Dupa cum toti parintii de copii mici realizeaza, a-i invata despre obiceiurile sanatoase de alimentatie este o lectie continua. Intre provocarea care inseamna
convingerea copilului de a sta la masa si gandirea independenta a acestuia , a te asigura ca acesta mananca bine poate fi o alta provocare. Iata cum pot sa salvezi din timpul dedicat mesei cu copilul tau:
Sfaturi pentru alimentatia sanatoasa
- Apetitul copilului mic este la fel de inconsistent precum emotiile acestuia. Astazi mananca orice, maine nu ii mai place nimic! Chiar daca asta iti scoate peri albi, este un lucru normal. Ceea ce poti face pentru a ajuta la stabilizarea acestui comportament este sa iti inveti micutul sa isi inteleaga propriile nivele de foame.
- Nutritionistii sugereaza sa iti intrebi copilu daca ii este foame inainte de masa propriu-zisa, pentru ca acesta sa inceapa sa creeze o legatura intre a simti foame si apoi a manca.
- Daca copilul nu mananca intreaga portie si te ingrijoreaza ca nu mananca suficient, pune-o deoparte in mod corespunzator pentru a i-o putea oferi mai tarziu, cand va veni sa ceara de mancare.
- Unui copil mic este posibil sa i se para mai usor sa manance 6 mese mai mici decat 3 mese mai mari.
- Un nutrient cheie in alimentatia bebelusilor sunt acizii grasi esentiali, omega 3,. Acestia se regasesc in uleiul de peste de adancime precum somonul si tonul, si sunt esentiali pentru dezvoltarea cerebrala, mai ales in perioada nastere – 2 ani. Si nu te gandi ca micutul tau nu va manca niciodata peste precum somonul.
- Odata ce copilul devine familiar cu o noua mancare, s-ar putea sa nu mai vrea altceva. De aceea poti introduce un nou tip de mancare in combinatie cu cele vechi.
- Deficienta de fier este o chestiune comuna printre copii. Ei au nevoie de 3 portii de carne rosie pe saptamana pentru a obtine suficient fier, care este esential pentru ca celulele rosii sa duca oxigen in fiecare celula din organism. O lipsa de fier se manifesta prin letargie, lipsa de concentrare, boli care revin si piele palida, in special in jurul ochilor si al lojelor unghiale.
- Calciul este nutrientul de care copiii au nevoie pentru dinti si oase puternice. Copiilor ar trebui sa li se dea lactate cu continut inat de grasime pana la vasrta de 2 ani. Dupa varsta de 2 ani recomandarea este de produse lactate reduse in continut de grasime, precum lapte degresat, scazut in grasimi dar cu nivel ridicat de calciu. Alte surse bogate in calciu sunt nucile, semintele, legumele cu frunze verzi si pestii cu oase noi precum sardinele si ansoa.
Alimente NEpotrivite pentru copii
Daca ai inceput sa te intrebi de ce copiii sunt din ce in e mai grasuti, acest fapt se datoreaza in parte datorita cantitatii de zahar din alimente care a crescut in ultimii 30 de ani.
Potrivit lucrarii “Compozitia produselor alimentare”, un ghid scris pentru Institutul de Cercetare a Alimentelor din Marea Britanie, se adauga mai mult zahar ca niciodata alimentelor impachetate precum musli, paine si supa.
Alimente pe care sa le evitati in alimentatia bebelusilor
- Cele mai multe dintre cereale – Chiar si multe dintre asa numitele “cereale sanatoase” sunt deseori prea dulci – verifica eticheta si daca contin mai mult de 10 g zahar per 100g, nu le achizitionati.
- Supa instant – Chiar daca nu ar parea, supele semipreparate deseori contin cantitati ridicate de zahar. De-a lungul timpului, producatorii au adaugat din ce in ce mai mult zahar in supele semipreparate, iar copii, chiar si adultii, devin dependenti de gustul din ce in ce mai dulce.
