Botez in stil romanesc sfaturi utile
Botez / Creștinare

Articole cu motive tradiționale pentru un botez în stil românesc

Ai devenit mămică de curând și vrei să-i organizeze copilului tău un botez de poveste în stil românesc? Alege articole cu motive tradiționale și arată-le tuturor că îți iubești țara și portul românesc.

Cei mai mulți părinți care aleg să sărbătorească botezul pruncului în dulcele stil românesc, sunt plecați în străinătate. Aceștia vor să le arate străinilor că nu au uitat de unde au plecat. De asemenea, vor să se mândrească cu straiele populare românești.

Dacă te gândești să organizezi un botez cu tematică pur românească, urmează sfaturile noastre.

Lucruri necesare pentru un botez cu tematică românească

Haine pentru botez cu motive tradiționale

Dacă vrei ca toată lumea să fie încântată de felul în care este îmbrăcat micuțul botezat, alege un costum cu motive tradiționale.

Asigură-te însă că pantalonii, cămașa și celelalte articole sunt confecționate din materiale de calitate. Dacă articolele de îmbrăcăminte sunt create din materiale slab calitative pot irita pielea sensibilă a bebelușului. În cazul în care copilul botezat este o fetiță, aceasta poate fi îmbrăcată într-o rochie cu motive tradiționale, confortabil.

De asemenea, copiii pot purta opinci în picioare și un brâu tricolor. Cu siguranță toți copiii îmbrăcați în straie populare vor atrage atenția celor din jur.

vBotez in stil romanesc haine cu motive traditionaleAccesoriu deosebit cu motive tradiționale

După ce alegi hainele pentru micuțul ce urmează a fi botezat, alege și un papion șic cu motive tradiționale. De asemenea, papionul poate fi personalizat cu numele copilului sau cu inițialele și data de naștere a acestuia. Papioanele sunt la modă și pot fi purtate inclusiv de fetițe, dar și de adulți.

În plus, un papion cu motive tradiționale nu se demodează în timp și poate fi purtat și la alte ocazii. Păstrează-l într-un loc sigur!

Trusou în stil românesc

Trusoul de botez este format din sticluță pentru mir, fașă, crasmă, 2 prosoape, unul pentru preot și unul pentru bebeluș și săpun. Un trusou complet conține toate aceste obiecte necesare în timpul slujbei de botez. Alege un trusou cu motive tradiționale, care se asortează perfect cu ținuta bebelușului.

Verifică și calitatea materialelor din care sunt confecționate fașa, crasma și prosopul pentru bebeluș. Acestea trebuie să fie plăcute la atingere și să nu irite pielea sensibilă a copilului.

Cruciulițe de botez cu fundiță din panglică tricoloră

Fiecare persoană care va participa la botezul copilului va primi o cruciuliță. Alege cruciulițe cu fundiță din panglică tricoloră pentru ca toți cei prezenți la marele eveniment să poarte în piept tricolorul țării în cinstea copilului.

Botez in stil romanesc articole necesareCum să organizezi în străinătate în botez în stil românesc?

Cu toții ne dorim o viață mai bună, iar la un moment dat, împinși de nevoi, unii decid să plece în străinătate. Prin țări străine, românii își fac familii, se căsătoresc și dau naștere unor copii. Probabil unii dintre acești copii vor veni în țara natală a părinților doar o dată pe an.

Pentru că le este dor de țara în care s-au născut, unii români din străinătate aleg să organizeze botezul copiilor or în stil românesc. Oricine poate organiza peste hotare un botez tradițional românesc. Iată ce trebuie să faci dacă îți dorești pentru bebelușul tău un botez care să-i ducă pe toți cu gândul la România.

Programează data botezului

În primul rând trebuie să mergi la o biserică românească în care preoții oficiază slujbe respectând tradițiile noastre. În multe țări din întreaga lume există biserici românești, deci ai mare șanse să găsești una. Stabilește împreună cu preotul data la care va avea loc botezul și roagă-l pe acesta să-ți spună ce lucruri trebuie să pregătești pentru botez.

După ce ai ai programat data, sfătuiește-te cu nașii copilului și alegeți împreună un local pentru petrecerea de botez. În funcție de posibilități și de numărul de invitați, puteți face botezul fie acasă, fie la restaurant.

Botez in stil romanesc trusou cu motive traditionaleDacă nașii nu sunt români, nu te îngrijora, de obicei, străinii sunt încântați să învețe lucruri noi ce țin de tradițiile altor popoare.

