botez de gemeni sfaturi
Botez / Creștinare

Cum organizezi un botez de gemeni? Sfaturi pentru părinți și nași

Părinții care au gemeni trebuie să fie foarte fericiți! Odată ce mama a născut și și-a adus copiii acasă, trebuie să învețe să facă față noilor provocări care o așteaptă. Tatăl va fi alături de ea și o va ajuta în creșterea copiilor. Până să crească mari, copiii trebuie botezați. Așadar, părinții trebuie să se pregătească pentru un botez de gemeni.

Preoții recomandă ca pruncii să primească Taina Sfântului Botez când împlinesc 40 de zile. De obicei, părinții aleg să-și boteze copiii când aceștia au între 2 și 4 luni.

Probabil părinții de gemeni sunt de două ori mai fericiți decât cei care au un singur copil. Se spune că gemenii au o legătură foarte strânsă și pot comunica telepatic. Din păcate, studiile nu au reușit să demonstreze că există telepatie între frații gemeni, însă se poate vedea de la distanță că aceștia seamănă foarte bine. De asemenea, de cele mai multe ori, gemenii se înțeleg foarte bine.

După ce mama a născut, părinții încep să se gândească la botezul copiilor. Aceștia trebuie să pună la punct toate detaliile pentru slujba și petrecerea de botez a bebelușilor.

Gemenii pot avea aceeași nași?

Părinții au posibilitatea de a alege dacă ambii copii să aibă aceeași nași sau să aibă nași diferiți. Aceștia trebuie să decidă câte perechi de nași vor avea copiii lor. Pentru ambii copii se va face o singură slujbă de botez, indiferent dacă aceștia vor avea sau nu aceeași nași.

Află care este ziua perfectă pentru botezul copilului și ce trebuie să faci pentru a organiza o petrecere de botez reușită.

Dacă bebelușii vor avea aceeași nași, aceștia trebuie să cumpere câte un rând de hăinuțe pentru fiecare copil. De asemenea, trebuie să achiziționeze două trusouri și două lumânări de botez. Nașii vor oferi invitaților care participă la slujba de botez câte o cruciuliță, pe care aceștia o vor păstra pentru a-și aminti de botezul gemenilor.

botez de gemeni sfaturi pentru parintiBotez de gemeni-lucruri necesare

Atât părinții, cât și nașii trebuie să se pregătească din timp pentru botez și să cumpere toate lucrurile necesare. Ar fi bine ca nașii să opteze pentru lumânări rezistente care să nu sufere modificări în timpul transportului. Chiar dacă ambii copii au același gen, ar fi bine ca lumânările să fie diferite. Nașii pot opta, de asemenea, pentru lumânări de botez, personalizate cu numele copiilor.

Spre deosebire de lumânările decorate cu flori naturale, lumânările decorate cu materiale textile sunt mai rezistente. În plus, acestea pot fi asortate cu alte obiecte necesare pentru botezul copilului.

Atât părinții cât și nașii trebuie să cumpere câte un set de hainuțe pentru fiecare copil. Copilul este adus la biserică în hainele cumpărate de părinți și este dus acasă, după botez, în hainele cumpărate de nași.

Există diferite modele de costumașe pentru botez. Unele pot fi personalizate cu numele fiecărui copil. În magazinele specializate în articole pentru botez, poți găsi o gamă variată de haine pentru copii. Atât părinții, cât și nașii trebuie să aleagă haine confortabile, confecționate din materiale de calitate care nu irită pielea micuților.

Trusourile pentru botez conțin o sticluță de mir, o pânză, o fașă, un prosop pentru preot și unul pentru bebeluș și un săpun. Fiecare copil are nevoie de propriul lui trusou.

Ce reprezintă fiecare element din trusoul bebelușului?

Trusoul bebelușului este nelipsit de la botez, deoarece conține lucruri necesare în timpul slujbei de încreștinare a copilului. Pânza de mir este folosită la înfășurarea copilului după ce acesta este scufundat în cristelniță. Unii nași aleg o pânză de mir brodată cu numele copilului sau inițialele acestuia.

