educatia-copilului
Viața cu bebe

Educatia copilului – Iubirea si Disciplina

 In materialul gratuit  pe care l-ai primit am vorbit  despre primul principiu al disciplinei pozitive  si cum anume sa-ti atingi obiectivele pe termen lung  in educatia copiilor tai. Obiectivele pe termen lung sunt cele pe care părinții si le doresc ca si copiii lor sa le atinga atunci cand acestia vor ajunge la  maturitate. Astazi vom discuta despre principul al 2 lea al disciplinei pozitive si anume ‘’Daruirea de iubire si structura‘’.

Am mers cu familia  la un party a unui prieten. Un party mare cu  vreo 15 copii plus parintii . Ce fericire era pe  fata micutilor copii. Alergau in toate partile , se mai loveau, se mai certau pe jucarii , parintii care-si pedepseau copii ce mai o scena adevarata de viata. Mai auzeam in jurul meu ‘’Tu vei face asa pentru ca asa spun eu, eu sunt mama ta si punct‘’ ,‘’tu vei face asa pentru ca asta e ceea ce toata lumea face, eu dictez ceea ce trebuie sa faci‘’ ,’’treci acum la colt – nu ti-e rusine?!’’

Cati dintre noi nu reactionam asa ? Dar ce rezolvam ? Ii pregatim mai bine pentru viata ?

Cum sa ne educam copiii?

Tipurile mai vechi de parinti , parintii din paradigma veche , spun de multe ori lucruri de genul asta . In acest sistem de credinte parintele se considera ‘’ proprietarul ‘’ copilului si are dreptul de a cere respect.

Copilul este crescut cu frica de pedeapsa si format in asa fel incat sa-si vada parintii, profesorii sau pe alte persoane ca figuri ale autoritatii.

Atat de multi dintre noi am fost ‘’ adusi la realitate ‘’  cu mesajul ‘’ nu esti bun de nimic ‘’ ‘’ esti obraznic si neascultator ’’, care ne-au creat o stima de sine scazuta si dificultati in ceea ce priveste iubirea si  acceptarea de sine. Multi dintre noi am crescut cu genul acesta de ‘’ dulcegarii ‘’.

Oare ne-au placut la randul nostru acest gen de replici de la parintii nostrii ? Totusi, notiunea de disciplina este prost inteleasa in societatea noastra. Ea este  sinonima cu regulamente, pedepse, violenta. De fapt, cuvantul disciplina vine de la cuvantul” disciple” care inseamna in latina predare / învățare.

Nu avem nimic mai important de dat la cei pe care îi iubim decat timpul nostru. Dacă nu petrecem timp de calitate cu cei dragi, restul se rezuma doar la cuvinte. Și cuvintele sunt insuficiente pentru a ne exprima iubirea. Parintii noi, din paradigma noua inteleg ca disciplina nu se face urland si fiind violenti , cel putin daca nu sunteti in armata!

educatie-si-disciplina-pentru-copilul-tau

Parintii din paradigma noua stiu ca in viata de zi cu zi disciplina cea mai eficace este atunci cand vine din strafundul inimii si cand este data intr-o maniera plina de iubire si respect.  Competentele lor parentale de baza sunt iubirea, toleranta, respectul si acceptarea neconditionata. De cate ori avem tendinta de a spune NU copiilor nostrii insa fara sa ne gandim din punctul lor de vedere ?

Mi-aduc aminte cand fiica mea mi-a cerut sa se imbrace cu doi ciorapi de culoare diferita la gradinita. Eu am inceput sa-i explic mii de motive care mai de care mai „logice”insa nu si pentru ea… ea vroia doi ciorapi diferiti si pace. Cand judecam comportamentul copilului numai din punctul nostru de vedere avem tendinta sa resimtim o mare frustrare, dezaprobare si manie atunci cand fac lucruri cu care noi suntem in dezacord. Uneori putem chiar crede ca o fac in mod intentionat.

Noi parintii de multe ori interpretam greșit motivele pentru care copilul nostru are un anumit comportament. Când credem că ne sfideaza sau ca încearcă să ne infurie, reacționam cu furie sau poate chiar ii pedepsim. Cand vom intelege ca face ceea ce face pentru ca el are nevoie sa creasca și sa treaca la stadiul urmator, este destul de probabil ca vom reactiona pozitiv acordandu-i sprijinul si informatia de care are nevoie.