Fă o listă cu lucrurile pe care trebuie să le cumpere nașii

Deoarece devin părinți spirituali ai pruncului pe care îl botează, nașii trebuie să-i cumpere acestuia o serie de lucruri. De obicei nașii sunt cei care achiziționează trusoul de botez, lumânarea și un set complet de haine. În magazinele online care livrează și în străinătate pot găsi toate cele necesare.

Alege să le oferi invitaților la petrecerea de botez mărturii care să amintească de România

Dacă vrei ca totul să fie tradițional, alege să le oferi invitaților drept mărturie un borcan de miere legat cu o panglică cu steagul românesc sau un săculeț cu bomboane colorate în cele 3 culori ale steagului nostru. De asemenea, poți pune pe fiecare masă din local un buchet de floarea soarelui sau spice de grâu.

Idei de cadouri pentru botez

Majoritatea oamenilor care participă la un botez preferă să ofere părinților un plic cu bani, însă sunt și unii care simt nevoia să-i ofere bebelușului un cadou de care să se bucure toată viața.

mituri despre botez top mituriNu este deloc ușor să alegi un cadou potrivit pentru un astfel de eveniment, de aceea trebuie să te informezi înainte de a cumpăra un dar pentru botezul unui copil. Bijuteriile par a fi cele mai inspirate cadouri, deoarece copilul le poate păstra toată viața.

Conform tradiției, dacă copilul botezat este fetiță, nașii trebuie să-i cumpere o pereche de cercei, așadar ar trebui să-ți îndrepți atenția spre alte bijuterii. Poți achiziționa o brățară, un lanțișor sau un pandantiv frumos.

Un alt cadou inspirat și util ar putea fi un album în care părinții să pună pozele din primul de viață al bebelușului. Cu siguranță părinții vor păstra acest cadou, iar peste ani, copilul îl va răsfoi.

Cei care vor să ofere doar un cadou simbolic pot opta pentru o felicitare, hăinuțe, aparate electrocasnice necesare la prepararea hranei copilului sau o jucărie. Cu siguranță părinții se vor bucura de fiecare cadou primit pentru că un copil are nevoie de multe lucruri.

Dacă alegi să-i faci cadou unui copil haine, asigură-te că le cumperi pe cele confecționate din materiale de calitate. Materialele de calitate nu-i irită pielea și sunt plăcute la atingere. Hăinuțele din bumbac organic sunt cele mai bune pentru bebeluși.

Mituri despre botez

Prin botez, copilul este iertat de păcatul strămoșesc și este primit în Biserica Domnului. Părinții care urmează să-și boteze copilul sigur au auzit de la prieteni, bunici și alte rude o mulțime de mituri despre botez pe care, unii dintre ei, le consideră adevărate.

Botez in stil romanesc - sfaturi organizareMitul ursitoarelor

În ultimul timp, tot mai mulți părinți cheamă la petrecerea de botez a copilului lor ursitoare care să-i ureze noroc și fericire pruncului. Ursitoarele care participă la botez sunt fete tinere îmbrăcate în rochii frumoase care fac o scenetă ce încântă publicul.

Însă, cu ani în urmă, se credea că ursitoarele sunt ființe cu puteri supranaturale ce intră în camera bebelușului în maximum 7 zile de la naștere și-i prevestesc acestuia viața.

Copilul nu trebuie scos din casă până la botez

Un alt mit spune că bebelușul nu trebuie să fie scos afară până când nu este botezat. Dacă iese din casă, nou-născutul poate să fie atins de spiritele rece pentru nu se află sub protecție divină până la botez. Totuși, părinții trebuie să știe că acesta este doar un mit.

Busuioc și bani în apa din cristelniță

Conform tradiției populare dacă nașii pun bani și busuioc în cristelnița în care este botezat pruncul, acesta va fi sănătos și norocos. Însă, în învățăturile bisericești nu se menționează acest lucru, ceea ce înseamnă că este doar un mit vechi.

Botez traditional baita de a doua ziBăița de a doua zi 

Cu toții știm că a doua zi după botez, nasa trebuie să scalde pruncul sau să-l „scoată din mir”. Cu toate acestea, băița de a doua zi nu este obligatorie. Părinții și nașii sunt liberi să aleagă dacă vor sau nu să respecte acest obicei. Unii chiar amână băița peste câteva zile dacă nașii nu pot veni a doua zi, iar alții preferă să nu o facă deloc.