botezul copilului data de botez
Botez / Creștinare

La cât timp după naștere se face botezul copilului?

Biserica Ortodoxă le recomandă părinților să facă botezul copilului, cât mai repede cu putință, dar nu mai devreme de 40 de zile de la naștere. Este bine ca pruncul să creeze o relație cu Duhul Sfânt din primele luni de viață și să intre în Biserica Domnului.

Am vorbit cu mai mulți oameni ai bisericii înainte de a scrie acest articol și ne-am documentat pentru a-ți putea oferi informații cât mai exacte.

Până să ajungă să facă botezul copilul, părinții ar trebui să vorbească cu preotul să le facă alte slujbe necesare.

Slujbe care se fac înainte de botezul copilului

Slujba din prima zi de după nașterea copilului – pentru femeia lăuză

În prima zi după ce mama a dat naștere pruncului, tatăl sau un membru din familia mamei trebuie să meargă la biserică și să ducă o sticlă cu apă, pe care preotul o va sfinți. De asemenea, preotul trebuie să facă rugăciuni pentru iertarea păcatelor mamei. Acesta se va ruga la Dumnezeu ca mama să își revină repede după naștere și să poată avea grijă, așa cum se cuvine, de copilul ei.

În cazul în care această slujbă se săvârșește acasă, preotul stropește cu apă sfințită atât mama și copilul, cât și ceilalți membri din casă și inclusiv casa. Dacă slujba are loc la biserică, cel care a venit cu sticla cu apă trebuie să se întoarcă acasă și să stropească cu apă sfințită mama, pruncul, membrii familiei și casa.

Te întrebi de ce se face această slujbă la doar o zi de la nașterea pruncului? Copilul este firav atunci când se naște, iar mama lui este slăbită și obosită. Preotul binecuvântează pruncul, pe mama lui și pe cei apropiați familiei, stropindu-i apoi cu apă sfințită.

botezul copilului lucruri esentialeCând bebelușul împlinește 8 zile – rugăciunea pentru anunțarea numelui copilului

După 8 zile de la nașterea pruncului, preotul este chemat acasă pentru a-i oferi acestuia binecuvântarea și a-i spune numele. Potrivit Evangheliei, botezul lui Iisus Hristos a avut loc la 8 zile de la nașterea sa. „Când a venit ziua a opta, în care trebuia tăiat împrejur Pruncul, i-au pus numele Iisus, nume care fusese spus de înger înainte să fi fost El zămislit în pântece.” (Evanghelia după Luca 2:22).

Astăzi, rugăciunea pentru anunțarea numelui copilului se face, în cele mai multe cazuri, în prima zi după naștere sau la slujba de botez.

Când poate intra proaspăta mămică în biserică?

După ce a născut, mama nu poate intra în biserică timp de 40 de zile. După ce s-au împlinit 40 de zile, aceasta trebuie să meargă la biserică pentru ca preotul să îi citească rugăciunea care îi permite să reintre în casa lui Hristos.

La 40 de zile de la naștere – mama intră în biserică

În cadrul acestei slujbe, preotul se roagă pentru mama și pruncul ei. Femeia este primită din nou în sânul bisericii, în timp ce copilul vede pentru prima dată acest loc sacru.

Dacă mama nu merge la biserică la 40 de zile de la naștere, trebuie să-i spună preotului când stabilește ziua botezului. Preotul îi va citi mamei rugăciunile chiar în ziua botezului, pentru a putea lua parte și ea la slujba de creștinare a pruncului.

botezul copilului petrecereCând se face botezul copilului?

Botezul copilului se poate face după ce au trecut 40 de zile de la naștere. Membrii bisericii nu recomandă ca botezul să se facă mai devreme, pentru că mama este cea care trebuie să-l aducă pe bebeluș la biserică. Și, după cum am putut vedea mai sus, femeia care a dat naștere unui prunc poate intra în biserică abia după 40 de zile.

În cazul în care bebelușul are grave probleme de sănătate, poate fi botezat imediat.

Slujba de botez poate fi săvârșită în orice zi din an, chiar și în zilele de post. Însă, cei care aleg o zi de post și vor să facă și petrecerea de botez, imediat după slujbă, trebuie să servească invitații cu mâncare de post.

În acest caz, inclusiv bomboanele sau prăjiturile care se oferă invitaților la slujba de botez trebuie să fie de post.

Părinții care nu vor să caute alimente de post și să piardă timpul cu verificarea listei de ingrediente a fiecărui produs cumpărat pentru botez, pot alege să-și boteze copilul și să facă petrecerea într-o zi în care se poate mâncare orice.

Preoții susțin că ziua ideală pentru botezul copilului este duminică. La liturghia de duminică participă o mulțime de oameni, iar copilul botezat în această zi se bucură și de rugăciunile acestor creștini.