Sa revenim la situatia presanta cu ciorapii.

Pentru ca nu am judecat situatia din punctul fiicei mele de vedere, m-am gandit la ce vor spune educatoarele, copiii, ceilalti adulti etc ….a contat cu totul alceva decat dorinta fiicei mele ….Puteam sa-i  inteleg punctul de vedere si sa conteze ceea ce doreste ea si nu eu sau restul lumii. Puteam intelegand-o sa caut diverse solutii creative…de exemplu sa o las si sa-i agat de bluzita ‘’astazi eu mi-am ales hainele ‘’…am convins-o in cele din urma ca se va face de ras etc …..ma grabeam la gradinita …eram la un pas sa o si pedepsesc pentru ca nu vroia sa iasa din casa …

Informandu-ma dupa aceast incident am realizat cu ce am gresit.

Trebuie sa ne punem 2 intrebari esentiale :

 • Este periculos acest comportament pentru el sau ceilalti ? – NU
 • Aceasta situatie va avea  un impact in viata sa in 10-20 de ani ? – NU

De ce mi-a fost asa de dificil sa accept sa mearga asa la gradinita? M-am temut de ce vor gandi educatoarele, ceilalti adulti. Totusi cand alegem sa dam importanta la cum vom fi judecati de altii si nu  copilului nostru , ce va intelege el?

Ca ceilalti sunt mai importanti decat el, asta vede, simte el in sufletul lui mic si curat . Când spunem prea des NU, copilul nu-l mai aude, cu cat il voi spune mai des cu atat se va impotrivi mai mult. Cu cat spunem mai puțin NU cu atat mai mult va avea un comportament pozitiv.

DA este un limbaj de acceptare și NU un limbaj de respingere. Mulți oameni preferă să nu ceară ajutor sa se descurce pe cont propriu decat sa–si asume  riscul unui NU. Gestionarea comportamentelor dificile ale copiilor noștrii este o investiție de timp, răbdare, perseverență și multa dragoste! Părinții sau persoanele care ii ingrijesc si care optează pentru strategii de intervenție negative sunt cei care doresc viteza în obținerea unui rezultat.

Ce sunt strategiile de intervenție negative ?

Are drept scop  pedeapsa. Desigur nu mă refer la bataia sau regulile anilor ’60 care  au impact asupra stimei de sine a copiilor. Uneori, noi parintii suntem in lipsa totala de resurse, in ce priveste comportamentul perturbator  al copiilor nostrii. Vrem sa le oprim comportamentul, imediat. Ne scoatem ‘’artileria’’ si impartim cu pierderea privilegiilor (uneori excesivă) , pedepse severe si lungi,  sau chiar ‘’ educarea’’ de fata cu prietenii lor sau alte persoane , privarea de iubire și recunoștință, etc. Te asigur că, comportamentul pe termen scurt se va opri. Dar, dupa parerea mai multor cercetători, impactul pozitiv pe termen lung a acestui tip de intervenție este aproape zero.

De ce? Deoarece, pedeapsa la copii duce la mânie și resentimente, chiar dorinta de răzbunare și pune în pericol legătura emoțională cu adultul. Sunteti un parinte care cauta un rezultat rapid si eficace pe termen scurt sau sunteti un parinte rabdator, perseverent si optimist care este gata sa accepte  un termen mai lung in obtinerea unor rezultate pozitive si durabile?

Pentru ca disciplina pozitivă să fie eficienta, obiectivele tale  pe termen lung ar trebui să fie întotdeauna prioritatea ta. Copiii ai căror părinți i-au învățat să asculte, să comunice și sa trateze pe ceilalți cu respect este foarte  probabil să facă același lucru cu colegii și profesorii lor. Copiii care si- au vazut părinții   gestionand conflicte fara furie și stres, fără ostilitate sau violență este destul de probabil ca-si vor rezolva propriile lor conflicte in aceeasi maniera. Toti avem nevoie de incurajari pentru a reusi. Inlocuirea criticilor prin incurajari va avea o incidenta pozitiva puternica asupra copilului tau.

