botez ortodox sfaturi pentru parintii din strainatate
Botez / Creștinare

Organizarea unui botez ortodox peste hotare – sfaturi pentru părinți

Dacă locuiești în străinătate și tocmai ai născut, dar dorești să-i organizezi copilului un botez ortodox ca în România, trebuie să citești acest articol. Din rândurile de mai jos vei afla cum poți să organizezi un botez ortodox ca la noi chiar și în țări străine.

Sfaturi pentru organizarea unui botez ortodox în străinătate

Ține cont de aceste sfaturi dacă vrei ca toți cei prezenți să se simtă ca în România la botezul organizat de tine. Toți cei de peste hotare pot organiza un botez ortodox ca în România, dacă într-adevăr își doresc asta.

Hotărăște-te cum vrei să fie botezul

Înainte de a începe pregătirile, vorbește cu soțul și cu nașii copilului despre tipul de botez pe care ți-ai dori să-l organizezi pentru micuțul tău. Stabiliți împreună câte persoane vor participa pentru a ști dacă petrecerea de botez va fi restrânsă sau cu multe persoane. Astfel vă puteți decide dacă veți face petrecerea la restaurant sau acasă.

Este foarte important  ca părinții să implice și nașii în organizarea acestui eveniment. Sigur vor fi încântați să ia parte la pregătirea petrecerii.

Ia legătura cu preotul ortodox care va oficia slujba

Este foarte important să contactezi din timp preotul bisericii ortodoxe din zona în care locuiești. Împreună veți putea stabili data și ora la care va avea loc slujba de botez. În cazul în care biserica este la sute de kilometri distanță, îl poți ruga pe preot să oficieze slujba la tine acasă.

botez ortodox sfaturi pentru parintiDacă preotul acceptă să facă slujba de botez acasă, întreabă-l de ce lucruri ai nevoie pentru ca totul să fie pregătit când va ajunge el.

Fă-ți o listă cu principalele lucruri pe care trebuie să le pui la punct pentru a organiza un botez ortodox

Mai jos, vei găsi o listă cu lucrurile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când începi pregătirile pentru un botez. Este important să le notezi pe toate și să-i rogi pe cei apropiați să te ajute.

 • Alcătuiește lista cu invitați pentru slujba botezului, petrecerea de după și băița de a doua zi;
 • Mergi la restaurant și stabilește ziua și intervalul orar în care va avea loc petrecerea;
 • Stabilește meniul, decorul sălii și programul artistic;
 • Ia legătura cu fotograful, Dj-ul sau formația și ursitoarele;
 • Fă-ți o listă de cumpărături pentru slujba de botez și pentru masa festivă dacă vrei să organizezi o mică petrecere acasă;
 • Lucrurile care nu trebuie să lipsească de la botez trebuie cumpărate din timp: trusoul, hainele de botez, lumânarea și cruciulițele;
 • Trimite invitațiile cu cel puțin o lună înainte pentru ca oamenii să aibă timp să se pregătească pentru eveniment;
 • Fă-ți programare la salonul de înfrumusețare pentru machiaj și coafură;
 • Contactează invitații pentru a le cere confirmarea că vor participa la botez;
 • Pregătește actele necesare pentru botezul copilului;
 • Cu câteva zile înainte de botez contactează preotul și stabiliți împreună ultimele detalii.

Este foarte important să respecți această listă dacă vrei să organizezi un botez reușit în străinătate.

botez ortodox lista nasiCe cumpără părinții pentru botezul copilului?

Potrivit tradițiilor din România, părinții care urmează să-și boteze copilul trebuie să cumpere următoarele articole:

Haine pentru botez

Părinții trebuie să cumpere un rând de haine cu care-l vor îmbrăca pe bebeluș înainte de a-l aduce la biserică. Majoritatea părinților aleg să cumpere haine în nuanțe de albastru pentru băieței și haine în nuanțe de roz pentru fetițe, dar nu este obligatoriu ca toată lumea să facă la fel.

Poți găsi în magazinele online o gamă diversă de costume, rochițe, încălțăminte și pălării create special pentru botezul copilului. Nașii trebuie să cumpere și ei un set de haine, lumânarea și trusoul de botez care include mai multe obiecte.

Cutia pentru prima șuviță

În timpul ceremoniei de botez, copilului i se vor tăia câteva șuvițe din păr. Aceste șuvițe sunt oferite tribut bisericii, însă părinții îl pot ruga pe preot să mai taie o șuviță în plus pe care să le-o ofere lor și să o păstreze ca amintire. Șuvița de păr poate fi păstrată într-o cutie specială, cu un design deosebit.

Bomboane sau fursecuri

După ce se încheie slujba de botez, mama trebuie să-i servească pe cei care au participat la ceremonia religioasă cu bomboane sau fursecuri.

