activitati-pentru-copii
Viața cu bebe

Activitati pentru copil – Cum sa ne mentinem copiii activi, sanatosi si in continua dezvoltare?!

Cel mic este nerabdator sa cunoasca lucrurile din jurul sau, are o sete de cunoastere fantastica si nu stiti cu ce anume sa ii ocupati timpul? Ceva educativ, ceva care sa ii mai consume din energie intr-un mod benefic dezvoltarii sale personale?

Avem cateva propuneri pentru voi.

Tipuri de activitati pentru copii

  1. Cursurile de dezvoltare personala pentru copii mici:

Sunt structurate in functie de varsta, ceea ce constituie un avantaj fantastic pentru cei mici-mici. Grupele nu depasesc 7 persoane, dat fiind faptul ca, desi este un curs care se desfasoara in grup, el, practic urmareste prin jocurile si fisele profesorului abilitatile fiecarui copil in parte. De aceea vor fi imbinate ambele concepte de socializare si dezvoltare personala/individuala. Cel mic se va regasi pe sine, iar in urma acestei fabuloase descoperiri va invata sa priveasca si desluseasca lumea din jur. Grupa de varsta este de 2-4 ani.

tipuri-de-activitati-pentru-copii

  1. Cursul de engleza special conceput pentru cei mici – invatare prin teatru

Maniera de „predare” pentru copiii sub 5 ani este complet diferita de cea clasica cu care suntem obisnuiti. Cei mici sunt „intampinati” cu limba engleza si se afla in permanenta inconjurati de ea, prin intermediul unui personaj amuzant si foarte prietenos. Trainerii au pregatire dubla – profesor si actor – ceea ce, practic, ofera celui mic pe langa cunostinte acumulate prin joc si un spectacol la care ia parte fara sa vrea 🙂

  1. Cursul de pictura/arte plastice pentru copii

Cursul se axeaza pe dezvoltarea abilitatilor motrice ale celui mic (atentia, coordonarea) si dezvolta intr-un mod uluitor imaginatia, pentru ca niciun curs, indiferent de tematica sa, nu este ingradit! Cei mici duc la capat si obtin acel obiect finit care le ofera pe parcursul crearii sale posibilitatea de a-l personaliza in ce maniera doresc. Se folosesc materiale variate – hartie simpla/colorata/creponata sau carton, zapada artificiala, bobite, lipici, scotch, sclipici, betisoare, acuarele, creioane colorate, carioci, bucatele de textila si multe multe altele, fiecare invaluita in propriul mister.

  1. Cursul de dans – miscare pe ritm

Desigur, va intrebati ce poate face un copil de 3 ani la un curs de dans, iar raspunsul nostru este ca poate invata foarte multe! Anume: executarile unor miscari anume, intr-o anumita ordine, coordonarea membrelor si corpului intr-un anumit interval, miscarea pe ritm, „simtirea muzicii”, auzul, atentia, respiratia…lucruri pe care, desigur, nu le va constientiza, intrucat totul se desfasoara sub forma de joc. Iar faptul ca cel mic este baiat nu reprezinta un impediment in inscrierea sa la un astfel de curs. Noi suntem de parere ca statul teapan si rigid nu este tipic niciunui copil, fie el baietel sau fetita.

  1. Cursul de karate

In afara unor miscari pe care cel mic le va invata prin executie impreuna cu sensei-ul sau, va intelege ce inseamna coordonarea membrelor inferioare cu a celor superioare, pozitia ferma si corecta a trupului, respiratia in functie de miscare, cel mic va deprinde si cateva lucruri din limba japoneza – saluturi, numararea in limba respectiva si lucruri ce tin de Karate, dincolo de sportul in sine. A face cunostinta de mic cu o cultura si cu un manierism de felul acesta il va ajuta pe viitor, fara indoiala, pe langa activitatea fizica si consumul energetic din cadrul sedintelor efective.

Va asteptam parerile si, de ce nu, ce alte idei mai aveti pentru picii nostri in jurul varstei de 3 anisori!

Cat de importante sunt activitatile fizice pentru copilul tau?