- Sosul pentru paste – Chiar daca acesta este o solutie pentru o cina rapida , sosurile gata facute din supermarchet sunt deseori grele in calorii pentru copii, cu multe branduri continand pana la 30 g de zahar per 100g.
Alimente pe care copii ar trebui sa le consume
- Fasole – Fasolea contine un nivel crescut de proteine si fibre, ambele esentiale pentru o dezvoltare sanatoasa. Si se pare ca fasolea din conserva are la fel de multe beneficii precum cea proaspata. Hm, deja o iahnie de fasole suna bine!
- Produsele bogate in vitamina C: conopida, papaya, ardeiul rosu.
- Sucul de citrice, preparat din portocale, grapefruit si lamai.
- Cartofii dulci
- Un piure de cartofi dulci transforma masa intr-una satioasa, rapida. Cartofii dulci sunt bogati in potasiu, continand de 3 ori mai mult decat bananele.
- Fructele uscate
Copiilor le este necesar fierul pentru a-si mentine nivelul de energie si de concentratie ridicat. Fructele uscate, precum stafidele sau caisele, sunt o sursa portabila de fier, usor de pus in pachetelul de pranz.
Jocuri care incurajeaza o alimentatie sanatoasa sau Cum sa iti ajuti copilul sa Vrea morcovi
Cei mai multi dintre parinti stiu ca este un eveniment nemaivazut sa isi observe copiii mancand sanatos din propria initiativa.
Copiii vor infuleca cu bucurie o punga de cipsuri, acadele sau fast food, dar daca le oferi o salata sau o cina sanatoasa risti sa auzi “Nu imi place” sau “Nu mananc salata/ceapa/sfecla/etcetera, etcetera”. Cum de copiii mananca acadele, pe care poate nu le-au gustat pana atunci, dar nu fructe sau legume care nu le sunt familiare? Pare absurd.
Totusi, exista tot felul de sfaturi si subterfugii pentru a introduce alimente hranitoare in meniul copilului, precum:
- Introdu in meniul copilului un aliment nou doar atunci cand copilul este odihnit si ii este foame.
- Introdu in meniu cate un singur aliment nou.
- Fa sa fie distractiv, joaca un joc
- Taie bucatile de mancare in forme neobisnuite
- Serveste mancaruri noi alaturi de mancaruri obisnuite, pentru a creste gradul de acceptare
- Mananca tu insuti din felurile noi de mancare; copiii s-ar putea sa te imite
- Implica-ti copilul la prepararea mancarii. Deseori vor fi mai deschisi la a incerca ceva atunci cand au ajutat la preparare
- Limiteaza gustarile la 2 pe zi
Invatam despre alimentele sanatoase prin jocuri distractive
O alta optiune pentru parintii dejamagiti poate fi sa incerce jocuri cu alimente sanatoase. Sunt o multitudine de activitati si idei din belsug care amuza copiii, in zilele ploioase, si ii invata despre beneficiile alimentatiei sanatoase. Alege din urmatoarele idei:
- Ghiceste leguma
Scopul acestui joc este de a ghici ce legume sunt in cutie/punga – este o activitate foarte buna pentru a creste cunoasterea si constienta copiilor pentru diverse legume sanatoase.
Cu cat devin mai familiarizati cu morcovii, ceapa, brocoli si alte legume , cu atat cresc sansele ca acestia sa le manance cand apar in farfurie.
De ce ai nevoie:
- O punga sau o cutie opaca, sau chiar o fata de perna
- O varietate de legume
Alta varianta a acestui joc este sa legi copilul la ochi cu o esarfa si sa il lasi sa pipaie leguma cu mainile. Trebuie sa incerce sa ghiceasca numele legume. Poate fi un joc foarte distractiv si toti ceilalti participanti trebuie sa nu sopteasca nimic!