Începutul  colaborarii părinte-copil nu se produce în mod automat la naștere! Aceasta se dobândește și câștigă, nu poate fi cumpărata și cel mai important, necesită o investiție din partea noastra. Cu cat avem mai puțin timp pentru ei cu atat mai puțin au ei pentru noi. Deci dragi parinti, sigur că trebuie să ne exprimăm verbal iubirea  dar trebuie să luăm în considerare faptul că aceste exprimări verbale înseamnă mai mult pentru noi ca si părinţi decît pentru un copil.  Ceea ce-l determină pe un copil să se simtă iubit se bazează mai degrabă pe ceea ce facem , nu pe ceea ce spunem.

Astept cu nerabdare comentariile voastre, situatiile cu care v-ati confruntat , experientele voastre sunt foarte folositoare , cu totii avem de invatat.

Ce intelegem prin structură in educatia copilului nostru ?

Structura ajută copilul să învețe ceea ce este important, îl ajută să-si înțeleagă propriile greșeli și să facă ceea ce poate  pentru a le corecta. Structura dă copilului tau informațiile de care are nevoie pentru a reuși data viitoare, ii oferă abilitatile  necesare pentru a rezolva problemele in absenta ta. Ea ii arata cum să-si rezolve disputele cu alte persoane intr-o maniera constructiva  și non-violenta.

In acest articol voi vorbi despre disciplina pozitiva, voi continua articolul  in care am vorbit despre importanta daruirii de iubire  insa de data aceasta voi vorbi despre importanta stabilirii unei structuri in educatia copilului tau.

cum-sa-iti-educi-corect-copilul

Daruirea de iubire si structura este al doilea principiu de baza in disciplina pozitiva. Sa nu uitam ca disciplina pozitiva inseamna o forma de disciplina non-violentă a copilului. Articolul de astazi l-am pregatit tocmai in aceasta idee. Este un articol pentru parinti si cum putem  sa venim noi in ajutorul copiilor nostrii.

Aminteste-ti  că nu este necesar să fii sever, dar este esențial să fii ferm. Poti sa te simti frustrat atunci cand  esti in situatia de a repeta continuu același lucru copilului tau, dar este extrem de important să fii un exemplu bun prin a-ti controla  furia și frustrarea. Exemplu pe care il dai copilului tau va influența in mod crucial modul în care el învață să-si gestioneze propriul comportament. Nu uita, gandeste-te la valorile pe care le vrei pe termen lung de la copilul tau. Amintiti-va ca un copil  face mai mult bine decat rau intr-o singura zi si ca are nevoie ca de aer  de incurajari si de comentarii favorabile .

Saptamana trecuta am fost sa predau un curs in compania in care lucrez si de data aceasta eu eram profesorul ! Bineinteles ca am dat tot ceea ce stiam pentru ca cei prezenti sa obtina maximum de  informatie si sustinere. Am realizat ca principiul de baza este acelasi ca si in educatia pe care o dam copilului nostru . Noi ca si parintii suntem ghidul copilului nostru  .De noi depinde daca ei acumuleaza valori esentiale in viata sau nu..

De ce este atat de important sa realizam o structura in educatia copilului nostru?

Pentru a intelege de ce este atat de important sa realizam o structura in cadrul disciplinei copilului nostru imagineaza-ti ca incepi sa inveti o limba noua.

 1. Vei invata mai usor in cazul in care profesorul tau:
 2. Iti arata cum sa scrii cuvintele noi si te invata regulile de ortografie.
 3. Se asteapta sa stii singur sa scrii cuvintele  noi si te pedepseste atunci cand faci erori.
 4. Vei fi mult mai motivat sa inveti daca profesorul tau:
 5. Recunoaste si apreciaza eforturile tale chiar daca acestea nu sunt pe deplin reusite.
 6. Te ameninta cu pedeapsa daca faci o eroare .
 7. Vei invata mai usor in cazul in care profesorul tau:
 8. Iti ofera informatiile de care ai nevoie pentru a reusi la examen.
 9. Nu iti da informatiile necesare pentru a reusi la examen si apoi se supara cand esuezi.
 10. Vrei sa-i faci placere unui profesor care:
 11. Discuta cu tine despre erorile tale si iti arata cum sa te ameliorezi pentru data viitoare
 12. Te loveste atunci cand faci erori.
 13. Vrei sa inveti o alta limba daca profesorul tau:
 14. Iti da sfaturi  si te incurajeaza sa incerci
 15. Iti spune ca nu vei fi niciodata capabil sa inveti.