Activitatile fizice au un rol esential in viata copilului tau, cu atat mai mult cu cat ele sunt desfasurate pe langa iesiri cu rolele, cu bicicleta sau jucatul sotronului in parc. Din multimea de activitati fizice pe care le puteti alege pentru cel mic, noi va propunem de aceasta data doua dintre ele, si anume: cursurile de dans pentru copii si cursurile de arte martiale, asa numite si cursuri de karate pentru copii.

ce-activitati-poti-avea-cu-copilul-tau-in-vacanta

Consideram ca aceste cursuri sunt printre cele mai interactive si utile metode de a-l tine pe cel mic in forma, de a-l educa intr-un anumit spirit.

Cursurile de dans reprezinta mai mult decat simple miscari – ele presupun tandem, ritm, cadenta, lucruri ce se vor adauga printre abilitatile copilului dvs. Copiii dezvolta rabdare, anumite tehnici de respiratie, anumite miscari, delicatete si creativitate.

Pe de alta parte, cursurile de karate, daca nu detin la fel de multa sensibilitate ca cele de dans, prezinta un aspect mai util: abilitati legate de punerea in practica a tehnicilor de aparare. Totodata, maniera de predare a acestui curs este una tipica, ce ii familiarizeaza pe copii cu anumite concepte ce tin de onoare, rigurozitate, gandire inaintea adversarului.

Ambele cursuri (atat cursul de dans sau de balet, cat si cel de karate pentru copii) sunt mai mult decat simple activitati fizice.

Nu rata sedintele noastre de dans sau de karate pentru copii, desfasurate dupa-amiaza, dupa cei mici termina programul de gradi sau scoala.

Activitati cu copilul in timpul verii

Vara aduce timpul prielnic pentru copii in a-si investi pasiunea si rabdarea. Lasand la o parte grijile scolii, lasand la o parte ceea ce pana acum programul incarcat insemna vara este timpul prielnic pentru a investi mai mult intr-o pasiune, intr-un hobby, intr-o activitate de timp liber care sa aduca mai mult decat simpla placere.

Cu parinti indecisi, cu cei mici plini de energie ce altceva poate fi mai folositor decat dansul? Cu vara reprezentand un timp mai prielnic inscrierea celor mici la astfel de activitati este primul pas castigat pentru o viata sanatoasa si pentru o dezvoltare armonioasa, prielnica. Asta pentru ca i se asigura necesarul de efort fizic pe zi, pentru ca o data cu ceva nou invatat vine si satisfactia, pentru ca de la cei mici la cei mari toata lumea beneficiaza de ceva.

Cum faci alegerea potrivita pentru cel mic? Este greu de spus ca se pot decide singuri asta mai ales cand vorbim de cea mai mica grupa de prichindei. Parintii pot sa aleaga dintr-o lista lunga de tipuri de dans. Cu gandul de a descoperi ce defineste mai bine pe cel mic, cu ideea de a fi ceva pe gustul sau de la un dans dinamic stil popular sau dansuri moderne la ceva delicat ca baletul. Fiecare categorie de dans va forma o grupa de cursanti; si pentru fiecare dintre acestea exista o placere maxima, acel avant interior care o data cu pasiunea dezvolta o mai usoara modalitate de a se misca, de a se exprima prin dans.

De ce un curs de dans specializat? Plasat undeva intre formalitate si libertate, fara rigoarea, strcitetea ce se impune la o scoala insa in aceleasi timp venind cu doza de responsabilitate pentru aceasta activitate un curs de dans este cel care si certifica pe mai tarziu aprticiparea celui mci la astfel de cursuri sau mai cu seama cand vine vorba de concursuri.

Dansul – O activitate pe care copiii o adora

Intr-un mod general vorbind dansul vine din suflet si nu trebuie invatat. Este expresia a ceea ce esti, a ceea ce simti, este ceea ce te elibereaza. Din pura energie, din pura pasiune oricine din noi poate dansa. Insa intr-un mod formal dansul este dobandit, este o combinatie intre ceea ce talentul innascut aduce si sfaturile a celor care sunt profesionisti in domeniu. A participa la cursuri de dans este mai mult decat o placere, o activitate de timp liber.

dansul-este-o-activitate-pentru-copii

Decizia de a face parte dintr-un grup care impartaseste aceeasi pasiune, care nutreste aceeasi inclinatie catre arta vine pentru multi ca o curiozitate. Este multumirea de a face ceva nou, de a descoperi noi aptitudini, de a face lucrurile la un alt nivel decat cel amatoricesc. Daca pentru unii asta este inceputul pentru altii este continuarea, in sensul in care se doreste ca dansul sa fie o performanta. De la o simpla placere se poate ajunge in punctul in care dansul sa devina o parte din viata ta, o reusita in adevaratul sens al cuvantului.