- Stii leguma si castigi
Aceasta activitate ajuta copiii sa invete despre un stil de viata sanatos. De fapt, o persoana spune numele unui aliment sau a unei activitati si copiii raspund cu “Sanatos” sau “Nesanatos”. Fiecare participant trece prin rolul de strigator de alimente sau activitati. Poate fi de folos ca un adult sa adjudece, si sa educe!
- Alimente pe muzica
Umple borcane sau sticle cu fasole sau orez si inchide bine capacele. Acestea pot fi folosite pe post de castaniete pentru a scoate diverse sunete. Borcanele pot fi umplute cu diferite cantitati de apa si lovite usor cu o lingura sau o bagheta, pentru a scoate diverse sunete.
Lista de cumparaturi cu alimente sanatoase
Am creat pentru tine o lista cu alimente sanatoase pe care sa le pui in cos si alimente pe care sa le eviti.
Printeaza lista si ia-o cu tine la supermarket.
La raionul de fructe si legume proaspete
- Aprovizioneaza-te cu cat mai multe fructe si legume.
Pune in cos:
- Mere
- Asparagus
- Banane
- Brocoli
- Dovleac
- Ardei gras
- Castraveti
- Vinete
- Ierburi proaspete
- Struguri
- Ceapa
- Cartofi
- Pepene galben
- Verdeturi
- Capsuni
- Portocale
- Lamai
- Orice alte fructe si legume care iti plac
Evita:
- Fructe uscate
- Alune sarate
La raionul congelate
- De aici te poti aproviziona cu alimente ”proaspete” pe care nu e vei consuma in mod necesar in urmatoarele cateva zile.
Pune in cos:
- Fructe inghetate
- Legume inghetate
Evita:
- Semipreparate, care sunt pline de zahar, grasimi si sare
- Pizza congelata
La raionul de branzeturi, carne si peste
Pune in cos:
- Piept de pui fara piele
- Sunculita slaba
- Carne slaba
- Mezeluri cu putina grasime
- Somon
- Ton
Evita:
- Carnati
La raionul de lactate
Pune in cos:
- Oua
- Branza
- Lapte
- Iaurt
Evita:
- Smantana
La raionul de alimente uscate si conserve
Pune in cos:
- Conserve de fasole
- Conserve de rosii si suc de rosii
- Paste
- Ton in conserve cu ulei de masline
- Orez
- Alte cereale integrale
- Cereale pentru micul dejun cu continut ridicat de fibre
- Ulei de gatit
- Floricele pentru pocorn
- Mustar
- Sos de soia
Evita:
- Supele
- Maioneza
- Ketchup-ul
Tine minte: aceasta lista prezinta o sugestie de alimente de baza sanatoase. Exploreaza mai departe!
Copilul refuza un aliment nou
Un copil refuza instinctiv noi tipuri de alimente. Unii copii mai mult, altii mai putin. Din acest motiv este nevoie de strategii pentru a-l convinge sa manance. Iata cateva recomandari in astfel de situatii:
Fiti perseverant
Daca un copil nu mananca un aliment nou este posibil sa fie nevoie incercati pana la 20 de ori pana sa-l accepte.
Fiti calmi si pozitivi
Puneti putin din mancarea cea noua in farfuria copilului si ignorati orice comentariu de tip negativ. Daca nu se atinge de mancarea cea noua, goliti farfuria la finalul mesei fara nici un comentariu. Daca atinge mancarea, laudati-l pentru asta. Atunci cand a incercat si nu i-a placut oferiti-i acelasi tip de mancare peste cateva saptamani.
Fiti creativi
- Transformati masa in ceva foarte placut in care copilul se poate juca cu alimentele, chiar daca nu le baga in gura.
- Tacamurile cu care serveste mancarea sa fie cat mai frumos colorate, haioase
- Creati jocuri sau povesti cu legume si despre legume. Atmosfera din timpul mesei trebuie sa fie cat mai relaxanta si jocurile, povestile au tocmai acest rol. Puteti renunta la ele atunci cand copilul mananca din placerea de a manca.
