botez reusit sfaturi pentru parinti
Botez / Creștinare

Ce trebuie să cumpere părinții copilului la botez? Sfaturi utile pentru un botez reușit

Botezul este un eveniment important atât pentru pruncul nou-născut, cât și pentru părinții acestuia. Părinții trebuie să aleagă nașii pentru copilul lor și să cumpere toate lucrurile necesare pentru marele eveniment. Pentru a organiza un botez reușit, un botez de poveste, părinții trebuie să cumpere din timp, toate cele necesare.

Chiar dacă părinții au avut suficient timp să se pregătească mental pentru momentul întâlnirii cu propriul lor copil, tot vor avea o mulțime de emoții, când noul membru al familiei va veni pe lume. După ce copilul se naște și ajunge acasă, părinții încep să discute despre botez.

Mama s-ar putea să se simtă tristă și îngrijorată pentru că nu știe cum să se comporte cu cel mic, astfel încât totul să fie bine. S-ar putea să nu mai aibă încredere în propriile forțe și să ceară ajutorul celor din jur. Prietenii apropiați și rudele trebuie să fie alături de noii părinți și să-i încurajeze.

Astfel, aceștia se vor putea pregăti și pentru botezul pruncul.

Ce trebuie să cumpere părinții pentru un botez reușit?

Pentru un botez reușit, atât nașii cât și părinții trebuie să cumpere anumite lucruri. În rândurile de mai jos, ne vom ocupa de lucrurile pe care trebuie să le achiziționeze părinții copilului pentru botez. Iată care sunt acestea:

Un rând de haine pentru botez

Chiar dacă nașii trebuie să cumpere un rând de haine cu care copilul va fi îmbrăcat după slujba de botez, și părinții trebuie să achiziționeze un set de haine. În hainele cumpărate de părinți, copilul va fi îmbrăcat acasă înainte de a fi adus la biserică.

botez reusit indatoririle parintilorEste foarte important ca părinții să aleagă pentru copilul lor, haine în ton cu vremea și asortate cu tematice botezului. Există o mulțime de rochii și costumașe drăguțe pe care le pot purta copiii la botez. Pentru a fi sigur că micuțul tău se simte confortabil, cumpără-i haine confecționate din materiale de calitate, care nu-i irită pielea sensibilă.

Îți recomand să nu cumperi hainele de botez cu prea mult timp înainte pentru că este posibil să nu-i mai vină în ziua marelui eveniment, sau să-i fie prea strâmte.

Ai gemeni și nu știi cum să organizezi un dublu botez – citește despre botezul de gemeni și află ce trebuie să faci pentru a-ți creștina ambii copii în același timp.

Invitații de botez

Invitațiile de botez trebuie alese cu atenție, deoarece prin intermediul lor părinții își vor anunța prietenii și rudele că bebelușul lor urmează să fie botezat. La mare căutare sunt, în acest moment, invitațiile cu poza copilului, însă fiecare părinte este liber să aleagă modelul de invitație dorit.

Părinții trebuie să fie atenți la modul în care formulează textul pentru a nu omite detaliile importante precum locația, ora sau dress code-ul.

botez reusit organizare

Carduri de masă

Unii prinți pur și simplu uită să dea comandă de cardurile de masă și își amintesc de ele abia atunci când ajung la restaurant. Aceste carduri sunt foarte utile, deoarece îi ajută pe invitați să-și găsească mai ușor locul la masă. Majoritatea cardurilor de masă sunt folosite și ca plicuri de bani.

În cazul în care invitații doresc să-i ofere copilului un dar în numerar, pot pune banii în plicul respectiv. Mai există și carduri de masă sub formă de mărturie, pe care invitații le iau acasă când pleacă.

Cutia de dar

În cutia de dar sunt puse plicurile de bani pe care invitații le oferă cadou copilului la botez. Această cutie poate fi folosită și după petrecerea de botez, pentru depozitarea diferitelor obiecte. În ea se pot păstra jucării, fotografii cu bebelușul sau diferite lucruri ale copilului.

Poți alege o cutie de dar care să se potrivească cu tematica petrecerii, pentru ca totul să fie asortat frumos. De asemenea, cutia de dar poate fi personalizată cu numele bebelușului, sau inițialele acestuia și data nașterii.

botez reusit sfaturi parintiMărturii de botez

Alege cu grijă mărturiile de botez și oferă-le în dar persoanelor care participă la acest eveniment important. Mărturiile sunt oferite în semn de mulțumire că invitații au acceptat să fie alături de copil și de părinți în acel moment. Mărturiile pot fi sub formă de lumânări parfumate, rame foto, borcănele cu miere etc.