Cei care se avanta in lumea dansului nu sunt numai cei care au astfel de referinte. Cei mici sunt adesea participanti la cursuri si mai mult decat atat, de la grupuri la individual sunt cei cu cele mai mari sanse de viitor de a face performanta. Este magulitor atat pentru ei cat si pentru parinti. Profitand de timpul ideal in viata lor, de dorinta de a se dezvolta armonios, de a creste alaturi de arta in timp pot dobandi mult mai usor aspectele care sa dezvolte cat mai mult expresia dansului.

Insa contributia este in fiecare; de la straduinta, munca depusa insa intr-o alta forma atat timp cat totul se face cu placere devine o noua perspectiva de viata, devine parte din ea si insufleteste cotidianul.

O activitate de vara, un dans al vacantei

Cu cat avem mai mult timp liber dorim sa ne largim orizontul de cunoastere, sa insufletim viata cu multe alte activitati. Si chiar daca va fi doar o activitate pentru o scurta perioada de timp ce te face sa crezi ca ai ceva de pierdut? Experimentezi si cunosti alte domenii. Iar cand vine vorba de cei mici orice activitate este o completare la dezvoltarea armonioasa.

Pentru perioada de vara cand scoala nu mai este in lista de program zilnic dansul poate inlocui nevoia de activitate. Iar cursurile de dansuri pentru copii sunt dintre cele mai variate; pentru unii este timpul perfect de a aprofunda eventuale cunostinte deja acumulate; pentru altii este doar un inceput dar care poate continua cu o evolutie neasteptata.

Multi sunt cei care se gandesc ca o tabara de copii este solutia ideala. Altii cred ca relaxarea trebuie sa primeze. Si nimic nu este gresit insa dansul nu ar trebui exclus din lista de propuneri. Inscris in cadrul unei scoli de profil, urmand un curs de dans de orice stil insa alaturi de profesionisti dansurile pentru copii sunt combinatia perfecta intre a oferi celui mic un avant in viata, in acest domeniu si in acelasi timp transpunand jovialitatea varstei si bucuria copilariei in pasi de dans.

Si cei mari au amintiri placute a dansurilor pe care le invatau cand erau la gradinita. Sunt acele amintiri placute, acele dulci momente cu care nu ne mai intalnim. Astfel ca a profita din plin de fiecare varsta si perioada in viata ta, in viata celui mic dansurile specifice si dedicate exclusiv copiilor sunt acele activitati care anima, care creeaza amintiri. Si din asta sa nu uitam ca plictisul nu va exista, ca va antrena oarecum copilul in a avea un program organizat si un domeniu benefic lui catre care sa isi focuseze atentia. Iar pe termn lung activitatea fizica este desigur de toti stiut ca este necesara.

Dansul in lumea celor mici

Inca din perioada prescolara activitatile extrascolare devin o parte esentiala pentru fiecare parinte in parte dar si pentru cei mici. Puterea lor de constientizare in sensul in care o activitate extra le poate dezvolta multe din abilitati nu exista de aceea parintii sunt cei care vor avea puterea de decizie pentru ce este mai bine pentru cei mici. A alege dansul pentru a umple timpul, viata si locul unui hobby in viata unui copil este fara doar si poate o alegere buna. Insa de multe ori vine dupa o lung sir de factori bine analizati. Intr-o nota succinta am putea spune ca nu exista parti mai putin placute in ceea ce priveste dansul. Nu ar fi un regret, o povara ci dimpotriva. Insa pentru asta se necesita un cumul de factori. In primul rand vointa celui mic, acordul si increderea celor mari.

beneficiile-dansului-pentru-copii

Dansul invatat la varste mici poate fi primul aspect care sa bucure pe termen lung. Exista mult mai multe sanse ca performanta sa fie o realitate in viitorul apropiat in comparatie cu o categorie de varsta mai inaintata. Bine implementate inca de la inceput tehnicile dansului vor fi mai apoi usurinta de a alege o cariera de viitor. Mai mult decat atat, dansul in lumea celor mici are un aport in ceea ce priveste dezvoltarea si partea de educatie. De la a invata diferite stiluri de dans, de provenienta culturala a acestora este tot ceea ce un dans implica ce va ajuta la formarea unui copil sanatos. Pozitia, flexibilitatea, necesitatea orelor de educatie fizica, ritmul si importanta de a comunica in diverse forme vor fi ca planul de educatie bine stabilit dinainte insa ivatat pe parcurs, cu rabdare si dorinta.

