trusou de botez sfaturi
Botez / Creștinare

Trusoul de botez – ce conține și cine trebuie să-l cumpere?

Trusoul de botez al copilului este compus din mai multe obiecte, necesare în timpul ceremoniei de creștinare a bebelușului. Dacă urmează să botezi un copil, ar fi bine să te informezi cu privire la fiecare element din trusou, pentru a ști care este rolul acestuia.

Trusoul de botez este cumpărat de viitorii nași ai copilului. Tot aceștia trebuie să cumpere și un rând complet de haine, o lumânare de botez, o păturică și o cutiuță pentru prima șuviță (opțional).

Ce conține trusoul de botez?

Un trusou complet de botez este format din:

  • Prosop pentru bebeluș
  • Prosop pentru preot
  • Săpun pentru preot
  • Sticluță de mir
  • Pânză de mir
  • Fașă

Nașa trebuie să știe pentru ce sunt folosite aceste obiecte, pentru a le putea utiliza în timpul slujbei. Prosopul pentru bebeluș este folosit la ștergerea copilului după ce acesta este scos din cristelniță. Celălalt prosop, mai mic, este oferit preotului, care îl folosește pentru a se șterge pe mâini după ce se spală cu săpun.

Sticluța de mir se umple cu ulei de măsline, sfințit în timpul slujbei. Copilul este uns cu mir, de către preot, pe frunte, pe spate și la încheieturi înainte de a fi băgat în cristelniță. Sticluța cu mir este folosită și la băița de a doua zi. De data aceasta, Nașa, după ce spală copilul, trebuie să ungă copilul cu mir, nu doar pe la încheieturi, ci pe tot corpul, pentru a avea o piele fină și catifelată.

trusoul de botez materiale folositePânza de mir, denumită și crasmă, este folosită la înfășatul bebelușului. Aceasta trebuie să fie albă, nefinisată și confecționată dintr-un material moale, de calitate, care nu irită pielea micuțului.

Fașa este folosită tot la înfășarea bebelușului. Conform credinței populare, fașa trebuie să aibă o lungime de aproximativ 1 metru, pentru că dacă este mai lungă, copilul se va căsători prea târziu, iar dacă este prea scurtă, se va căsători prea devreme.

Cum alegi trusoul potrivit pentru botezul copilului?

Pentru a face cea mai bună alegere, nașa ar trebui să se consulte cu mama bebelușului. Este foarte important, ca elementele din trusou să fie confecționate din materiale de înaltă calitate, pentru a nu provoca alergii și a nu irita pielea copilului.

De asemenea, ar fi bine ca trusoul să se asorteze cu hainele copilului și lumânarea de botez. Nașa poate opta, de asemenea, pentru un trusou personalizat cu numele bebelușului sau inițialele lui.

De obicei, dacă bebelușul botezat este fata, nașii aleg un trusou în nuanțe de roz, iar dacă este băiat, aceștia aleg un trusou în nuanțe de albastru. De asemenea, trusourile cu motive tradiționale, sunt foarte căutate la momentul actual.

Nașii care se pregătesc pentru un botez de gemeni, trebuie să cumpere două trusouri, două rânduri de haine și două lumânări de botez.

petrecere de botez reusita sfaturiDe ce este important ca obiectele din trusoul de botez să fie confecționate din materiale de calitate?

Nu prețul și culorile ar trebui să ne determine să alegem un anumit trusou de botez, ci materialele folosite la confecționarea obiectelor care-l compun. Este foarte important să alegem haine, pături și fașe confecționate din materiale de cea mai bună calitate. Acestea sunt delicate cu pielea bebelușului și nu le irită pielea.

Produsele confecționate din bumbac organic sunt cele mai bune pentru copii, deoarece acestea împiedică apariția alergiilor. În plus, un copil care este îmbrăcat sau înfășat într-o pătură din bumbac organic se simte confortabil. Asta înseamnă că șansele să plângă în timpul botezului, sunt mai mici.

Ce trebuie să facă nașa copilului?

După ce copilul a fost botezat, nașa trebuie să-l ducă acasă și să i-l dea mamei peste prag spunând de 3 ori: „Ți-am luat un păgân, ți-am adus un creștin”. A doua zi după botez, nașa trebuie să scalde copilul, într-o balie sau cădiță cu apă. În apă, se pun diferite obiecte și mirodenii, precum un inel, un bănuț, o pană, un pic de miere de albine etc.

