atasamentul-copilului-de-parinti
Viața cu bebe

Atasamentul Copilului Fata de Parinti

Copilul mic intre 1 si 2 ani manifesta atasament fata de persoana care il ingrijeste. Aceasta relatie ii ofera increderea de care are nevoie pentru a explora lumea, dar si modele de comportament si moduri de a reactiona in diverse situatii. Dependent de parinti, copilul mic este foarte atent la modul in care acestia interactioneaza, cuvintele pe care acestia le spun. Inspre doi ani, parintii pot vedea in copilul lor franturi din ei, anumite cuvinte, expresii, atitudini.

Sfaturi pentru un comportament corespunzator fata de copilul tau

El imita ceea ce vede si primele modele pentru el sunt parintii sau persoanele in preajma carora traieste. Tot aproape de doi ani, se manifesta la unii copii si anxietatea de separare, teama de a se desparti de persoana care-l ingrijeste. Ii este greu sa se desparta de aceasta. Acum invata si ca este o persoana independenta de parinti, incepand sa aiba activitati de unul singur.

Manifesta iubire, calm, blandete

Atasamentul timpuriu are impact asupra relatiilor pe care copilul le va avea in viata sa si asupra capacitatilor sale intelectuale. Din acest motiv este foarte important sa va asigurati ca persoana care ingrijeste copilul este calma, blanda, iubitoare, care intelege atasamentul copilului pentru ea si actioneaza in consecinta.

Fii ferm

Este bine ca la fiecare despartire de copil, acesta sa fie pregatit cu ceva timp inainte. Sa fie asigurat ca mama pleaca si ca se va intoarce cu siguranta la el pentru a avea grija de el. Chiar daca plange copilul, mama nu trebuie sa renunte la planurile ei. In caz contrar este posibil ca plansul sa devina un mijloc de a manipula. Parintele va simti cel mai bine ce trebuie sa faca in functie de situatie. Copilul trebuie sa constientizeze ca mama sau bona sau educatoarea nu poate fi tot timpul langa el. Este o schimbare in viata lui pe care este bine sa invete s-o faca si pentru care trebuie mult calm, rabdare si fermitate din partea parintilor.

Spune adevarul

Nu se recomanda pacalirea copilului. Atunci cand trebuie sa plecati de acasa este mai bine sa-i spuneti adevarul. Pentru a construi o relatie de incredere trebuie sa spuneti adevarul, sa nu-l mintiti. Copilul invata sa se bazeze pe ceea ce-i spuneti, sa aiba incredere in dumneavoastra.

Pregateste-l din timp pentru schimbare

In situatia in care copilul este dus la cresa/gradinita este bine ca aceasta trecere sa se faca treptat. Mai intai sa fie pregatit verbal ca se va intampla in viata lui o schimbare si ce presupune aceasta schimbare, ca va fi dus la gradinita unde va sta cu alti copii si se va juca. Copilului i se vor prezinta avantajele acestei schimbari. Trebuie sa nu fie amenintat cu dusul la gradinita/cresa cand face cate o boacana, gen “O sa vezi tu ca la gradinita n-o sa mai stea nimeni dupa tine sa-ti faca aia si cealalta!.” Aceste amenintari pot avea efect imediat, copilul sa inceteze sa mai faca prostioara respectiva, dar pe termen lung consecintele sa fie negative: sa nu vrea sa fie in colectivitate. Mare grija la limbajul pe care-l folositi si ce transmiteti copiilor.

comportamentul-fata-de-un-copil-care-doreste-iubire-si-atasament

Manifesta afectiune si intelegere

Cei care au grija la aceasta varsta de copil trebuie sa le arate multa afectiune si intelegere, sa fie ca o mama pentru ei. Daca simte nevoia sa planga dupa mama lui, copilul trebuie lasat sa planga. La gradinita se poate face un “colt al plangerii”, un loc special in care copilul sa poata plange in liniste. Educatoarea il poate lua in brate, mangaia si usor sa-i spuna: “Linisteste-te! Mama va veni dupa tine sa te ia acasa”. Astfel, copilul se va simti mai atasat de persoana care il are in grija.

Gandeste-te ce mesaje ii transmiti copilului

Plansul unui copil este destul de greu de suportat pentru unii adulti si se incearca prin diverse mijloace sa fie oprit: prin afirmatii “Ce urat esti cand plangi!”, amenintari “Vine vrajitoarea sa te ia pe sus”, “Vine politia!” sau “vine cainele”. Ce se transmite copilului prin aceste mesaje: ca nu este bine sa plangi (de aceea sunt multi adulti care ajung sa nu mai poata plange; plansul inseamna eliberare, manifestarea durerii sau a bucuriei) sau poate sa provoace si alte frici fata de cele specifice varstei (copiii pot deveni mai anxiosi). Atunci cand spuneti ceva ganditi-va la ce anume vreti sa transmiteti, ce doriti sa inteleaga copilul.

Distrage-i atentia si “Linisteste-te”

Mangaierea si cuvantul “Linisteste-te” pot face minuni. La aceasta varsta distragerea atentiei este eficienta. Ii puteti redirectiona copilului atentia catre lucruri care stiti ca-i fac placere: carti, joaca cu alti copii, jocuri diverse, sunete, animale etc.