rochite-botez-teo-bebe
Botez / Creștinare

Cum îmbrăcăm copilul la botez? Ținută tradițională vs ținută modernă

Odată ce copilul este botezat, acestuia i se șterge păcatul strămoșesc și i se deschid porțile bisericii Domnului. Copilul face primul pas pe drumul creștinătății. In aceasta zi importanta, bebelusul trebuie sa poarta un costum special.

Părinții care vor să păstreze tradiția, aleg sa imbrace copilul la botez în costume sau rochii albe. Deși aceasta tinuta este una simpla, este foarte elegantă și simbolizeaza puritatea sufletului. Rochitele si costumasele pot fi accesorizate cu palarii, bentite, botosei, saluri etc.

Pentru că vor ca micuțul lor sa poarte haine cat mai comode în ziua botezului, părinții și nașii încearcă sa imbrace copilul în diferite hainute. Acesta este și motivul pentru care au apărut noi tendinte in tinutele pentru botez. Acum, copilul la botez poate fi imbracat in salopeta sau rochii scurte.

Pe vremuri, rochitele pe care le purtau fetitele la botez, trebuia sa fie cat mai lungi, astfel incat sa acopere picioarele copilului.

Cand aleg hainele de botez, parintii si nasii tin cont si de pretul acestora. Pe site-ul tebebe.ro sunt disponibile o multime de ținute de botez la prețuri accesibile. Materialul din care sunt confecționate acestea, este unul calitativ, și nu irita pielea bebelusului.

Purtand o tinuta confortabila, copilul are mai puține șanse sa planga în timpul botezului. Hainele nu trebuie sa stea fixe pe copil, ci trebuie să-i ofere acestuia libertate de mișcare. Cumparand hainutele de pe teobebe.ro, părinții pot îmbina noutatea cu traditionalul. Din acest magazin online, se pot achizitiona rochite si costume populare, rochite de printesa, costume de marinar, print etc.


În ultimul timp au început sa apară o mulțime de ținute noi pentru botez. Pentru ca mulți părinții vor ca micuțul lor sa fie la moda, aleg sa-l imbrace pe acesta intr-un tinuta sofisticata. La botez, copilul trebuie sa primeasca doua seturi de haine, unul de la părinți și unul de la nași.

Prin urmare, nasii trebuie sa se sfatuiasca cu părinții, pentru a cumpara hainutele perfecte pentru acest eveniment atat de important. Unii părinți își doresc ca micuțul lor sa fie imbracat in culori vii, nu neapărat în alb. Majoritatea părinților, aleg ca fetita lor ca fie imbracata la botez într-o rochiță roz (vezi aici modelele noastre de rochite roz pentru fetite).

Rochițe de botez pe teobebe.ro. Calitate la prețuri accesibile

Este o adevărată provocare sa alegi o rochita perfectă pentru botezul fetitei sau finutei tale. Pentru că botezul este un eveniment foarte important, atat pentru copil, cat si pentru familia lui, evenimentul trebuie să iasă perfect.

Prin urmare, copilul trebuie sa fie îmbrăcat foarte frumos. O fetita imbracata intr-o rochita superba va fi în centrul atenției. De asemenea, ar fi bine ca rochita sa se asorteze cu tematica evenimentului.

Fiecare copil merită să îmbrace o ținută de vis la un eveniment atat de important. Pe teobebe.ro sunt o multime de hainute confectionate din materiale de calitate, care nu irita pielea bebelusului. Acestea sunt realizate cu atenție de oameni talentati. În acest magazin online părinții pot găsi hainute și pentru alte ocazii, nu doar pentru botez.

De ce ar trebui sa cumperi o rochita de botez de pe teobebe.ro?

Atunci cand o companie oferă calitate la un preț accesibil, ajunge sa fie cunoscută de multă lume. Oamenii își doresc ca micutii lor sa poarte hainute din materiale calitative, prietenoase cu pielea lor sensibila. Din păcate, nu toată lumea își permite sa cheltuiască sume mari de bani pe tinuta copilului.

În acest magazin online, hainele au prețuri accesibile. Clientii sunt multumiti de raportul dintre pret si calitate. In plus, modelele sunt foarte variate. Este foarte important ca un magazin sa pună la dispoziția clientului mai multe modele, de la modele simple, la modele elegante.

Ce trebuie sa mai cumperi pentru botezul copilului?

Pentru botezul copilului sunt necesare mai multe lucruri. Majoritatea dintre ele, sunt achizitionate, de regula, de către nași. Ei sunt cei care trebuie sa cumpere un set de hainute, trusoul pentru botez și lumanarea.

Articole obligatorii la botez – ce nu trebuie să lipsească de la slujba de creștinare a copilului?