În anumite regiuni ale țării, persoanele de sex masculin nu au voie să participe la băița de a doua zi. Nașa trebuie să aducă pentru băița de a doua zi un prosop de baie, șampon pentru bebeluși și un costum nou în care să-l îmbrace pe cel mic.

trusoul de botez pbiecte importanteDupă ce copilul a fost scăldat, apa din balie se arunci la rădăcina unui copac roditor. Rolul nașei nu se încheie aici, ea, împreună cu nașul, trebuie să fie alături de copil toată viața. Nașii sunt cei care trebuie să-l învețe pe finul lor prima rugăciune și să-i vorbească despre Dumnezeu.

De asemenea, trebuie să se asigure că acesta va merge pe calea cea dreaptă și va fi un om bun. În schimb, copilul trebuie să-și asculte, să-și respecte și să-și iubească nașii la fel ca pe proprii lui părinți.

Ce trebuie să facă părinții care urmează să-și boteze copilul?

Nu doar nașii, ci și părinții trebuie să se ocupe de botezul copilului. Aceștia trebuie să cumpere un set nou de haine pentru copil și bomboane pentru invitații din biserică. Înainte de botez, părinții trebuie să meargă la biserica de care aparțin și să stabilească împreună cu preotul data la care va avea loc botezul.

Botezul poate fi săvârșit în orice zi din an, însă preoții recomandă ca bebelușii să fie botezați duminica. În ziua botezului, părinții trebuie să aibă la ei certificatul de naștere al copilului și buletinele lor.

Aceștia nu trebuie să se ocupe doar de botezul în sine, ci și de petrecerea care va avea loc după ce copilul a fost creștinat. Ar fi bine ca părinții să rezerve din timp sala pentru botez, formația sau Dj-ul și fotograful.

Tot ei trebuie să se ocupe de invitații și mărturii. Invitațiile ar trebui oferite cu cel puțin o lună înainte de marele eveniment. Astfel, invitații vor avea suficient timp să se pregătească. Mărturiile sunt și ele nelipsite de la petrecerile de botez și sunt oferite în dar, invitaților.

Unii părinți, aleg să aducă la botezul copilului și ursitoare. Acestea sunt îmbrăcate în zâne și îi încântă pe invitați cu discursul lor. Rolul ursitoarelor este de a-i prevesti copilului proaspăt botezat, viitorul.

botez copil sfaturiSfaturi utile pentru un botez reușit

Părinții trebuie să sfătuiască cu nașii atunci când organizează petrecerea de botez a copilului. Împreună vor reuși să ia cele mai bune decizii și să organizeze un moment unic, de care toți cei prezenți își vor aminti toată viața. Iată ce trebuie să faci pentru a organiza o petrecere de botez reușită:

Alege cu sufletul localul în care organizezi petrecerea copilului

Nu doar biserica trebuie aleasă cu sufletul, ci și localul în care va avea loc petrecerea copilului. Așadar, alege un local care îți trezește amintiri și îți face inima să tresară de câte ori îl vizitezi. Unii părinți, aleg să facă petrecerea de botez în același local în care au făcut și nunta.

Invită la botez doar apropiații

Toți cei care participă la botez trebuie să aibă o legătură strânsă cu părinții. Nu trebuie să invităm la botezul copilului, oameni cu care nu avem o relație bună, cu care vorbim o dată la câteva luni. Atât nașii, cât și invitații trebuie aleși cu grijă. Nu toți se bucură pentru reușitele tale!

Asigură-te că toți cei prezenți la botez, vor fi gata oricând să-și ofere o mână de ajutor atunci când vei avea nevoie. În cazul în care invitații vin la petrecere împreună cu copiii lor, ar fi bine să le pui la dispoziție o cameră cu jucării. De asemenea, poți chema la petrecere și o echipă de animatori care să se ocupe de copii pe timpul evenimentului.

bebelus haine de botezAlege o ținută potrivită pentru botez

Nașii, părinții și copilul sunt în prin plan în ziua botezului, deci trebuie să fie îmbrăcați cât mai frumos. Copilul trebuie să poarte o ținută confortabilă, care să-i vină bine și să nu-i irite pielea. Nașul și tatăl copilului trebuie să se îmbrace într-un costum elegant, în timp ce nașa și mama trebuie să poarte o rochie plăcută ochiului.

Bucură-te de fiecare clipă din ziua botezului, pentru că îți vei aminti de acest moment toată viața. Asigură-te că-i organizezi copilului o petrecere minunată, dar nu uita că el trebuie să fie în centrul atenției și să se simtă confortabil.