În sticluța cu mir se pune mirul de la botez, și se folosește apoi la ungerea pruncului pe frunte, piept și la încheieturi. Fașa din trusou este, de obicei, fi albă, albastră sau roz și trebuie să aibă o dimensiune de aproximativ 1 metru. Conform credinței populare, dacă fașa este prea scurtă, copilul se va căsători prea devreme, iar dacă este prea lungă, acesta se va căsători prea târziu.

botez de gemeni lucruri necesareÎnainte de a lua copilul în brațe, preotul trebuie să se spele pe mâini cu săpun și apoi să se șteargă cu prosopul, de aceea aceste două lucruri sunt nelipsite din trusou. Prosopul pentru bebeluș este folosit la ștergerea copilului după scufundarea în cristelniță.

Articole necesare pentru petrecerea de botez

Părinții trebuie să organizeze și o petrecere pentru a sărbători alături de rude, nași și prieteni, botezul gemenilor lor. Ar fi bine ca aceștia să stabilească împreună cu nașii data la care va avea loc botezul și petrecerea.

Pentru petrecerea de botez, părinții trebuie să rezerve din timp o sală. De asemenea, trebuie să aleagă un DJ sau o formație care să întrețină atmosfera și un fotograf. Părinții care își doresc un botez reușit, de care să-și amintească toată viața, trebuie să se ocupe și de decorul sălii, dar și de alte lucruri, precum invitațiile și mărturiile.

Invitațiile trebuie oferite persoanelor care vor participa la petrecere. Părinții trebuie să aleagă un model cât mai plăcut pe care să scrie, printre altele, numele restaurantului, numele bisericii și data la care va avea loc petrecerea și slujba de botez.

Invitațiile trebuie oferite cu cel puțin o lună înainte. Astfel, invitații vor avea suficient timp să se pregătească pentru evenimentul la care vor participa.

botez de gemeni perechi nașiMărturiile sunt și ele foarte importante, deoarece le amintesc celor care au participat la botezul gemenilor de frumosul eveniment.  De obicei, mărturiile sunt puse pe masă, iar invitații le iau acasă atunci când pleacă. Unii părinți aleg să ofere drept mărturii, o ramă cu o poză gemenilor, un borcan cu miere de albine sau un alt obiect mic cu valoare simbolică.

Ce trebuie să facă părinții de gemeni pentru a-și ușura viața?

După ce și-au botezat copiii și au petrecut alături de cei dragi, părinții de gemeni trebuie să învețe să-și facă viața mai ușoară. Iată ce ar trebui să facă părinții pentru a le fi mai ușor să-și crească pruncii:

Părinții trebuie să le facă copiilor același program

Majoritatea părinților se sperie când află că vor avea gemeni, pentru că se gândesc cu groază la nopțile nedormite de care vor avea parte în primii ani de viață ai copiilor. Pentru a se putea odihni mai bine noaptea, părinții ar trebui să le facă copiilor același program. Astfel, dacă unul mănâncă în timp ce altul doarme, cel din urmă ar trebui trezit și invitat la masă. În timp, alții se vor obișnui să doarmă și să mănânce la aceleași ore.

Mama îi poate alăpta pe amândoi în același timp. Chiar dacă la început va fi dificil, după câteva zile sau săptămâni, va deveni o obișnuință.

Părinții nu trebuie să cumpere mai multe lucruri de același fel

Chiar dacă au gemeni, părinții nu trebuie să cumpere câte două pătuțuri, două cărucioare sau două jucării la fel. Aceștia pot opta pentru un pătuț mai mare, deoarece copiii vor dormi foarte bine unul lângă altul. Abia când copiii vor mai crește, vor putea fi mutați în paturi separate.

copii mici sfaturi parintiDe asemenea, părinții nu trebuie să cumpere două cărucioare, ci pot opta pentru unul conceput special pentru gemeni. Însă părinții trebuie să achiziționeze pentru cei mici două scaune de masă și două de mașină.

Părinții trebuie să-i ajute pe copii să formeze o legătură strânsă și specială

Se spune că gemenii simt când unul dintre ei trece printr-un moment dificil. Gemenii care au o relație strânsă, comunică foarte des chiar și atunci când cresc și se mută separat. Părinții sunt cei care trebuie să-i învețe pe copii să fie uniți și să se ajute unul pe altul.

Astfel, gemenii vor trece prin toate împreună și nu se vor da niciodată bătuți. Chiar dacă vor face și mici prostioare, părinții îi vor ierta și vor fi alături de ei toată viața.

Chiar dacă li se pare dificil la început să se descurce cu doi copii mici, părinții de gemeni ajung, la un moment dat, să se obișnuiască cu noul stil de viață.