Părinții care aleg să-și boteze copilul duminica și să facă și petrecerea de botez în aceeași zi, ar trebui să aleagă un interval orar potrivit pentru toți invitații. Majoritatea vor merge la muncă a doua zi, deci nu pot petrece până târziu.

Cum se pregătesc părinții pentru botezul copilului?

Organizarea unui botez nu este deloc ușoară. Ar fi bine să scrii tot ce ai de făcut într-o agendă, pentru a nu omite anumite lucruri. În primul rând, trebuie să mergi la biserică și să stabilești cu preotul ziua în care va avea loc botezul.

botezul copilulu cum alegi nasiiGândește-te apoi la felul în care vei împodobi cristelnița și la decorul bisericii. Fă-ți și o listă cu invitații pe care îi vei chema la acest eveniment. De asemenea, ar fi bine să le cumperi nașilor un cadou, în semn de mulțumire pentru că au acceptat să-ți boteze pruncul.

Nu uita să cumperi bomboane sau prăjituri pe care să le oferi invitaților la slujba de botez.

Știai că există anumite superstiții legate de botez?  Vezi ce nu ai voie să faci în ziua botezului, dacă vrei ca totul să iasă minunat.

Cine poate boteza copilul?

Părinții au o sarcină foarte importantă, să aleagă nașii potriviți pentru copilul lor. Ideal ar fi ca nașii să fie căsătoriți, însă Biserica Ortodoxă acceptă și persoane necăsătorite. Singura condiție este ca acestea să fie creștini ortodocși.

Nașii au un rol foarte important în viața copilului, ei devenind părinții spirituali ai acestuia. Tocmai de aceea, trebuie să fie persoane iubitoare, blânde, cu credință în Dumnezeu, care să-l îndrume pe cel mic pe calea cea dreaptă.

Dacă un copil trebuie botezat urgent, imediat după naștere, slujba de botez se poate oficia fără nași. În cazul băieților, poate exista un singur naș, iar în cazul fetelor, o nașă.

Conform tradiției ortodoxe, copilul nu trebuie să aibă mai multe perechi de nași, deoarece acestea se înrudesc între ele. Prin urmare, copiii lor nu vor putea forma împreună o relație amoroasă și o familie.

bebelus botez cadouriCe fac nașii la botez?

Pentru credința ortodoxă, părinții duhovnicești sau spirituali ai copilului sunt mai importanți decât părinții biologici, deoarece biserica consideră că legătura pe care o formează nașii cu finul/fina este mai presus de legătura trupească care există între copil și părinți.

Deși, nașii trebuie să rostească pe de rost Crezul și rugăciunea Tatăl nostru, în multe parohii, preotul le oferă acestora Cartea pentru a le fi mai ușor să spună rugăciunile. Din cauza emoțiilor, unii s-ar putea încurca, sărind peste anumite cuvinte.

În timpul slujbei, preotul îi spune nașului ce trebuie să facă, pentru ca totul să decurgă bine. El trebuie să pregătească inclusiv trusoul de botez al bebelușului.

Nașa dezbracă copilul și îl înfașă în crasmă. După ce copilul este scufundat în cristelniță, este șters cu prosopul și îmbrăcat în haine noi.

După ce slujba de botez s-a încheiat, nașul trebuie să plătească la biserică o taxă.

bebelus cadouri botezPetrecerea de botez

După slujba de botez, părinții, nașii, bebelușul, prietenii și rudele sărbătoresc marele eveniment. De obicei, această petrecere este organizată de părinți. Drept  mulțumire pentru că au binevoit să le boteze copilul, părinții se consultă și cu nașii, atunci când organizează petrecerea.

De multe ori, părinții închiriază un local, o formație sau un Dj și un fotograf pentru a se asigura că invitații se distrează la primul eveniment din viața copiluluilor. De asemenea, unii dintre ei aduc și ursitoare la petrecere.

Probabil cei care primesc o invitație la botez își pun imediat întrebarea „Câți bani trebuie să dau?”. În teorie, invitații trebuie să aducă daruri copilului, la petrecerea de botez, însă cei mai mulți dintre ei preferă să-i ofere bani.

Nu există o sumă fixă, fiecare oferă atât cât își permite, însă ar fi bine ca invitații să țină cont de prețul meniului de la restaurant atunci când dau darul.

Ce cadouri poți oferi la botez?

botez bebelus cadouri invitatiFiecare persoană care participă la petrecerea de botez, îi oferă pruncului fie un cadou, fie un plic cu bani. Părinții apreciază foarte mult cadourile inspirate, pe care le pot păstra ani de zile. Acestea le vor aminti mereu de prima petrecere a pruncului lor.

Invitații ar putea aduce pruncului proaspăt botezat o bijuterie din aur sau argint. De asemenea, i-ar putea oferi o jucărie personalizată cu numele lui sau un aparat electrocasnic necesar pregătirii meselor pentru bebeluși. Chiar și o icoană ar putea fi un cadou foarte inspirat.