Părinții trebuie sa cumpere și ei un set de hainute. Copilul este adus la biserica în hainutele cumparate de parinti, insa după ce este botezat, este imbracat in hainutele cumparate de nasi. Copilul nu trebuie dezbracat de haine inainte de apusul soarelui. Prin urmare, hainutele trebuie sa fie cat mai confortabile.

Părinții trebuie sa cumpere bomboane si prajituri cu care sa serveasca oamenii care participa la ceremonia de botez din biserica. Nasii, în schimb, trebuie sa cumpere cruciulitele care se pun in pieptul invitatilor. Aceștia vor purta cruciulitele cu mare mandrie, ca pe un talisman ce-i apara de rău.

La biserica, ar fi bine ca nasa sa aibă pregatita si o cutiuta pentru suvita de par. În aceasta cutie se pune prima suvita tăiată de preot din parul bebelusului. Depozitata corect, suvita se va păstra mult timp.

De asemenea, nasii trebuie sa se asigure ca trusoul cumparat de ei este complet. Un trusou complet contine doua prosoape, unul pentru preot și unul pentru bebelus, o fasa, o panza de mir, o sticluta de mir și un săpun. Toate aceste lucruri sunt necesare pentru slujba de botez.

De ce ai nevoie pentru o petrecere de botez reusita?

Pentru ca petrecerea de botez sa fie reușita, părinții trebuie sa se asigure ca pun totul la punct. Dacă de lucrurile necesare la ceremonia de botez ce are loc în biserica, se ocupă, în mare parte, nasii, cand vine vorba de organizarea petrecerii, responsabilitatea cade pe umerii părinților.

Iată de ce ai nevoie pentru a organiza un botez reușit:

  • Invitatii – Alege cu grija modelul invitațiilor, deoarece acestea vor ajunge în mâinile tuturor celor care vor participa la petrecerea de botez a copilului tău. La moda sunt acum invitațiile care au imprimate pe ele fotografia copilului. Desigur, nu trebuie neapărat sa alegi acest tip de invitații. Sunt o mulțime de modele frumoase. Alege modelul care ti se pare cel mai potrivit pentru petrecerea pe care o vei da în cinstea copilului tău. Fii atent și la textul de pe invitatie. Acesta trebuie sa fie formulat corect și trebuie sa conțină toate detaliile importante, precum ora la care începe petrecerea și locația.
  • Cutia pentru dar – Cutia pentru dar este nelipsita de la petrecerea de botez. În ea, părinții pun plicurile cu bani pe care le primește copilul lor de la invitații prezenți la petrecere. După ce scot plicurile, părinții pot folosi cutia pentru a depozita diferite lucruri ale copilului. Pot pune în ea fotografii și alte amintiri prețioase.
  • Caietul de impresii – De curand, părinții au început sa cumpere pentru botezul copilului și un caiet de impresii. În acest caiet, invitații scriu urările lor pentru copil și, de asemenea, își împărtășesc opinia cu privire la evenimentul la care tocmai au participat. Asigura-te ca majoritatea invitațiilor se vor simți minunat la primul eveniment important din viața copilului tău.
  • Marturii – Fiecare persoana care va participa la petrecerea de botez, va primi o mărturie în semn de recunostinta. Mărturiile pot fi sub forma de brelocuri, fotografii magnetice, saculeti cu bomboane, borcanele cu miere de albine etc. De obicei, mărturiile sunt personalizate cu numele copilului și data la care are loc evenimentul. Tot părinții trebuie sa se ocupe și de închirierea locației la care va avea loc petrecerea de botez. De asemenea, trebuie sa aleaga meniul, muzica și fotograful.

Mama trebuie sa aibă grija și de aspectul sau. Ar fi bine să-și facă o programare la machiaj si coafor pentru a se asigura ca arată minunat în ziua botezului. În plus, va trebui să-și aleagă și o ținută frumoasă. Unele mamici aleg să-și asorteze ținuta cu cea a fetitei lor.

Cum te pregatesti pentru baita de a doua zi?

După ce slujba și petrecerea de botez se încheie, poți dormi linistita. A doua zi însă, trebuie sa te pregatesti pentru baita de a doua zi a copilului. La acest eveniment participa doar părinții, nasii si cateva rude și prieteni apropiati.

Trebuie cumparate cateva lucruri necesare baitei de a doua zi. Copilul trebuie sa fie pus într-o cadita ovala, care sa nu fie foarte adanca. Părinții trebuie sa cumpere o cadita potrivită pentru imbaierea copilului.