6) Vei vrea sa-i spui profesorului tau ce dificultati intampini daca crezi ca el:

 1. Va incerca sa inteleaga unde intampini dificultati  si va incerca sa gaseasca o noua modalitate de a explica lucrurile pentru ca tu sa intelegi
 2. Se va supara si te va pedepsi.

Iata cateva exemple prin care noi parintii vom reusi sa asiguram o structura  copilului nostru :

 • Pregatindu–l pentru situații dificile, spunându-i  la ce să se aștepte și cum să se ocupe de situația in sine;
 • Explicandu-i  motivele pentru  regulile stabilite;
 • Discutand  cu copilul despre regulile noastre   insa ascultandu-i si punctul lui de vedere;
 • Ajutandu-l  să găsească el singur  diverse modalități de a-si  corecta propriile greseli într-un mod care să contribuie la procesul lui de învățare;
 • Dand dovada de constanta  și flexibilitate;
 • Controlandu-ti propria furie ;
 • Explicandu-ti  punctul tau de vedere dar  ascultand-ul  si pe al lui;
 • Aratandu-i efectele acțiunilor lui asupra altora;
 • Comunicand  cu el .
 • Evitand amenintarile  si pedepsele de tot felul  sau la fel evitand sa vorbesti cu el despre monstrii sau alte lucruri care le provoaca frică;
 • Fii un bun  model, ghid,  pentru copilul tau.

Copiii sunt niste buni ‘’ invatacei ‘’. Ei învață cel mai bine atunci când le dam un  sprijin și informații. Copiii au nevoie de diverse tipuri de sprijin și informații, în funcție de vârsta lor.

rolul-familiei-in-educatia-copilului

Iubire =  sustinere

Structura = informatie

In următoarele articole voi  descrie modul în care copiii se dezvolta si anume voi vorbi despre al treilea principiu al disciplinei pozitive – Intelegerea rationamentului si sentimentelor copiilor , pe categorii de varsta .Aceasta  te va ajuta să  te gandesti la forma de  structura necesara în funcție de vârsta copilului tau.

Cand fiul meu Robert  de 2 ani arunca mancarea pe jos la fiecare masa, ii spuneam ‘’ nu este bine Robert, mancarea este pentru gura ca sa o mananci si nu pentru a o arunca pe jos’’. Cand fiica mea Alexia de cinci  ani nu manca de fiecare data ii repetam’’ mananca Alexia daca vrei sa fii sanatoasa. O sa te imbolnavesti daca nu mananci. Hai inca o gurita mica’’. La fel fiul meu se ridica des de la masa, il informam de fiecare data ca nu a terminat sa vina sa se aseze .Ma intrebam adeseori ce se intampla cu copii mei , de ce cauta sa imi atraga tot timpul atentia insa intr-un mod negativ, dezagreabil? Copiii mei, fiecare in stilul lui au invatat ca atunci cand adoptau un comportament deranjant ma ocupam de ei si eram intr-o perioada foarte „plina de probleme” din viata mea…

Acasa, la gradinita, la scoala motivatia este aceeasi. Ei au nevoie de atentia parintelui, educatoarei sau profesorului .Atunci cand aceasta nevoie nu este indeplinita intr-un mod agreabil copilul se va comporta intr-un mod dezagreabil daca este necesar ca sa-si satisfaca aceasta nevoie. Nevoia de atentie este atat de importanta incat copilul prefera sa fie pedepsit chiar sever decat sa nu o primeasca deloc. Altadata,  copilul poate testa limitele parintelui doar ca sa vada pana unde merge!

Pentru ei nevoia de atentie nu este o distractie este o nevoie vitala .Este o chestiune de supravietuire daca putem spune asa . In felul lui, copilul tau  va spune „Ocupa-te  de mine . Sunt aici si exist.”

Cand un copil este mereu in cautarea atentiei tale, este pentru ca ii lipseste !

Nu este surprinzător faptul că aceste comportamente “neplăcute” apar mai frecvent in săptămânile  când esti mai puțin disponibila, în zilele în care ai vizitatori, ori atunci când esti mai obosita … De fapt, atunci când  vei avea mai putin de oferit , copilul va revendica ceea ce are nevoie, indiferent de starea ta.

Disciplina pozitiva, copii invingatori – Educatie pozitiva pentru copilul tau

Ce atitudine sa adoptam pentru a oferi copilului educatia potrivita?

