articole obligatorii botez ce cumpara mama
Botez / Creștinare

Articole obligatorii la botez – ce nu trebuie să lipsească de la slujba de creștinare a copilului?

De obicei, femeile sunt cele care se ocupă de organizarea evenimentelor importante. Foarte rar, bărbații se implică în alegerea hainelor sau a celorlalte articole obligatorii pentru botezul unui bebeluș. Femeile care se află pentru prima dată în postura de nașă sau mamă sunt, de regulă, foarte stresate.

Cu siguranță și-ar dori să le întindă cineva o mână de ajutor și să le răspundă la toate întrebările care le frământă. Dacă ești una dintre acele mămici care încă se întreabă ce articole sunt obligatorii pentru botezul copilului, vei afla răspunsul din rândurile de mai jos.

În ceea ce privește slujba de botez, există anumite lucruri care nu pot lipsi de la această ceremonie religioasă. În ceea ce privește petrecerea de la restaurant, lucrurile sunt mai simple. În afară de invitații și mărturii, nimic nu mai este obligatoriu. Cu toate acestea, unii părinți nici nu vor să audă de o petrecere fără Dj, formație sau fotograf.

La băița de a doua zi, mama trebuie să cumpere, neapărat, două prosoape. Celelalte articole sunt opționale, însă majoritatea femeilor moderne vor să marcheze acest eveniment important și cumpără mult mai multe lucruri.

Cum se pregătește mama pentru botezul copilului?

Mama trebuie să se pregătească sufletește pentru botezul copilului. Acest moment este încărcat de emoții, deci cu siguranță mamei îi va fi greu să se abțină să nu plângă. Chiar dacă mama nu participă activ la slujba de botez, trebuie să fie pregătită oricând să intervină în cazul în care pruncul este prea agitat sau plânge foarte tare.

articole obligatorii botez ce cumpara nasaDe asemenea, mama trebuie să cumpere anumite articole, obligatorii pentru ceremonia religioasă, precum:

Haine de botez

În hainele de botez cumpărate de mamă, pruncul este îmbrăcat înainte de a fi adus la biserică. Cu aceste haine copilul trece pragul bisericii. Majoritatea părinților preferă să-și îmbrace copiii când îi aduc la botez în haine de culoare roz sau albastru, în funcție de sexul bebelușului.

Când alege ținuta pentru botez, mama trebuie să țină cont și de sezonul în care are loc evenimentul. Dacă este prea frig, nu este suficient să îmbrace fetița doar într-o rochie, ci trebuie să-i pună și o jachetă deasupra.

Există o mulțime de costume drăguțe, unele mai serioase, altele mai haioase. Băieții pot purta un costum în stil marinăresc sau un costum simplu, cu papion și cămașă albă. De asemenea, pantofii trebuie să fie asortați cu costumul.

Când alege hainele de botez, mama trebuie să verifice calitatea materialelor din care sunt confecționate. Doar hainele confecționate din materiale de calitate sunt potrivite pentru copii, deoarece acestea nu le irită pielea sensibilă.

articole obligatorii cumparate de mamaCutia pentru prima șuviță

Mama trebuie să aibă pregătită o cutie pentru prima șuviță în timpul ceremoniei. Preotul va tăia o șuviță din părul copilului și i-o va dărui mamei, după ce taie șuvițele care se oferă tribut bisericii. Ar fi bine ca mama să aleagă o cutie creată dintr-un material rezistent, pentru că-și va dori să o păstreze mulți ani.

Când copilul va crește sigur se va bucura să descopere că mama lui a decis să păstreze șuvița pe care preotul i-a tăiat-o la botez.

De curând, părinții au început să se ocupe și de decorarea bisericii și a cristelniței în care este scufundat pruncul la botez. Acest lucru este opțional, însă unii consideră că este necesar ca biserica să fie aranjată special pentru acest eveniment atât de important.

Dacă dorești să-ți surprinzi invitații, pune pe scările bisericii un covor roșu, iar la intrare așază doi stâlpi îmbrăcați în tull. De asemenea, poți împodobi și cristelnița cu flori și lumânărele. Dacă vrei ca acest eveniment din viața micuțului tău să fie unul de excepție, alege să faci totul perfect.

Dacă ai un buget mai mic s-ar putea să treci cu vederea aceste aspecte, însă dacă vrei într-adevăr să te ocupi și de decorul bisericii, ai putea discuta cu nașii. Este foarte posibil ca ei să considere că este de datoria lor să plătească pentru aceste articole de decor.