Pe langa toate acestea dansul in lumea celor mici este si bucuria de a vedea capacitatile inca de la varste fragede. Cu parinti care sunt multumiti de prestanta copiilor ce au frecventat cursurile de dans la o scoala specializata multumirea fiecaruia este data de zambetul fiecarui copil. Si este imposibil sa nu fie asa cand la o scoala de dans va intalni persoane de varste apropiate cu care sa impartaseasca aceasta lume, cu care sa petreaca timp de calitate, ghidati de maiestri in arta dansului.

Scoala de vara si dansul – Activitati care ii tin ocupati pe cei mici

Vara este timpul ideal pentru a savura din placerile vietii. De la cei mici care se bucura de vacanta si pana la cei mari care asteapta concediul fiecare dintre noi isi rezerva timp liber, timp de distractie sau numai bun de a acumula mai multe experiente cand cotidianul nu permite asta. Pentru copii o scoala de vara este o idee excelenta. Si nu in numele strictetii care sa le incarce programul chiar si cand nu au obligatia cursurilor in mod normal. Privita ca o scoala de vara insa strict bazata pe dans copilul poate invata despre viata si uman, un plus pentru comportament si modul in care se dezvolta ulterior.

Pana sa consideri ca un curs de dans ar putea sa fie o scoala de vara pentru copilul tau ar trebui sa ai in vedere ca indiferent de varsta acesta se modeleaza, se formeaza si treptat face o diferenta in ceea ce va urma, ca si abilitati pe care le are si atractie fata de un anumit aspect. Nu exista copil care sa nu se priceapa la dans ci doar in subconstient anumite aspecte ce il impiedica sa se exprime total.

O data cu a invata un tip de dans si a urma un curs in acest sens copilul va invata sa se comporte, sa socializeze. Tipuri diferite care se aduna in acelasi loc fac ca la un moment dat fie ca dans in grup sau nu, fie doar ca si parteneri sau colegi de dans sa se necesite o colaborare. Si mai mult decat atat luand in considerare personalitatea acesta are sanse sa scape de emotii, sa devina deschis si sigur pe sine si pe ceea ce poate sa faca.

dansul-pentru-copii

Se spune ca “omul cat traieste invata” astfel ca inca de la o varsta frageda si chiar daca pe perioada de vacanta copilul se poate aventura in lumea dansului.

Istoria dansului

In continuare voi relate anumite lucruri despre istoria dansului

In anul 1913 Nijinsky, unul dintre dansatorii importanti din Baletul rusesc, folosea dansul intr-un mod inovativ, si anume cu piciorul intors spre interior in baletul sau, Ritualul primaverii.

Intre anii 1920-1930 devin din ce in ce mai populare dansurile influentate de cele ale populatiei africano-americane, spre exemplu stepul, charlestonul, jazz-ul etc.

In anul 1927, dansatorul si coregraful de origine ungara Rudolf von Laban(1879-1958) inventa o metoda care inregistra miscarile de balet folosind schite geometrice, numele metodei era Labanotatie. Tot in acelasi an, dansatoarea moderna si coregrafa de origine americana desigur, pe nume Martha Graham (1894-1991) a incercat sa puna bazele propriei sale companii de dans sis pre surprinderea noastra, a reusit.

Intre anii 1930-1940 erau la moda doua dansuri associate cu muzica jazz care era o muzica deosebita, si este si in ziua de astazi, cu muzica jitterbug si jive. In anul 1933, dansatorul ameican Ted Shawn (1891-1972) punea bazele si el tot unei companii de dans, insa exclusiv masculine ca sa demonstreze ca dansatorii de sex masculine sunt valorosi in sine si nu sunt numai sustinatori ai frumoaselor balerine. Tot in acelasi an, dansatorii americani Fred Astaire(1899-1987) si Ginger Rogers (1911-1995) apareau in filmul Zburand spre Rio. Precum si in altele, cum ar fi Divortatul vessel si Top Hat.