Invitații 

Există diferite modele de invitații pentru botez, așa că alege-l pe cel care ți se pare cel mai potrivit. Alege modelul preferat și asortează-l cu cardurile de masă pentru ca totul să fie perfect.

botez ortodox organizare in strainatateCarduri de masă

La fiecare masă trebuie să existe carduri cu numele fiecărui invitat. Astfel, cei care vor participa la eveniment vor ști unde să se așeze. Cardurile de masă pot fi folosite și ca plicuri de bani.

Mărturii

Obiceiul de a dărui mărturii la botez este preluat din străinătate. Cel mai probabil vei dori să oferi și tu mărturii celor prezenți la eveniment, mai ales că locuiești peste hotare. Ar fi bine să cumperi câteva în plus, pe care să le oferi celor care nu se vor putea prezenta la petrecerea de botez. De obicei, românii aleg să ofere drept mărturii borcane cu miere, mini biberoane cu bomboane sau rame foto cu poza bebelușului.

Cutie pentru dar

În toate colțurile lumii se obișnuiește ca plicurile pentru bani să fie introduse într-o cutie de dar frumos decorată. Fie că locuiești în România, fie că locuiești în străinătate, această cutie pentru dar nu trebuie să lipsească de la botezul copilului tău. După ce petrecerea de botez se încheie, poți folosi cutia pentru a depozita în ea diferite obiecte, de la caietul de impresii până la jucării.

Caiet de impresii

Deși caietul de impresii este opțional la o petrecere de botez, tot mai mulți părinți aleg să cumpere unul pentru primul mare eveniment din viața copilului lor. În acest caiet, invitații își vor nota impresiile despre petrecerea la care au participat, gândurile și urările pentru micuțul botezat.

botez ortodox sfaturi nasiCădiță pentru scăldat, un set de prosoape și un săpun pentru băița de a doua zi

Potrivit tradiției românești, în apa în care este scăldat pruncul a doua zi se pot pune diferite articole precum bijuterii, monede de argint, petale de flori, busuioc, lapte, pene și alte produse despre care se spune că aduc belșug, sănătate și noroc în viața pruncului.

Mama trebuie să-i ofere nașei un prosop și un săpun, iar un alt prosop trebuie să i-l ofere moașei copilului.

Cadou pentru nași

Deși nu este obligatoriu, unii părinți doresc să le ofere un cadou simbolic nașilor, drept mulțumire că au acceptat să fie părinții spirituali ai pruncului lor. De obicei acest cadou constă într-un tablou sau un articol personalizat cu numele lor.

Ce trebuie să cumpere nașii copilului la un botez ortodox?

Potrivit tradiției românești, nașii pruncului trebuie să achiziționeze următoarele articole pentru botez:

Trusoul de botez

Nașa poate alege între a cumpăra un trusou complet de botez sau a achiziționa fiecare articol din trusou separat. Trusoul de botez trebuie să conțină pânza de mir, fașa, sticluța pentru mir, un prosop mare pentru bebeluș și un prosop mic pentru preot, un săpun. Nașa poate cumpăra și o cutie pentru trusou personalizat cu numele copilului. Această cutie poate fi păstrată mult timp după botez.

Haine de botez

botez ortodox lista cumparaturiCopilul trebuie să fie îmbrăcat după botez în hăinuțe noi, cumpărate de nașă. Nașa se poate consulta cu mama copilului înainte de a achiziționa hainuțele, pentru a fi sigură că alege o ținută pe placul amândurora. Este foarte important ca hainele să fie confecționate din materiale de calitate care nu irită pielea sensibilă a bebelușului.

Lumânarea de botez

Fără lumânarea de botez, ceremonia religioasă nu poate avea loc. Poți opta pentru o lumânare simplă, sau una decorată cu tull, petale de flori, fundițe sau jucării din pluș. Lumânarea de botez reprezintă lumina pe care copilul o primește în suflet atunci când este botezat. Această lumină îl va călăuzi toată viața.

Cruciulițe pentru invitați

Fiecare persoană care participă la ceremonia religioasă trebuie să poarte în piept o cruciuliță. Cruciulițele sunt cumpărate de către nașă și tot ea este cea care le și agață în pieptul invitaților. Fiecare cruciuliță este legată cu o fundiță care, de cele mai multe, ori are aceeași culoarea ca lumânarea de botez. Cruciulițele de botez sunt talismane care îi apară pe cei care le poartă de spiritele rele.

Indiferent de locul în care te afli poți organiza oricând un botez care să-ți amintească de țara ta natală. Ține cont de sfaturile noastre, cumpără toate lucrurile necesare și sărbătorește împreună cu cei dragi botezul copilului tău.