Asigura-te că  ii dai suficientă atenție pozitivă. Ușor de zis decât de făcut cu cerințele vieții actuale. Un zâmbet, o îmbrățișare, o mică surpriză sunt mărturii a dragostei pe care i-o porti  și cât de important este el pentru tine. Incurajarea eforturilor lui, recunosterea faptelor bune și a comportamentului exemplar, aceasta este calea care ii va  permite copilului să ia o atitudine pozitiva față de tine și anturajul său. Copilul care se simte important ,care primeste suficienta atenție din partea părinților lui va  accepta mai usor să fie direcționat și le va face pe placere parintilor lui , ii va asculta pentru că se simte important și iubit.

La fel, acesta la rândul său va acorda importanță solicitărilor tale iar comportamentul  neplacut va disparea în mare parte de la sine. Dacă doresti  să gestionezi comportamente  pozitive nu trebuie decat sa-ti feliciti copilul de fiecare data cand are un comportament bun ,cand a facut cel mai mic efort pentru a impartii jucariile cu alti copii, cand a cooperat, cand s-a jucat in liniste  etc toate aceste ocazii ii vor da motivatia necesara pentru a continua . Mai presus de toate, nu uita să-i comunici mândria și aprecierea ta.

Doresti sa gestionezi comportamente pozitive sau negative? Daca esti mai tot timpul pe picior de cearta cu copilul tau, s-ar putea ca el sa nu se simta suficient de valorizat! Mustrarile pot influenta negativ educatia copilului tau si il pot face mai puti receptiv la ceea ce vrei sa il inveti.

Acordarea unei atentii crescute comportamentului perturbator este ca si cum ai uda buruienile in gradina ta …..ele vor creste si vor acoperi florile frumoase ….Nu ignora comportamentul inacceptabil al copilului tau insa asigura-te ca „uzi” comportamentul acceptabil  pe care-l doresti sa se reproduca iar comportamentul inacceptabil se va diminua de la sine. Educatia copilului nu consta in a-i oferi doar iubire, ci si disciplina.

iubirea-face-parte-din-educatia-copilului

Iti voi da acum un exemplu al Dr-ului  Barkley si abordarea lui exceptionala care se cheama „terapia prin joc”. Dr. Barkley a constatat că în ciuda faptului că majoritatea părinților își iubesc copiii, repetitii zilnice, amenințări, ridicari de ton  sunt departe de a fi primite de către copii ca dovadă de iubire, din contra. El a dezvoltat un instrument unic care să răspundă în mare măsură nevoilor emoționale ale copilului. Am gasit  o adaptare care se intituleaza „Cele 20 de minute de joc”  și este destinata pentru copiii care au dobândit conceptul de timp. Pentru cei mici exercitiul se numeste  ”timp de joc cu sonerie.” Adica bineinteles ca utilizam o sonerie care indica sfarsitul jocului.

Uite in ce consta “Cele 20 de minute”:

spune-i copilului tau ca de acum incolo ai pentru el 20 de minute numai pentru joaca. Pentru copilul care nu are inca noțiunea de timp, spune-i ca o sonerie  va indica sfârșitul perioadei de joc.

 • Determina în fiecare săptămână, trei perioade de 20 de minute  pe care le vei petrece cu copilul tau.
 • Acest timp trebuie să fie destinat  exclusiv numai pentru copilul tau. Numai cate un copil o data.
 • Este interzis uitatul la televizor sau jocul pe calculator în această perioadă.
 • Nu răspunde la ușă sau la telefon.
 • Copilul este cel care decide jocul și regulile. “E rândul lui să decidă !. “
 • Lasa-te  ghidat de copilul tau.
 • Uită-te și participa dacă esti  solicitat.
 • Nu pune intrebari si nu face sugestii.
 • Acest  timp este neconditionat  si trebuie sa-ti tii angajamentul indiferent de comportamentul lui din timpul zilei.

Mulți părinți îmi spun că este magie. După câteva săptămâni de punere în aplicare a acestor perioade de joc, un tata a spus: “Fiul meu de șase ani, care nu a fost de acord să facă patul  dimineața când se trezește, acum își face patul lui dar si al surorii lui!“. Să ne amintim că este în natura unui copil de a face pe placere parintilor lui  cu condiția ca acesta sa se simta iubit și important. Deci primul pas pe care trebuie sa-l faci  acum este de a-i da ceea ce are el nevoie, iar el iti va da la randul lui ceea ce astepti ba chiar mai mult!