- Pregatiti impreuna mancarea: ii solicitati simturile astfel. Puneti-l sa miroasa, sa pipaie, sa se joace pentru a se obisnui cu alimentele noi.
- Includeti in meniu cel putin unul din alimentele favorite ale copilului
- Oferiti mancare de diverse texturi si culori pentru a dezvolta gustul copilului si a mari numarul de tipuri de mancare pe care le consuma.
- Includeti mancare care se poate manca cu degetele; este posibil sa-l atraga acest lucru, sau puteti sa taiati mancarea in diverse forme haioase.
- Puteti utiliza tabelul cu abtibilduri: atunci cand copilul manifesta comportamentul dorit il puteti recompense cu un abtibild pentru a intari acest comportament. Cu timpul, in data ce un comportament a devenit stabil: de exemplu mananca tot, puteti sa retrageti incet, incet acest gen de recompense.
Evitati:
- Sa fortati copilul sa manance ce nu vrea
- Sa-i dati sa manance un biscuit sau altceva daca nu a mancat la masa
- Sa-l certati pentru ca refuza un nou aliment
- Sa-i dati atentie daca are un comportament necorespunzator (atunci cand este posibil sa-l ignorati este recomandabil sa o faceti).
Cand mancarea este o problema
Una din problemele cu care se confrunta parintii este comportamentul copilului din timpul mesei: nu sta pe scaun, mananca doar ce vrea, maraie si face galagie in timpul mesei, nu foloseste tacamurile etc. Oricare ar fi problema o puteti rezolva. Este nevoie de multa rabdare, tact, perseverenta.
Monitorizati alimentatia bebelusului printr-un jurnal
Aceste lucru va ajuta sa depistati clar care este problema sau problemele. Le puteti nota si ierarhiza in ordinea importantei lor.
Definiti problema cat mai clar si concret
De exemplu:
- Refuza sa manance un aliment nou
- Nu mananca destul
- Maraie si face galagie in timpul mesei
- Se ridica de la masa
Faceti un plan
Puteti incepe cu o singura problema, ce va deranjeaza cel mai mult, urmand ca in timp sa abordati pe rand si celelalte teme.
Stabiliti un program de masa
Un program ii da copilului siguranta pentru ca stie ce urmeaza. Daca este intr-o activitate placuta si urmeaza sa luati masa este bine sa-l pregatiti din timp pentru asta.
Stabiliti o rutina si reguli: spalatul pe maini, asezarea mesei, asezatul la masa, comportamentul din timpul mesei.
Atmosfera din timpul mesei trebuie sa fie linistita, relaxanta.
In cazul in care copilul refuza sa manance un nou aliment de exemplu, puteti utiliza jocul ca motivare. Sau pentru a-l motiva sa stea pe scaun puteti utiliza tabelul cu abtibilduri. Cu timpul, in data ce un comportament a devenit stabil, puteti sa retrageti incet, incet acest gen de recompense.
Sfaturi pentru alimentatia sugarului
- Laptele matern este alimentul perfect pentru digestia, asimilarea si hranirea sugarului.
- Daca nu este posibila alaptarea respectati instructiunile medicului specialist.
- Vitamina D se administreaza inca din prima luna dupa sfatul medicului.
- Diversificarea alimentatiei se face progresiv.
- Intotdeauna introduceti un singur aliment nou.
- Nu faceti nici o schimbare alimentara in perioadele de boala sau discomfort.
- In perioadele de febra diversificati lichidele (ceaiuri, supe, lapte-daca este permis).
- Daca refuza un aliment administrati-l sub alta forma sau amanati-l.
- Cantitatea de hrana trebuie sa fie corespunzatoare apetitului.
- Folositi lingurita in administrarea alimentelor.