Dupa cum am observant si totodata ati observat si voi, oamenii de origine americana au fost cei importanti in dezvoltarea dansului de-a lungul timpului. Nu ii ignoram desigur nici pe ceilalti insa se vede de la sine ca americanii au depus un efort special in dezvoltarea acestei arte minunate.

Cum sa-ti ajuti copiii sa faca miscare

Obiceiurile sanatoase se invata devreme in copilarie, de aceea exercitiul fizic ar trebui sa fie o activitate frecventa pentru copii. Nu e niciodata prea devreme sa-ti ajuti copiii sa porneasca cu dreptul in viata. Asadar, invata cum sa ii obisnuiesti pe copii sa faca miscare mai multa. Copiii adora sa se joace alaturi de parinti. Asadar, faceti o plimbare prin parc, jucati mingea. Probabilitatea ca aceste activitati sa fie continuate este mai amre atunci cand faceti ceva ce va place. Copiilor le place sa creeze, astfel puteti sa fixati un obiectiv, ca de exemplu sa construiti o cusca pentru caine. Nu doar ii veti determina sa fie activi, ci le veti aduce si un sentiment de satisfactie.

Inchide televizorul

In Romania, aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate;

  • 40% dintre copii sunt supraponderali;
  • 60% dintre adulti sunt supraponderali, iar 30% sunt obezi; procentul barbatilor obezi este de 27%, iar cel al femeilor de 29%.

Conform unor studii recente, acesti copii ar pierde din greutate daca ar privi mai putin timp la TV. De aceea, organizatiile de sanatate recomanda reducerea activitatilor sedentare in cazul copiilor la un total de mai putin de 2 ore pe zi.

Privitul la TV nu influenteaza doar perioada de activitate, intrucat copiii sunt expusi in acest timp si la reclame publicitare pentru mancare la fiecare 7 minute, majoritatea pentru alimente bogate in grasimi si zahar.

Creati o rutina

Adaugarea in program a unor activitati sportive se poate dovedi un lucru dificil datorita prioritatii unor sarcini urgente, de aceea puteti sa adaugati miscare activitatilor zilnice. Daca banii de buzunar ai copilului sunt conditionati de realizarea anumitor sarcini, atunci aceti ca aceste sarcini sa fie mai active (plimbatul cainelui, spalatul ferestrelor sau al masinii, adunatul frunzelor). Daca este posibil, incurajati-i sa foloseasca bicicleta sau sa mearga pe jos pentru a participa la diverse angajamente sociale.

Excursii active

Incurajati jocurile la intalniri, si nu activitatile sedentare.

Iesiti la cinema? Puteti sa mergeti pe jos cel putin o parte din drumul spre cinema. Ploua? Dati drumul la muzica si faceti un concurs de dans.

Simplu si bun

Nu aveti nevoie de echipamente sofisticate pentru a va distra. Cu cat o activitate este mai structurata, cu atat cresc sansele ca atentia copilului sa descreasca. Se vor distra la fel de bine cu o minge (fotbal, baschet, handbal), cu o bucata de sfoara, de creta sau cu nimic (ascunselea, prinselea).

Nu vorbiti prea mult despre a face, treceti la fapta

Nimic nu este mai descurajator decat cicalirea sau descrierea beneficiilor exercitiilor fizice. Nu conteaza la ce activitati participa, atata timp cat sunt activi. Cheia succesului sta in a face ca optiunile sa fie distractive, si reducerea timpului acordat activitilor precum jocurile pe calculator. Simpla inchidere a televizorului este un inceput bun.

Creati conditii de siguranta

Multi dintre parinti, ingrijorati de pericolul pe care il reprezinta strazile aglomerate, sunt tentati sa isi tina copii in siguranta in interior. Dar prin aceasta incurajare tacita a inactivitatii, expun copiii unor pericole de o alta natura, pentru ca lipsa exercitiilor fizice este legata de probleme de sanatate importante mai tarziu in viata, incluzand aici obezitatea, diabetul, problemele cardiovasculare si osteoporoza.

Daca doriti sa va protejati copiii, insotitii la locurile de joaca sau in parc, intotdeauna supravegheati situatiile potential riscante precum inotul. Nu aveti mereu timp sa supravegheati joaca? Interesati-va de activitatile oferite de gradinitele si centrele de cartier; alege un program in care te simti increzator in privinta adultilor supraveghetori.