Articole obligatorii pentru petrecerea de botez

Când vine vorba de petrecerea de la restaurant, mama trebuie să se concentreze pe lucrurile care sunt foarte importante, precum: invitațiile, mărturiile și cardurile de masă.

articole obligatorii botez lucruri necesareInvitații

Este obligatoriu ca mama să dea comandă de invitații și apoi să le trimită celor care ar trebui să participe la eveniment. Asta în cazul în care nu se organizează o petrecere restrânsă la care participă doar persoanele foarte apropiate. În cazul acesta, invitații pot fi anunțați de eveniment prin telefon.

Dacă la eveniment participă mai mult de 10-15 invitați, atunci aceștia trebuie să fie anunțați de petrecere printr-o invitație. Este foarte important ca invitațiile să fie trimise cu cel puțin 30 de zile înainte de eveniment. Astfel, invitații vor avea timp să se pregătească pentru petrecerea de botez.

Nu uita să treci pe invitație ora, data și localul la care va avea loc petrecerea.

Mărturii

Mărturiile pot fi oferite atât la începutul evenimentului, cât și la final. Totuși, este recomandat ca invitații să-și găsească mărturia pe masă atunci când ajung la eveniment. Este posibil ca unii să plece mai devreme, iar tu să ratezi momentul și să nu mai apuci să-i dai mărturia.

De obicei, la botez se oferă mărturii sub formă de mini biberoane cu bomboane, borcănele cu miere de albine sau rame foto.

Carduri de masă

Nici cardurile de masă nu ar trebui să lipsească de la o petrecere cu mai mulți invitați. În orice grup există persoane care nu se suportă, deci ar fi bine să nu se așeze una lângă alta. Cardurile indică locul invitaților la masă. De asemenea, cardurile de masă pot fi folosite și ca plicuri de bani.

articole obligatorii botez cumparate de nasaLa plecare, invitații pot pune darul în plic pentru a-l înmâna părinților copilului. Aceștia vor introduce plicul într-o cutie de dar.

Cutia de dar este opțională, însă majoritatea părinților aleg să cumpere una, atunci când se pregătesc de botezul copilului. În unele zone, oamenii cred că nu este bine să oferi bani copilului nou-născut pentru că nu-i aduc noroc. În alte regiuni însă, oamenii nu concep să participe la un botez și să nu ofere un dar în bani. În aceste locuri, cutia de dar devine practic obligatorie.

Cutia de dar poate fi simplă sau decorată în funcție de tematica botezului. De asemenea, aceasta poate fi personalizată cu numele copilului sau inițialele acestuia și data nașterii.

Opțional este și caietul de impresii. În caietul de impresii, invitații pot scrie diferite urări pentru micuțul creștinat sau impresii de la botez. Acest caiet de impresii este foarte util peste ani, când părinții vor dori să-și amintească cum s-au distrat la petrecerea de botez a copilului și cine a participat.

Cum se pregătesc nașii pentru botez?

articole obligatorii botez lucruri esentialeNașii trebuie să cumpere mai multe lucruri pentru botezul copilului. La fel ca părinții, aceștia trebuie să achiziționeze un rând de haine pentru botez cu care să-l îmbrace pe copil după ce acesta este creștinat. Ar fi bine ca nașa să se consulte cu mama copilului când merge la cumpărături, pentru a fi sigură că alege o ținută pe placul amândurora.

De asemenea, nașii trebuie să cumpere și un trusou de botez. Trusoul este, de fapt, un set compus din pânză de mir, fașă, sticluță de mir, săpun și două prosoape. Toate aceste lucruri pot fi puse într-o cutie pentru trusou pentru a fi mai ușor de transportat de acasă la biserică și înapoi.

După botez, în cutia pentru trusou pot fi depozitate diferite obiecte sau jucării ale copilului care au valoare sentimentală.

Tot nașii trebuie să cumpere și lumânarea de botez. Aceasta are un rol important în timpul slujbei, deoarece reprezintă lumina pe care copilul o primește în suflet la botez. Fără lumânare, botezul nu poate avea loc.

Există mai multe modele diferite de lumânări, deci ai de unde alege. Poți opta pentru modele simple, din ceară albă, sau modele mai complicate făcute din ceară sculptată.

De la botez nu trebuie să lipsească cruciulițele care se agață în pieptul celor care participă la slujbă.

articole obligatorii botez lumanare botezAcestea sunt toate articolele pe care nașa trebuie neapărat să le cumpere pentru botez. În unele regiuni ale țării, se obișnuiește ca nașa să achiziționeze și o bijuterie pe care să i-o ofere în dar copilului proaspăt botezat.