De asemenea, tot părinții trebuie sa cumpere si doua prosoape, unul pentru nasa și unul pentru moasa. Desigur, mai pot fi cumparate și alte lucruri, precum jucării sau alte obiecte ce pot fi puse in apa, precum petale de trandafiri, orez, banut de argint, verigheta sfintita, miere de albine sau zahăr etc.

Ce trebuie sa mai cumpere nasii pentru botez?

Persoanele care au fost alese de părinți sa le boteze copilul, trebuie să își asume o mare responsabilitate. Nasii devin părinții spirituali ai copilului, deci trebuie să-l sprijine si sa-l invete sa se fereasca de obstacole. Trebuie sa se implice în viața lui.

Pentru început însă, trebuie sa cumpere cateva lucruri necesare pentru desfășurarea ceremoniei de botez. Iată care sunt acestea:

  • Lumanarealumanarea de botez se aprinde în timpul slujbei de botez și la baita de a doua zi. De asemenea, lumanarea poate fi aprinsa de fiecare data cand copilul se îmbolnăvește sau își sărbătorește ziua de naștere. Lumanarea este aprinsa de preot in timpul slujbei și este ținută în mână de unul dintre nași. Exista o mulțime de modele diferite de lumanari, de la lumanari simple, la lumanari sculptate.
  • Panza de mir – cunoscută și sub denumirea de crasma. Aceasta este, de fapt, o panza de culoare alba, nefinisata. Conform traditiei populare, panza de mir trebuie sa aiba 2 metri. Cand este scos din cristelnita, copilul este infasat de către nasa în aceasta panza. Materialul folosit la confectionarea panzei de mir trebuie sa fie unul de calitate, pentru a nu irita pielea bebelusului.
  • Fasa – aceasta fasa se va folosi tot la infasarea bebelusului. Se spune ca fasa trebuie sa aiba 1 metru lungime, pentru că, dacă este prea lungă copilul se va căsători prea târziu, iar dacă este prea scurta, copilul se va căsători prea devreme.
  • Sticluta de mir – în aceasta sticluta, se pune ulei de măsline. Preotul va sfinți uleiul si-l va transforma în mir. Cu acest mir, preotul va unge copilul pe frunte și la incheieturi. Și la baita de a doua zi se va folosi mirul. Nasa îl va unge pe bebelus cu mir pentru ca acesta sa fie sănătos și ferit de boli.
  • Prosop pentru bebelus – cu acest prosop, copilul va fi șters după ce va fi scos din cristelnita. Ar fi bine ca prosopul sa fie confecționat dintr-un material de calitate, pentru a absorbi rapid umezeala și a nu irita pielea copilului.
  • Prosop pentru preot și săpun – înainte de a lua copilul în brațe, preotul se va spăla pe mâini cu săpunul oferit de nasa, apoi se va șterge cu prosopul. Și după ce va scufunda copilul in cristelnita, preotul se va șterge cu acest prosop.

Aceste lucruri sunt obligatorii pentru ceremonia de botez. Însă, mai exista și alte obiecte pe care nasii le pot cumpara pentru botezul finutului lor. Acestea sunt:

  • Cutiuta pentru prima suvita
  • O bijuterie din aur (cercei, lantisor, bratara)
  • O iconita
  • O sticlă de vin rosu

Nasii trebuie sa participe și la baita de a doua zi. De fapt, nasa este cea care spală copilul, în timp ce nasul tine lumanarea de botez aprinsa.

Ce se pune în apa din cadita?

În apa în care se spală copilul a doua zi, se pun următoarele lucruri:

  • Petale de trandafiri și frunze de mentă
  • Banut din aur
  • Puțin zahăr sau miere de albine
  • O verigheta sfintita, Apa sfintita
  • Ardei iute
  • Lapte, Sare, Orez
  • Fasa de la botez

După ce spală copilul, nasa trebuie sa-l unga cu mir. Se spune ca acolo unde nasa unge copilul cu mir, boala nu poate intra.

După ce se încheie ceremonia de botez și până a doua zi, la baita, copilul nu trebuie sa fie sarutat de nimeni. De asemenea, conform credinței populare, copilul nu trebuie strigat pe nume în acest interval de timp, pentru ca altfel “i se ia mirul”.

Dupa ce este spalat si miruit, copilul este imbracat in haine noi. Apa folosita la spalarea copilului trebuie aruncata la rădăcina unui copac. De asemenea, fasa trebuie agata de oglinda si lasata acolo pana se usuca.

Responsabilitatea nașilor nu se încheie aici. Aceștia trebuie sa-si faca datoria de părinți spirituali și să-și îndrume finul pe drumul cel bun. Nasii trebuie sa fereasca copilul de obstacole și să-i fie sprijin. Relatia dintre nasi si fin trebuie sa fie una stransa.