunta.

Nasa ar trebui sa opteze pentru o rochie de lungime medie (pana la genunchi), insa putin mai deosebita decat o rochie pe care o poarta de obicei la birou. Pentru a-si acoperi umerii, nasa poate opta pentru blazer sau un cardigan.

Nasul trebuie sa aleaga un costum elegant, dar totusi comod si o pereche de pantofi in care se simte bine (valabil si pentru nasa).  Botezul este un eveniment emotionant, iar tinutele trebuie sa fie discrete, subtile si sa atraga atentia prin decenta.

Cat se plateste la preot pentru un botez?

 Pretul slujbei de botez difera in functie de biserica aleasa si de locul in care se afla aceasta. De obicei, taxa pentru botez incepe de la 100 Lei. In cazul in care nasii vor sa aleaga si cor, acestia vor trebui sa plateasca o suma suplimentara de bani.

Cati bani se da la un botez?

Botezul este un eveniment special la care participa rudele bebelusului, dar si prietenii parintilor si ai nasilor. Chiar daca ar trebui sa fie un motiv de sarbatoare, petrecerea de botez le da multora batai de cap, deoarece nu stiu cu ce sa se imbrace sau cati bani vor pune pe masa.

Pe langa faptul ca vor cheltui pe tinuta, coafura si transport, invitatii vor trebui sa puna si o suma de bani in plic, in semn de sustinere. Banii pe care ii vei da la botez depind de relatia pe care o ai cu personajele principale ale acestui eveniment.

In cazul in care cel botezat este un membru apropiat al familiei, sau un prieten foarte bun, suma de bani va fi mai mare. De asemenea, la fel de important este si locul unde se desfasoara evenimentul. Daca este un restaurant scump, este clar ca parintii au cheltuit sume importante de bani pentru aceasta petrecere, deci clar si darul tau ar trebui sa fie pe masura.

Un alt criteriu folosit este reprezentat de veniturile tale. In cazul in care nu iti permiti  sa dai prea multi bani, desi persoana care te-a invitat la botez este apropiata de tine, nu va trebui sa faci compromisuri uriase.

Indicat ar fi sa platesti meniul si sa mai lasi cativa bani in plus cu care parintii vor putea plati celelalte cheltuieli, iar daca va ramane si pentru copil ceva, va fi perfect.

Ce cadouri se dau la botez?

Stim cat este de dificil sa alegi cadoul perfect pentru botez, de aceea am decis iti dam cateva idei. De obicei, la un botez se ofera lucruri ce sunt utile parintilor deoarece ii scutesc pe acestia de alte cheiltuieli.

Pe langa hainute, copiii ar trebui sa primeasca patuturi, scaune auto, carucioare, leagane, obiecte de mobilier, accesorii pentru prepararea hranei.

Hainutele si jucariile sunt cadouri populare cu care nu vei da niciodata gres. Oricat de multe ar fi, niciodata nu sunt de ajuns, insa, daca iti permiti, ar fi bine sa ii oferi bebelusului si lucruri ce au o anumita valoare sentimentala.

In cazul in care nu te poti hotara, ai putea chiar sa ii intrebi pe parinti ce si-ar dori sau sa le oferi acestora un card cadou cu care vor putea cumpara lucruri necesare pentru prunc.

Cat dureaza petrecerea de botez?

Petrecerea de botez incepe, de obicei, sambata seara si se incheie duminica dimineata. Desigur, durata evenimentului depinde de fiecare invitat. Dar, la fel ca la orice petrecere, vor fi mereu oameni care se vor grabi se place mai devreme, si oameni ce vor ramane pana la sfarsit.

In cazul in care stii ca vor veni multe persoane cu copii, atunci poti fi sigur ca acestia vor pleca foarte repede de la petrecere, asa ca ai putea sa o organizezi chiar duminica. De asemenea, ar trebui sa gasesti un local care iti poate rezerva o zona in care pot sta copiii sa se joaca si chiar le poti aduce un animator.

In acest fel, cei mici se vor juca, in timp ce parintii lor vor dansa si se vor distra alaturi de ceilalati invitati.

Ce contine trusoul de botez?

Trusoul este un set ce contine lucuri necesare bebelusului pentru ceremonia religioasa. Acesta este compus din:

  • prosop mic
  • prosop mare
  • fasa
  • paturica
  • sapun
  • sticluta pentru ulei sfintit
  • cutie din carton in care se va pastra suvita bebelusului

Trusourile se aleg in functie de tema evenimentului si de sexul copilului. Produsele pentru fetite pot avea tonuri de roz, iar cele pentru baietel pot avea nuante de albastru. De obicei aceste trusouri sunt ambalate in cutii cu capac transparent pentru a putea fi admirate.

Ce sunt si ce rol au ursitoarele pentru botez?

Conform credintei populare, ursitoarele au rolul de a stabili soarta bebelusului. De regula exista 3 zane ursitoare:

rolul-ursitoarelor-la-botez

  1. Ursita, zana mare – toarce firul vietii
  2. Soarta, zana mijlocie – deapana firul vietii
  3. Moartea, zana mare – curma firul zilelor pe care le are omul

Ursitoarele, in mitologia romaneasca, sunt femei mistice care nu au fost vazute niciodata, dar care exista in realitate. Acesea au puterea de a hotara soarta copilului si fauresc toate evenimentele ce se vor produce in viata copilului, de-a lungul timpului.

In ce perioada a anului se poate face botezul?

Se recomanda ca botezul sa fie facut dupa 40 de zile de la nastere, dar nu mai tarziu de 4 luni. Taina Botezului se savarseste in orice zi a anului, insa, petrecerea de botez nu se poate desfasura in anumite sarbatori religioase sau in zilele de post.

Desi, botezul se poate face in orice zi a saptamanii, cel mai bine ar fi ca acesta sa fie savarsit duminica, dupa sfanta Liturghie. Daca ti-ai propus sa faci o petrecere deosebita pentru copilul tau, asigura-te ca alegi o zi de frupt.

Exista parinti ce se feresc sa isi boteze copilul iarna, de teama ca acesta sa nu raceasta, preotii insa ne asigura ca nu i se poate intampla nimic rau celui mic deoarece botezul are loc sub semnul ocrotirii divine.

One thought on “Ghid Botez – Tot Ce Trebuie Să Știi Când Botezi Un Copil

  1. Alex Popa spune:

    Un articol util și foarte bine scris! Cele mai multe dintre informații, nu le cunoșteam, și mă gândesc că pentru cei care nu știu, articolul e o resursă importantă.
    Felicitări!

Comments are closed.