Caietul de impresii

Caietul de impresii poate să lipsească de la botez, însă le recomand părinților să cumpere și acest obiect. În el, invitații vor scrie impresiile lor despre eveniment și, de asemenea, vor nota nota câteva urări pentru copilul proaspăt botezat. Pentru un botez reușit alege un caiet de impresii în ton cu tematica evenimentului.

Peste el, copilul va citi urările pe care i le-au făcut participanții la botez și sigur se va bucura.

Pregătirile pentru petrecerea de botez

În sarcina părinților cade și alegerea locației în care va avea lor petrecerea de botez. Aceștia trebuie să rezerve din timp restaurantul, pentru că în această perioadă, cu greu se mai găsesc localuri libere.

botez reusit sfaturi utileDe asemenea, părinții trebuie să aleagă formația sau Dj-ul, fotograful și meniul de botez. În plus, trebuie să se gândească la ținuta pe care o vor purta la acest eveniment Ar fi bine ca mama să aleagă o ținută care o avantajează, dar care îi și permite să alăpteze pruncul.

Totuși, înainte de a rezerva localul, părinții trebuie să discute cu preotul, pentru a stabili data botezului. În cazul în care părinții doresc ca la botez să mai participe un alt preot trebuie să-i comunice acest lucru preotului cu care stă de vorbă.

„Împărțirea” botezului în 3 etape

Pentru a le fi mai ușor să gestioneze lucrurile, părinții ar putea „împărți botezul în 3 etape”. De asemenea, ar trebui să ceară ajutorul nașilor, dacă simt că nu se mai descurcă cu pregătirile de botez.

Pregătirile pentru slujba de botez

Ar fi bine ca părinții să roage pe cineva să păstreze la îndemnână toate actele necesare pentru slujba de botez (certificatul de naștere al copilului și buletinele părinților). După ce ajung la biserică, părinții se pot liniști, deoarece nașii sunt cei care participă activ la botezul pruncului.

botez reusit lucruri necesareAceștia pun cruciulițele în pieptul invitaților, țin copilul în brațe și-l înmânează preotului care-l va scufunda în cristelniță de 3 ori. Tot nașii sunt cei care iau copilul din brațele preotului și-l înfășoară în fașa albă. În cazul în care copilul începe să plângă foarte tare, mama poate încerca să-l liniștească.

De asemenea, mama trebuie să servească invitații cu bomboane sau prăjituri la finalul slujbei și să se asigure că aceștia știu unde să vină pentru a sărbători botezul pruncului.

De la o vreme, părinții au început să cumpere și cadouri pentru nași, în semn de mulțumire că au acceptat să devină părinții spirituali ai copilului lor. Cu toate acestea, nu este obligatoriu ca părinții să ofere un cadou nașilor.

Petrecerea de după botez

De obicei, la petrecerea de botez participă nașii copilului, prietenii apropiați ai părinților și câteva rude. Dacă evenimentul are loc în sezonul cald, poate fi organizat într-o grădină sau pe terasa unui restaurant. De asemenea, petrecerea de botez poate fi organizată și acasă.

Chiar dacă părinții sunt obosiți după o zi atât de încărcată, sigur se vor distra la petrecere. Poate chiar vor merge pe la fiecare masă pentru a discuta cu invitații. Nu este exclus ca mama să se plângă unei prieteni despre cât de obositoare a fost ziua respectivă.

botez reusit informatii utileÎn momentul în care invitații încep să plece, părinții trebuie să verifice dacă aceștia își iau mărturiile de pe masă. Toți trebuie să plece acasă cu o amintire de la botez.

Pregătirile pentru băița de a doua zi

Botezul s-a încheiat, deci părinții trebuie să se pregătească pentru băița de a doua zi, denumită și scoaterea din mir. La acest eveniment participă doar rudele apropiate, nașii și câțiva prieteni.

De obicei, băița de a doua zi începe pe la ora 12 și se încheie seara. Părinții trebuie să cumpere o cădiță sau o balie în care copilul să poată fi scăldat. De asemenea, aceștia trebuie să achiziționeze și un prosop și un săpun pentru nași.

Cu aceste două produse nașa se va spăla pe mâini, ajutată de mamă, după ce va îmbăia copilul. În plus, părinții trebuie să ofere un prosop nou și moașei.

Părinții trebuie să mai cumpere și alte lucruri care se pun în apa din cădiță, precum grâu, pene, mărar, monedă din argint etc.

Acum, că ai ajuns la finalul articolului, probabil ți se pare mai ușor să organizezi un botez. Chiar nu este dificil să organizezi un botez reușit, atunci când știi exact ce trebuie să cumperi și ce să faci la un astfel de eveniment!